votare eurovision 2023

S-au anunțat schimbări șoc ale modului în care vor fi aleși câștigătorii Eurovision în 2023.

La Eurovision Song Contest de anul viitor, semifinalele de calificare vor fi decise numai prin vot public, votul fiind deschis celor din întreaga lume și nu doar națiunilor participante, ca înainte.

Mișcarea are ca scop recunoașterea interesului global pentru concurs și menținerea actuală a formatului.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a anunțat modificările adăugând că juriul profesionist va rămâne să ajute la alegerea câștigătorilor marii finale.

Potrivit anunțului EBU, cele trei mari modificări aduse sistemului de vot Eurovision 2023 sunt următoarele:

  • Voturile spectatorilor vor decide țările care se califică din semifinale.
  • Telespectatorii din țările neparticipante vor putea vota online.
  • Voturile juriului vor fi combinate cu voturile publicului global pentru a decide rezultatul final.




„De-a lungul istoriei sale de 67 de ani, Eurovision Song Contest a evoluat constant pentru a rămâne relevant și interesant”, a declarat Martin Österdahl, supervizorul executiv al Eurovision Song Contest.

„Aceste schimbări recunosc imensa popularitate a spectacolului, oferind mai multă putere publicului celui mai mare eveniment muzical live din lume.”

Eurovision 2023 va avea loc în orașul Liverpool, în țara vicecampionaă de anul trecut, Marea Britanie.

Deși Orchestra Kalush din Ucraina s-a clasat pe primul loc în concursul din acest an, s-a decis că Ucraina rămâne prea nesigură pentru ca evenimentul să aibă loc acolo.

Cu toate acestea, ceremonia va aduce un omagiu Ucrainei și culturii ucrainene pe fondul invaziei în curs a țării de către Rusia.

„Este un mare regret că colegii și prietenii noștri din Ucraina nu pot găzdui Eurovision Song Contest 2023”, a spus directorul general al BBC, Tim Davie. BBC se angajează să facă din eveniment o adevărată reflectare a culturii ucrainene, alături de prezentarea diversității muzicii și creativității britanice.”

British Broadcasting Corporation a găzduit evenimentul de opt ori, mai mult decât orice alt radiodifuzor european.