obezi

Un miliard de oameni din întreaga lume vor deveni obezi până în 2030, potrivit ultimelor previziuni ale Federației Mondiale a Obezității.

Această cifră este de două ori mai mare decât în 2010, a spus organizația într-un nou raport lansat vineri de Ziua Mondială a Obezității.

Peste 150 de experți și activiști în domeniul sănătății la nivel mondial solicită acum un plan de acțiune urgent și cuprinzător pentru a reveni pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a opri creșterea obezității până în 2025 la nivelurile din 2010.

„De prea mult timp am eșuat cu toții în ceea ce privește obezitatea și am asistat la generații de neînțelegeri, fragmentare, subinvestiții și stigmatizare a obezității și a celor afectați de aceasta”, scriu ei într-o scrisoare deschisă.

Numai în Europa, aproape 30% dintre adulți vor fi obezi până în 2030 și unul din șase copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 9 ani, potrivit celui mai recent Atlas mondial al obezității.

Printre țările care vor fi cele mai afectate se numără Turcia, Marea Britanie și Irlanda, cu peste o treime dintre adulți afectați.

Elveția, Finlanda și Norvegia sunt clasate ca fiind cele mai bine pregătite pentru prevenirea și tratarea obezității.

Europa în ansamblu este bine echipată pentru această provocare datorită accesului său generos la îngrijire medicală, dar stigmatul încă atașat obezității poate întârzia tratamentul, spune Olivia Cavalcanti, director de știință la Federația Mondială a Obezității. 

Pentru adulți, OMS definește obezitatea ca având un indice de masă corporală (IMC) mai mare sau egal cu 30.

Cercetările au identificat sute de gene asociate cu obezitatea, precum și rolul cheie jucat de alimentele ultraprocesate, cum ar fi gustările ambalate, mesele care pot fi preparate la microunde și mesele fast-food.

Experții mondiali în sănătate au tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea obezității de ani de zile, dar valul nu se întoarce.