Rețelele de socializare au fost pline de afirmații false, teorii ale conspirației și conținut plin de ură cu privire la ceea ce se întâmplă în Israel și Gaza - și întrebări cu privire la neautenticitate.

Pe măsură ce s-ar putea să interacționați cu astfel de conținut ci chiar să aveți discuții pe tema conflictului cu prietenii sau cunoștiințe pe rețelele sociale, s-ar putea să nu fiți singurii care sesisează conținut dezinformator.

Jurnalista BBC Marianna Bring scrie că și ea a fost vizată de clipuri despre violențele din Israel. Ea a urmărit un clip recomandat pe TikTok care arată o tânără israeliană luată ostatică de luptătorii Hamas pe 7 octombrie. Filmarea a fost șocantă.

Când a derulat prin comentarii, reacția nu a fost cea la care se aștepta. În timp ce unii au fost tulburați de postare, alți utilizatori au sugerat în mod fals că această înregistrare nu era ceea ce părea. Ei au spus că femeia din el este „nu este o civilă”, ci un soldat, sau că clipurile au fost montate pentru a învinui Hamas. Unii au susținut că nu există dovezi că grupul a acționat violent față de ostatici.

Clipul, care a fost verificat de BBC, arată o tânără plină de sânge care este împinsă într-o mașină de bărbați înarmați. A fost filmat la marginea orașului Gaza din Sheijia.

Jurnalista BBC a derulat mai multe videoclipuri și postări despre ostatici pe alte site-uri de socializare și a observat comentarii similare.

Poporul israelian este supus serviciului național obligatoriu - dar dovezile sugerează că mulți dintre cei luați ostatici de Hamas sunt civili, la fel ca persoanele prezentate în aceste videoclipuri. Printre ostatici se numără festivalieri și copii.

Dezinformarea nu se limitează nici la conturi care încearcă să submineze violența împotriva ostaticilor. Profilurile care susțin acțiunile guvernului israelian au distribuit și conținut înșelător și plin de ură.

Un cont pe care l-a întâlnit în acest weekend a împărtășit un videoclip care sugerează în mod fals că palestinienii și-au prefăcut rănile în Gaza. Imaginile erau de fapt dintr-un raport din 2017 despre un artist de machiaj care lucrează la filme palestiniene și cu organizații de caritate.

Toate aceste afirmații nu au fost doar șocante ci afectează înțelegerea mai largă a ceea ce se întâmplă.

Încercările reușite de a distorsiona și a încurca conversația online fac mult mai dificil să ajungi la adevărul despre ceea ce se întâmplă pe teren dacă te bazezi pe rețelele sociale pentru actualizări.

Acest lucru poate avea implicații grave pentru comunitatea internațională atunci când vine vorba de investigarea acuzațiilor de crime de război, de a oferi ajutor și de a afla ce se întâmplă.

Uneori, sursa acestor postări înșelătoare este mai ușor de identificat.

Luați, de exemplu, celebrități, precum starul pop Justin Bieber, care a distribuit din neatenție o postare pe Instagram în care le cere oamenilor să „se roage pentru Israel” – dar a folosit imagini care arată distrugerea Gazei de către forțele israeliene.

Mai multe conturi de pe X (cunoscut anterior ca Twitter) cu un istoric de promovare a teoriilor conspirației despre crize au amplificat postările înșelătoare în ceea ce pare a fi o încercare fie de a minimiza, fie de a exagera ceea ce se întâmplă pe teren.

Aceasta include partajarea videoclipurilor vechi din diferite războaie și filmări din jocuri video, despre care conturile susțin că sunt din situația actuală din Israel și Gaza.

Unele conturi foarte active pe X care partajează conținut pro-Israel și postări anti-musulmane par să aibă sediul în India și își exprimă sprijinul pentru prim-ministrul țării, Narendra Modi.

Cine sunt oamenii din spatele conturilor?

Mai multe dintre relatările care sugerează că ostaticii erau mai degrabă soldați decât civili par să aparțină unor oameni adevărați, mai tineri. De altfel, ei au distribuit meme amuzante sau clipuri de fotbal în profilurile lor.

Unii au postat poze cu sloganuri precum „Palestina liberă”. Când le trimit un mesaj, ei răspund că au sediul în Pakistan și Emiratele Arabe Unite. 

Pentru unele profiluri, dacă sunt oameni reali este mai puțin evident.

Câțiva au postat despre un amestec eclectic de subiecte politice; în sprijinul președintelui rus Putin și al războiului din Ucraina, precum și despre fostul președinte american Donald Trump. Câteva dintre aceste conturi sunt nou configurate sau au devenit recent active.

În trecut, atât guvernul israelian, cât și militanții Hamas s-au confruntat cu acuzații de încercare de a distorsiona narațiunile online cu rețele „bot” – relatări neautentice folosite pentru a împinge în mod repetat idei care divizează sau induc în eroare.

Potrivit Cyabra, o companie cu sediul în Israel care analizează rețelele sociale, unul din cinci conturi care participă la conversații despre atacurile comise de Hamas din 7 octombrie sunt false.

„Fake” în acest context poate însemna că sunt operate automat – dar altele ar putea fi conduse și de persoane reale care pozează sub identități false.

Compania spune că a găsit aproximativ 40.000 de conturi false, inclusiv pe X și TikTok.

Se spune că unele dintre aceste profiluri au răspândit afirmații înșelătoare în sprijinul Hamas și au sugerat - de exemplu - că militanții au fost compasivi față de ostatici în situații în care dovezile sugerează contrariul. Acest lucru nu exclude nici existența unor relatări neautentice pro-Israel.

Există indicii pe care le putem folosi pentru a identifica un cont ca fiind neautentic. De exemplu, dacă un profil este nou configurat și partajează dintr-o dată o cantitate mare de conținut care divizează, induce în eroare și uneori este conflictual.

În cele din urmă, totuși, a determina dacă un profil este de fapt fals și cine este exact în spatele lui este o sarcină foarte dificilă. Este nevoie de informații de la companiile de social media la care jurnaliştii nu au acces adesea.

Rețelele de socializare au fost criticate pe scară largă din cauza răspândirii dezinformarii în această săptămână. UE investighează X cu privire la posibila răspândire a conținutului terorist și violent și a discursului instigator la ură.

Foștii angajați Twitter (X) au spus anterior că compania nu mai este capabilă să se protejeze împotriva dezinformării coordonate de stat în urma disponibilizărilor sub noul proprietar Elon Musk.

Ray Serrato, care a abordat campaniile sancționate de stat la compania de social media, a spus jurnalistei BBC cum fosta lui echipă a fost „decimată” după preluare.

Potrivit acestuia, asta înseamnă că un număr de experți cheie care „au acoperit regiuni speciale” – inclusiv în Orientul Mijlociu – și a căror sarcină era să se ocupe de operațiuni coordonate specifice de dezinformare, nu mai sunt în companie.

X nu a răspuns la cererea de comentarii a BBC. Site-ul de socializare a declarat săptămâna aceasta că a eliminat sute de conturi afiliate Hamas de pe platformă.

În Ghidul comunității TikTok, compania spune că „a sporit resursele dedicate pentru a ajuta la prevenirea conținutului violent, plin de ură sau înșelător pe TikTok” în legătură cu situația actuală.

Modul în care dezinformarea se răspândește pe X, TikTok și alte platforme poate modela viziunea publicului larg asupra situației atât din Gaza, cât și din Israel.

Aceasta, la rândul său, ar putea pune presiune asupra politicienilor care iau decizii importante cu privire la ceea ce se întâmplă.