rebelde

Din 2004 până în 2008, Rebelde a condus viețile adolescenților și fanilor muzicii. A fost un reboot al telenovelei argentiniene Rebelde Way. Telenovela mexicană a fost o senzație globală care a creat și o trupă, RBD, care a fost la fel, dacă nu mai populară ca serialul. Serialul a avut 440 de episoade. Fenomenul nu imi este deloc strain, am avut ocazia sa îi cunosc în realitate pe toti membrii formatiei, intr-un meet and greet cu fan cluburile oficiale, sa asist la concertele lor din Bucuresti si sa cunosc mii de alti fani. 

Din toata perioada nebuna de atunci inca ramane activ Forumul Rebelde, care a fost la acea perioada cea mai mare comunitate de fani. Il poti accesa aici: http://forum-rebelde.myforum.ro/

Aproape 20 de ani mai târziu, Netflix aduce pe platforma sa de continut la cerere un nou grup de adolescenți rebeli, ca o continuare pentru seria Rebelde.

Reboot-ul Rebelde speră să valorifice nostalgia care este atât de răspândită în industria filmului și televiziunii și cu fanii de film și televiziune. Cu toate acestea, Rebelde de la Netflix vrea să atragă și generația Z și să creeze o nouă generație de fani. 

Noul serial Rebelde (tradus Rebelii) este disponibil de azi pe Netflix, intr-un singur sezon ce are doar 8 episoade...

Producția a început în martie 2021 și probabil s-a încheiat la câteva luni după. Acest lucru înseamnă cel mai probabil că distribuția și echipa au avut suficient timp pentru reînregistrări și editare pentru a produce o versiune care să atragă fanii noi și vechii Rebelde.

În ciuda faptului că Rebelde de la Netflix este comercializat ca un reboot, nu este unul. În schimb, serialul nu este decat un fel de continuare cu 8 episoade. Serialul nu încearcă să facă copii ale lui Mia (Anahí), Roberta (Dulce Maria), Lupita (Maite Perroni), Miguel (Alfonso „Poncho” Herrera), Diego (Christopher von Uckermann) și Giovanni (Christian Chavez).

Scopul este de a crea personaje noi unice, cu propriile lor personalități și lupte, păstrând în același timp spiritul care a făcut serialul mexican atât de popular. Noul Rebelde arată clar că acesta este conceput pentru a prezenta o nouă generație de elevi ai Școlii Elite Way și că personajele originale există în acest univers.

Din vizionarea prezentarilor actorilor si a personajelor, este greu de negat că Jana (Azul Guaita) și Esteban (Sergio Mayer Mori) sunt creați să semene mult cu Mia și Miguel, din serialul mexican. Pentru mine, asta înseamnă că serialul dorește cel puțin să se bazeze pe unele comparații cu serialul original, în special să atragă milenialii care ar putea căuta alte forme de familiaritate între această serie și original.


Rebelde este format din opt personaje principale de adolescenti. Aceste personaje sunt Jana Cohen (Azul Guaita), Esteban (Sergio Mayer Mori), MJ (Andrea Chaparro), Dixon (Jeronimo Cantillo), Luka Colucci (Franco Masini), Andi (Lizeth Selene), Sebastian Langarica-Funtanet (Alejandro Puente) și Emilia (Giovanna Grigio). Deși majoritatea distribuției de actori sunt din Mexic, câțiva membri ai distribuției principale sunt din alte țări vorbitoare de spaniolă sau din America Latină, cum ar fi Brazilia, Columbia și Argentina.

Dacă ați crescut uitându-vă la Rebelde, sunt șanse să vă amintiți emblematica uniformă Elite Way School și modul în care fiecare personaj a stilat-o pentru a se potrivi cu personalitățile sale. De asemenea, vă puteți aminti de culoarea părului în continuă schimbare a lui Giovanni și de modul în care moda a evoluat cu fiecare personaj. Moda a fost o parte importantă a originalului, așa că are sens că va juca din nou un rol major.

Elle Magazine Mexico a vorbit cu designerul de costume pentru noul serial Rebelde, Nayeli de Alba. Ea a vorbit despre utilizarea Instagram, Tik-Tok și a altor magazine populare din Gen Z pentru a inspira moda. Ea a mai spus că a lăsat distribuția și personajele lor să ajute in călătoria lor în modă pe tot parcursul sezonului.

Ceva care face ca moda de aici să fie puțin diferită de seria originală este un accent pe utilizarea designerilor și mărcilor mexicane în serial. Potrivit Harper’s Bazaar, originalul s-a bazat în mare măsură pe moda și mărcile din SUA pentru a dezvolta stilul personajelor. Nayeli de Alba s-a asigurat că rădăcinile modei Rebelde ale Netflix sunt foarte mult inrădăcinate în Mexic.

RBD a devenit cea mai de succes foramatie mexicana din toate timpurile până la despărțirea lor în 2009. Inainte de premiera de azi, Netflix a lansat un teaser cu piesa iconica din serialul original, cu un remix mai actual. Azi, a fost postat si un videoclip de tip karaoke, cu Y soy rebelde original:


Între timp am descoperit ca pe YouTube avem si un canal cu muzica de pe coloana sonora a acestui nou serial. Aflam așadar  a avem cover-uri de pe piesele originale, cântate si de RBD:

- Y soy rebelde

- Salvame

- Solo quedate en silencio

Le puteți asculta aici: Youtube

Acum, descrierea serialului suna cam asa:

„Bine ați venit la EWS, prestigiosul internat în care drumul dificl către celebritate nu este pentru cei slabi de inimă. Rebelde este reboot-ul iubitei telenovele pentru adolescenți care a dat naștere la telenovele separate în Argentina și Mexic la începutul anilor 2000. In regia lui Santiago Limón și Yibran Asaud, Rebelde se dezvoltă pe holurile Școlii Elite Way, cu o nouă generație de elevi, povești și personaje, (plus câteva lucruri familiare pe care fanii nostalgici le vor recunoaște). Pe parcursul a opt episoade, Rebelde urmărește un grup de studenți care fac tot posibilul pentru a câștiga Battle of the Bands de la EWS, concursul muzical cheie pentru ca aceștia să reușească la începutul carierei muzicale. Pe parcurs, dragostea și prietenia înfloresc între ei în timp ce o societate secretă misterioasă aruncă o umbră asupra viselor lor de a deveni următoarea mare vedetă a muzicii.”

Actorii din serial, pe scurt:

Azul Guaita

Azul Guaita

Actrița născută în Mexico City este cea care conduce distribuția acestei noi versiuni a telenovelei care a marcat o epocă la începutul anilor 2000. Azul Guaita, despre care se așteaptă să fie o versiune modernă a Miei Colucci (interpretată de Anahí în versiunea mexicană), va fi responsabilă să preia rolul Janei Cohen.

Rol in serial: Jana Cohen Gandía, o vedetă pop deja celebră, vrea să facă muzică serioasă la Elite Way School. Are nevoie și de o pauză de la mama ei.

Cariera: Înainte de Rebelde, Azul Guaita a apărut ca Yolotl în serialul mexican My Husband Has Family, Camila Paz în Single with Daughters, Susana Vega în La Negociadora și ca Renata în Get on My Moto.În afara ecranului, Guaita este un ambasador al bijuteriilor Lazarena. Legătura ei cu Rebelde este profundă, deoarece a postat pe Instagram o fotografie din copilărie cu ea purtând uniforma Rebelde și îmbrățișând-o pe Anahí, care a interpretat-o pe Mía Colucci în telenovela originală mexicană.

Sergio Mayer
Sergio Mayer Mori

Tânărul de în vârstă de 23 de ani este de așteptat să facă un salt în lumea actoriei cu rolul din serialul regizat de Santiago Limón.

Rol in serial: Estebán Torres, un tanar care a aruncat în aer în mod misterios o seră, este la EWS pentru a se regăsi - și câteva răspunsuri despre trecutul său.

Andrea Chaparro

Andrea Chaparro

Cunoscută pentru apariția ei într-un show de talente când era doar o copilă, Andrea Chaparro o va juca pe M.J. (Maria Jose). Ea va juca rolul Robertei Pardo, însă, într-o avanpremieră dezvăluită de platforma de streaming, actrița și-a descris personajul drept „un pic conservator” cu o rebeliune ușor ascunsă.

ROL: Având o educație religioasă în California, María José „MJ” Sevilla a revenit la rădăcinile familiei ei mexicane, înscriindu-se la EWS. Este dornică să-și găsească propria voce și independență departe de repertoriul conservator pe care l-a cunoscut dintotdeauna.

Jeronimo Cantillo

Jerónimo Cantillo

Actorul columbian în vârstă de 29 de ani, care are și o carieră muzicală, a fost văzut în producții precum Verdad Oculta, Los Morales și Aníbal Sensation Velázquez. Guillermo „Dixon” Álvarez, este un rapper și beatboxer din Columbia, și vrea să-și mențină credința pe stradă și să devină „Dixon”, nu Guillermo. Unghiile curcubeu și mohawk-ul skunk sunt lucruri imporatne pentru el.

Franco Masini
Franco Masini

Cunoscut pentru participarea sa in filmul argentinian El Clan, Franco Masini se alătură distribuției lui Rebelde în rolul lui Luka Colucci. Un semn clar din cap către personajul interpretat de Anahí în versiunea mexicană și de Luisana Lopilato în versiunea originală.

Lizeth Selene

Debutul actritei nascute in Acapulco, Mexic, va fi tocmai in serialul Rebelde sub rolul lui Andi Agosti. Cu toate acestea, mexicana este deja bine cunoscuta în lumea muzicii sub numele de Selene.

In serial Andrea „Andi” Agosti nu poate scăpa de mama ei și de iubitul ei nepoliticos suficient de repede când pășește în campusul EWS. O rockeră rebelă, această bateristă își bate joc de orice regulament, de la ceea ce poartă la cu cine se întâlnește între repetițiile pentru Battle of the Bands.

Alejandro Puente
Alejandro Puente

Actorul mexican este deja o veche cunoștință a Netflix datorită rolului sau dim El Club, alături de Alejandro Speitzer. In serialul Rebelii, îl interpreta pe Sebastián Langarica-Funtanet. El este un golden boy senior și fiul primarului, și nu știe ce înseamnă „nu poți obține întotdeauna ceea ce îți dorești”.

Giovanna Grigio

Originară din São Paulo, Brazilia, actrița cunoscută pentru rolul lui Mili în remake-ul brazilian al telenovelei pentru copii Chiquititas, va fi responsabilă de interpretarea lui Emilia. Emilia Alo, cea mai populară fată de la EWS, vrea să câștige Battle of the Bands mai mult decât orice în ultimul an.

Cu siguranta vom vedea si ceva muzica in cele 8 episoade, pentru ca povestea se refera la o competitie de muzica.



PS: Estefanía Villarreal, pe care o stim din serialul original, in rolul lui Celina Ferrer, este prezenta si in serialul celor de la Netflix, cu același nume dar având rol de directoare.

Va avea serialul același succes ca originalul ?

E greu de crezut că vom ajunge sa prindem drag de un personaj in doar opt episoade. Serialul original mexican a avut 440 de episoade si chiar si o continuare denumita RBD: La Familia.

Cele 440 de episoade din seria mexicana le-au permis producătorilor sa contureze povesti aprofundate pentru multe din personaje iar fanii au avut posibilitatea sa dezvolte chiar ei povesti si sa între in familiile fiecărui personaj. 

Serialul Rebelde a fost difuzat la TV, in timp ce Netflix este o platforma VOD contra cost, ceea ce ii limiteaza oarecum acoperirea. Diferența e ca nu ești obligat sa urmărești la o anumită ora un episod anume. Chiar si asa, parca ne e dor de poveștile acelea mai lungi de pe vremuri .

Serialul Rebelii de pe Netflix este o incercare similară cu un alt spinoff la un titlu de succes, Gossip Girl, care a revenit pe HBO Max/Go pentru 12 episoade (6 difuzate in urma cu cateva luni). Reteta pare similara iar serialul american nu a avut acelasi "lipici" ca seria originala care a lansat adevarata vedete iconice. 

Rebelde este unul dintre serialele Netflix care a starnit interesul nostalgicilor. Va fi interesant de văzut daca Netflix va profita de nostalgia fanilor vechi cu acest spinoff, făcându-l în același timp relevant pentru generația Z.

Pentru a fi relevant pentru noua generație e plin de stereotipuri, elemente împrumutate de la americani, conversații in limba engleza, accent exacerbat pe moda si accesorii…obsesia folosirii rețelelor sociale.