renunțarea la fumat

Dependenţa de tutun este una dintre cele mai puternice adicţii, dar pe cât de grea poate fi provocarea de a renunţa, pe atât de uşoară poate fi doborârea acestei dependenţe în compania ajutoarelor potrivite care eficientizează procesul şi asigură o strategie eficientă şi de lungă durată. 

Riscurile şi afecţiunile covârşitoare sunt arhicunoscute, însă cele mai eficiente metode care asigură o renunţare mai puţin stresantă nu sunt atât de populare. Cum fumatul nu este un simplu viciu, ci o adicţie destul de puternică, renunţarea spontană poate fi foarte dificilă, fiecare om are o anumită strategie care funcţionează mai eficient, iar un terapeut poate oferi un ajutor semnificativ în identificarea cauzelor şi factorilor care întreţin această adicţie, cât şi în găsirea strategiei potrivite.

Peste 300 de studii de specialitate plasează terapia în topul celor mai eficiente metode de renunţare la fumat. Conform datelor extrase din studiile ştiinţifice, ajutorul oferit de un terapeut este şi cea mai eficientă cale de a elimina definitiv dependenţa. 

Pentru că orice obiectiv este mai uşor de atins în compania unui specialist, iar fumatul este corelat cu o întreagă serie de factori precum anxietatea, stresul sau depresia, un terapeut oferă cel mai potrivit ajutor în eliminarea acestui viciu. 

Terapia nu oferă doar cea mai bună strategie adaptată fiecărui fumător, dar oferă un ajutor real şi în tratarea cauzelor şi factorilor stresanţi care susţin nevoia de a fuma. Identificarea cauzelor şi factorilor declanşatori reprezintă baza înfrângerii unei adicţii, iar psihologii sunt cei mai pregătiţi specialişti în această zonă. 

Cum renunţarea spontană este destul de rară şi pentru unii fumători poate părea greu de atins, un specialist va şti cum să seteze obiective realiste, pe termen scurt care vor conduce treptat spre o schimbare majoră.  Deşi o renunţare fără ajutor poate fi ţelul oricărui fumător, tranziţia este mult mai facilă şi blândă alături de un specialist care susţine procesul, lucrează cu factorii declanşatori, monitorizează evoluţia şi asigură un plan personal.

Este bine de ştiut că pe lângă terapia standard, terapia de înlocuire a nicotinei poate oferi un ajutor benefic. Conform studiilor centrate pe renunţarea la fumat, terapia de înlocuire a nicotinei reprezintă o altă metodă ce asigură rezultate pozitive. 

Un medic poate recomanda medicamentele şi ajutoarele menite să inhibe receptorii nicotinei, iar în acest fel, un fumător nu mai poate resimţi plăcerea fumatului. Potrivit statisticilor, medicamentele recomandate de medici dublează şansele de a renunţa definitiv la fumat. Alături de acestea, ajutoare precum inhalatoarele, plasturii, spray-urile sau gumele specifice terapiei de înlocuire a nicotinei au prezentat în decursul anilor mijloace eficiente de a renunţa la fumat.

În cele din urmă, fiecare fumător are propriul său ritm, un set individual de motivaţii, dar şi de cauze şi factori care susţin nevoia de a fuma, iar schimbarea trebuie să ţină cont de nevoile fiecărei persoane şi de un plan personalizat. Din fericire, există numeroase soluţii cu o eficienţă dovedită prin care viciul fumatului poate fi învins, iar un specialist va şti cum să ofere cea mai potrivită şi facilă cale de rezolvare.

Dacă ați decis să renunțați la fumat, să vapați sau să folosiți orice formă de tutun. Grozav! Este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți sănătatea și pentru a adăuga ani de viață. Nu este ușor, dar o poți face. Este mai probabil să renunți definitiv dacă te pregătești pentru poftele, îndemnurile și sentimentele care vin odată cu renunțarea. Amintiți-vă, nicotina este o substanță chimică extrem de dependentă, iar corpul dumneavoastră va trebui să se obișnuiască să fie din nou fără ea.

1. Setați „Ziua renunțării” și luați-vă angajamentul de interzis fumatul sau vaping.

Alegeți o dată în următoarele șapte zile când veți înceta să mai utilizați produse din tutun - acum este „Ziua renunțării”. Fă-ți un angajament sau un angajament în fața unor oameni care te vor sprijini în drumul tău către renunțare. Folosiți timpul până la Ziua Renunțării pentru a vă pregăti și pentru a reduce treptat numărul de țigări pe care le fumați sau cât de mult vaporizați sau folosiți alte produse din tutun.

Luați angajamentul: „Promit să nu fumez și să nu folosesc niciun produs din tutun după Ziua mea de renunțare. Știu că este un pericol grav pentru sănătatea mea (și a familiei mele). De asemenea, voi încerca să stau departe de fumatul pasiv și să-i încurajez și să-i susțin pe alții să renunțe la fumat și să folosească produse din tutun.”

2. Alegeți metoda de a renunța.

Există trei moduri de a renunța la fumat. Puteți alege unul sau le puteți folosi în combinație - orice credeți că va funcționa cel mai bine pentru dvs.

Încetați să fumați sau să vapați dintr-o dată în ziua renunțării. Această metodă funcționează cel mai bine pentru unii oameni, deoarece nu încetinește procesul de renunțare.

Reduceți numărul de țigări pe care le fumați în fiecare zi sau de câte ori vaporizați până când vă opriți complet. De exemplu, dacă fumați 20 de țigări în fiecare zi, reduceți la 10 pe zi timp de două până la trei zile. Apoi, reduceți-l la cinci țigări timp de două până la trei zile. Urmăriți un calendar. Până în ziua renunțării la fumat, nu mai fumați.

Fumați doar o parte din fiecare țigară, reducând cantitatea până când renunțați complet la fumat. Numărați câte pufuri luați în mod normal din fiecare țigară, apoi reduceți numărul de pufuri la fiecare două-trei zile. Urmăriți un calendar. În ziua renunțării la fumat, nu mai fumați.

3. Discutați cu medicul dumneavoastră și decideți dacă veți avea nevoie de medicamente sau alt ajutor pentru a renunța cu succes.

4. Faceți un plan pentru Ziua Renunțării și după aceea.

Aveți la dispoziție gustări sănătoase, cum ar fi:

  • fructe si legume
  • nuci si seminte
  • floricele de porumb cu aer
  • mentă fără zahăr și gumă de mestecat

Găsiți modalități plăcute de a umple timpul în care ați putea fi tentat să fumați:

  • Du-te la un film.
  • Antrenează-te sau mergi la sală.
  • Vizitează prietenii nefumători.
  • Fă o plimbare.
  • Savurați o ceașcă de cafea sau ceai.

Încercați un nou hobby care vă ocupă mâinile, cum ar fi pictura, cântatul la un instrument, prelucrarea lemnului sau tricotat.

Lucrați în curte sau grădină.

Scapă de fiecare țigară, vape, chibrit, brichetă, scrumieră și orice alt produs din tutun din casă, birou și mașină.