google maps

Imaginează-ți că plănuiești o excursie de o zi de la casa ta din Athlone, Irlanda, până la Limerick - peste o oră și jumătate de călătorie. Pentru a decide cum să ajungeți acolo, deschideți Google Maps, care oferă mai multe opțiuni de navigare, inclusiv indicații de mers pe jos, cu bicicleta și transport public. Având în vedere durata călătoriei, este cel mai logic să conduci și vei căuta imediat traseul cel mai rapid.

Dar dacă ar exista și alte opțiuni: un traseu care ar dura nouă minute în plus, dar care ar economisi aproape 30% din consumul de combustibil estimat?

Acest lucru este acum posibil datorită rutării ecologice din Google Maps, care a fost lansat în aproape 40 de țări din Europa. Cu traseul ecologic, puteți alege un traseu care este optimizat pentru un consum mai mic de combustibil, ceea ce vă ajută să economisiți bani la combustibil și să reduceți emisiile de carbon - lucru care este în atenția multor europeni. Și aceasta este o adevărată îngrijorare - conform raportului Statista din 2022, transportul rutier este cea mai mare sursă de emisii de carbon în toată Europa.

Acum, pe lângă faptul că afișează cea mai rapidă rută, Google Maps o va afișa și pe cea mai eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil, dacă nu se întâmplă să fie și cea mai rapidă. Cu doar câteva atingeri, puteți vedea economiile relative de combustibil și diferența de timp dintre cele două rute și puteți alege pe cea care vi se potrivește cel mai bine. Întotdeauna vrei să alegi cea mai rapidă rută, indiferent de ce? Și asta este în regulă - pur și simplu ajustați preferințele în Setări.

Rutarea ecologică are un impact în întreaga lume. De la lansare în SUA și Canada, se estimează deja că a contribuit la eliminarea a peste jumătate de milion de tone metrice de emisii de carbon - echivalent cu scoaterea de pe șosea a 100.000 de mașini pe bază de combustibil. De asemenea, Google a lansat recent funcția în Germania.


Ruta cea mai eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil va varia în funcție de tipul de motor pe care îl aveți. De exemplu, motoarele diesel sunt de obicei mai eficiente la turații mai mari decât motoarele pe benzină sau pe gaz, în timp ce vehiculele hibride și electrice au o performanță mai bună în traficul stop-and-go. 

De aceea, în săptămânile următoare, Google va face posibil ca șoferii care folosesc trasee ecologice în Europa, SUA și Canada să își aleagă tipul de motor — benzină, diesel, vehicul hibrid sau electric (EV) — pentru pentru a obține cea mai bună rută și cele mai precise estimări ale eficienței energetice sau ale combustibilului.

Această tehnologie este posibilă datorită informațiilor oferite de Laboratorul Național de Energie Regenerabilă (NREL) al Departamentului Energiei din SUA și datelor Agenției Europene de Mediu. Îmbinând aceste informații cu tendințele de conducere Google Maps, gigantul spune că a reușit să dezvolte modele avansate de învățare automată instruite pe cele mai populare tipuri de motoare dintr-o anumită regiune.