Pompierii din California folosesc inteligența artificială pentru a ajuta la identificarea incendiilor de vegetație, furnizând videoclipuri de la peste 1.000 de camere amplasate strategic în tot statul într-o mașină care avertizează primii respondenți când să se mobilizeze.

Într-un exemplu de potențial al programului ALERTCalifornia AI lansat luna trecută, o cameră a văzut un incendiu care a izbucnit la 3 a.m., ora locală, în Pădurea Națională Cleveland, la aproximativ 80 km est de San Diego, raportează Reuters.

Cu oamenii care dormeau la acea oră și întunericul ascunzând fumul, s-ar fi putut răspândi într-un incendiu puternic. Dar AI a alertat un căpitan de pompieri care a chemat aproximativ 60 de pompieri, inclusiv șapte aeronave, două buldozere, două cisterne de apă și două echipe mobile. În 45 de minute focul a fost stins, a spus Cal Fire.

Dezvoltată de inginerii de la Universitatea din California San Diego folosind AI de la DigitalPath, o companie cu sediul în Chico, California, platforma se bazează pe 1.038 de camere instalate de diverse agenții publice și utilități de energie din întreg statul, fiecare capabilă să se rotească la 360 de grade la comanda operatorilor de la distanță.

De când programul AI a început pe 10 iulie, Cal Fire a oferit alte exemple de AI care avertizează căpitanii pompierilor cu privire la un incendiu înainte de a fi efectuat un apel la 911, deși nu avea încă un raport cuprinzător.

Neal Driscoll, profesor de geologie și geofizică la UCSD și cercetător principal al ALERTCalifornia, a spus că dimensiunea eșantionului de până acum a fost prea mică pentru a trage concluzii.

Cal Fire speră că tehnologia poate servi într-o bună zi drept model pentru alte state și țări din întreaga lume, o nevoie subliniată de incendiile neobișnuit de devastatoare din Hawaii, Canada și Marea Mediterană din acest sezon.

Sursa foto: Reuters

Dincolo de rețeaua de camere, platforma colectează cantități mari de informații suplimentare, inclusiv un studiu aerian pentru a cuantifica vegetația care ar alimenta viitoarele incendii și ar cartografia suprafața Pământului de sub boltă, a spus Driscoll.

Avioanele și dronele colectează, de asemenea, date în infraroșu și alte lungimi de undă dincolo de capacitățile viziunii umane.

În timpul iernii, platforma este capabilă să măsoare râurile atmosferice și stratul de zăpadă. Echipa UCSD captează, de asemenea, date despre cicatricile de arsuri și impactul acestora asupra eroziunii, dispersării sedimentelor, calității apei și calității solului, a spus Driscoll.

Datele, care sunt disponibile pentru orice companie privată sau cercetător academic, ar putea fi utilizate în cele din urmă pentru a modela comportamentul incendiului și pentru a îmbunătăți aplicațiile AI neprevăzute pentru studiul mediului.