Întrunit în ședința publică din data de 10.01.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite și a decis să sancționeze mai multe abateri,

Cea mai importantă și usturătoare amendă a primit-o postul de televiziune Realitatea Plus, sancționată pentru campanie electorala ilegala pentru AUR și George Simion.

Realitatea Plus a primit o amendă de 60.000 de lei pentru difuzarea, în perioada 14 – 21.11.2023, a materialului audiovizual privind spitalul mobil și caravana „România Suverană”, fără a avea în vedere prevederile art. 139 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”;

Este a doua oară când CNA dă o amendă postului pentru această campanie. La începutul lunii noiembrie televiziunea de ştiri a fost sancţionată cu suma de 50.000 de lei pentru difuzarea spotului în cauză. 

Potrivit celor de la Paginademedia CNA a decis să ceară Realitatea Plus contractul dintre televiziune şi „Caravana medicală”, regimul de difuzare al campaniei şi implicarea postului. „Şi dacă au vreun protocol sau contract cu cei care gestionează această caravană, în speţă partidul politic AUR”, a spus Monica Gubernat, preşedintele CNA.  

Clipul promovează Spitalul mobil AUR, o caravană ce merge în diferite zone din ţară şi oferă românilor din zone defavorizate controale medicale. 

Amenda CNA vine în același timp cu informația că procurorii anticorupție au deschis o anchetă  de corupție împotriva membrilor AUR.  Patru parlamentari AUR sunt cercetați într-un dosar care vizează caravana medicală trimisă de radicali în satele cele mai îndepărtate. Ancheta a pornit de la fosta senatoare de Slobozia a AUR, Rodica Boancă, și de la soțul acesteia. Cei doi îl acuză pe George Simion de coruperea alegătorilor, de folosirea banilor publici într-o campanie electorală mascată și de mită electorală: Oferirea de astfel de servicii sau bunuri în vederea obținerii voturilor este o infracțiune”, spune senatoarea, care știe bine mecanismul intern prin care se finanțează AUR. 

Potrivit unui raport Expert Forum, AUR a început să consume din subvențiile statului în 2023, iar cea mai mare cheltuială a fost achiziționarea de autovehicule pentru caravana medicală în valoare de aproape 12 milioane de lei.

Apoi, AUR a anunțat că a cumpărat 20 de microbuze pentru elevi, pentru a le dona comunităților. Conform AUR, acestea sunt achiziționate din fonduri publice, ceea ce înseamnă că nu poate dona aceste microbuze, întrucât ar fi contrar legislației în vigoare. Potrivit legii, formațiunile politice pot folosi subvențiile pentru ”investiții în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor respective” (Legea 334/2006, art.25). Microbuzele, ca și caravanele medicale, sunt însă instrumente de campanie electorală, conform jurnaliștilor DW.

Reprezentantul Realitatea Plus le-a spus membrilor CNA că această campanie aparţinea Realitatea Plus şi că în prezent campania nu se mai difuzează la TV. Acesta a mai spus că din spotul difuzat pe TV în săptămâna 14 - 21 noiembrie fuseseră scoase „toate elementele” care ar promova partidul AUR. Cu toate astea, spotul îi invită pe telespectatori să intre pe un site în care este promovat partidul AUR.