omega 3

Ar putea consumul de somon, ton, cod, hering sau sardine să ne mențină creierul sănătos și gândirea agilă la vârsta mijlocie? Noile cercetări asupra acizilor grași omega-3 fac această legătură.

Noi dovezi indică faptul că consumul de alimente care conțin acizi grași omega-3, cum ar fi peștele de apă rece, poate menține sănătatea creierului și poate îmbunătăți cogniția la vârsta mijlocie.

Potrivit unor noi cercetări, a avea cel puțin niște omega-3 în celulele roșii din sânge a fost asociată cu o structură mai bună a creierului și o funcție cognitivă în rândul voluntarilor sănătoși din studiu, în vârstă de 40 și 50 de ani. Studiul a fost publicat online pe 5 octombrie în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie. Facultatea de la Universitatea din Texas Health Science Center din San Antonio (UT Health San Antonio) și alți anchetatori ai Framingham Heart Study au efectuat analiza.

„Studiile au analizat această asociere la populațiile mai în vârstă. Noua contribuție aici este că, chiar și la vârste mai mici, dacă ai o dietă care include niște acizi grași omega-3, deja îți protejezi creierul pentru majoritatea indicatorilor de îmbătrânire a creierului pe care îi vedem la vârsta mijlocie”, a spus Claudia. Satizabal, dr., autorul principal al studiului. Ea este profesor asistent de științe ale sănătății populației la Institutul Glenn Biggs pentru Alzheimer și Boli Neurodegenerative de la UT Health San Antonio.

Acizii grași Omega-3 (omega-3) sunt prezenți în anumite alimente, cum ar fi semințele de in și peștele, precum și suplimentele alimentare precum uleiul de pește. Există mai multe omega-3 diferite, dar majoritatea cercetărilor științifice se concentrează pe trei: acid alfa-linolenic (ALA), acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). ALA conține 18 atomi de carbon, în timp ce EPA și DHA sunt considerați omega-3 „cu lanț lung” (LC) deoarece EPA conține 20 de atomi de carbon și DHA conține 22.

CITEȘTE ȘI

Rolul Omega 3 si 6 in prevenirea depresiilor si in intarirea sistemului nervos


Somonul este o sursă excelentă de acizi grași omega-3.


Voluntarii pentru studiu au avut o vârstă medie de 46 de ani. Echipa de cercetare a examinat relația dintre concentrațiile de acizi grași omega-3 din celulele roșii din sânge cu RMN și markerii cognitivi ai îmbătrânirii creierului. Oamenii de știință au studiat, de asemenea, efectul concentrațiilor de globule roșii omega-3 la participanții care purtau APOE4, o variație genetică legată de un risc mai mare de apariție a bolii Alzheimer.

Studiul a 2.183 de participanți fără demență și accident vascular cerebral a constatat că:
  • Indicele omega-3 mai mare a fost asociat cu volume mai mari ale hipocampului. Hipocampul, o structură a creierului, joacă un rol major în învățare și memorie.
  • Consumul mai multor omega-3 a fost asociat cu un raționament abstract mai bun sau cu capacitatea de a înțelege concepte complexe folosind gândirea logică.
  • Purtătorii APOE4 cu un indice omega-3 mai mare au avut mai puține boli ale vaselor mici. Gena APOE4 este asociată cu boli cardiovasculare și demență vasculară.
Oamenii de știință au folosit o tehnică numită cromatografie gazoasă pentru a măsura concentrațiile de acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA) din celulele roșii din sânge. Indicele omega-3 a fost calculat ca DHA plus EPA.

„Acizii grași omega-3 precum EPA și DHA sunt micronutrienți cheie care îmbunătățesc și protejează creierul”, a spus Debora Melo van Lent, dr., coautor al studiului. Este cercetător postdoctoral la Institutul Biggs. „Studiul nostru este unul dintre primele care a observat acest efect la o populație mai tânără. Sunt necesare mai multe studii în această grupă de vârstă.”

Cercetătorii au împărțit participanții în cei care aveau o concentrație foarte mică de globule roșii omega-3 și cei care aveau cel puțin puțin mai mult. „Am văzut cele mai proaste rezultate la persoanele care au beneficiat de cel mai mic consum de omega-3”, a spus Satizabal. „Deci, este ceva interesant. Deși cu cât sunt mai mulți omega-3, cu atât sunt mai multe beneficii pentru creier, trebuie doar să mănânci câteva pentru a vedea beneficiile.”

Oamenii de știință nu știu cum DHA și EPA protejează creierul. O teorie este că, deoarece acești acizi grași sunt necesari în membrana neuronilor, atunci când sunt înlocuiți cu alte tipuri de acizi grași, atunci neuronii (celulele nervoase) devin instabili. O altă explicație poate avea de a face cu proprietățile antiinflamatorii ale DHA și EPA. „Este complex. Încă nu înțelegem totul, dar arătăm că, cumva, dacă creșteți consumul de omega-3 chiar și puțin, vă protejați creierul”, a spus Satizabal.

Uleiurile de semințe de in (semințele de in), de soia și de canola sunt exemple de uleiuri vegetale care conțin ALA. Nucile și semințele de chia conțin și ALA. Cantitatea de omega-3 din pește variază foarte mult. Peștele gras de apă rece, cum ar fi somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele, conțin cantități mari de LC omega-3, în timp ce peștele cu un conținut mai mic de grăsimi, cum ar fi bibanul , tilapia și cod - precum și crustaceele conțin niveluri mai scăzute. Carnea de vită are un conținut foarte scăzut de omega-3. Cu toate acestea, carnea de vită de la vacile hrănite cu iarbă conține niveluri ceva mai mari de omega-3, în principal sub formă de ALA, decât cea de la vacile hrănite cu cereale. Unele alimente, cum ar fi anumite mărci de ouă, lapte, iaurt, sucuri și băuturi din soia, sunt îmbogățite cu DHA și alți omega-3.

Este încurajator faptul că DHA și EPA au protejat și sănătatea creierului purtătorilor de APOE4. „Este genetică, așa că nu o poți schimba”, a spus Melo van Lent, referindu-se la vulnerabilitatea acestui grup de risc. „Deci, dacă există un factor de risc modificabil care poate depăși predispoziția genetică, acesta este un câștig mare.”