dieta mediteraneană

Pentru al șaptelea an consecutiv, stilul mediteranean de alimentație a obținut titlul de cea mai bună dietă generală, potrivit clasamentului 2024 pe care U.S. News & World Report l-a anunțat.

De asemenea, dieta mediteraneană s-a clasat pe primul loc în categoriile cea mai ușor de urmat, cea mai bună dietă pentru familii, cea mai bună dietă pentru o alimentație sănătoasă și cea mai bună dietă pentru diabet, pentru oase și articulații și pentru o alimentație sănătoasă pentru inimă, potrivit raportului.

Dieta DASH (abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii arteriale) a obținut locul al doilea pentru cea mai bună dietă, iar dieta MIND (intervenție mediteraneană-DASH pentru întârzierea neurodegenerativă) s-a clasat pe locul al treilea în lista celor 30 de diete. Toate cele trei diete de top sunt pe bază de plante, axate pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe.

Comitetul de acordare a premiului, format din 43 de experți în nutriție, a evaluat pentru prima dată dieta vegană, care a obținut locul al treilea la cele mai bune diete bazate pe plante. Alte diete nou evaluate pentru 2024 au inclus dieta Dukan (28 din 30 cele mai bune diete generale); dieta Herbalife Nutrition (29 din 30 de diete); HMR (Health Management Resources) (21 din 30 de diete) și marca sa soră, Profile Plan (19 din 30 de diete); și dieta Plantstrong (fostă Engine 2), care s-a clasat pe locul 15 în categoria celor mai bune diete generale.

"Lumea dietelor și a nutriției poate fi copleșitoare și plină de dezinformări și afirmații inexacte despre sănătate", a declarat Shanley Chien, editor senior de sănătate la U.S. News, într-un e-mail.

"De aceea, U.S. News face munca de teren pentru utilizatorii săi, adunând informații de la experți în medicină și nutriție recunoscuți la nivel național pentru a determina care diete se ridică în top pentru completitudinea nutrițională, ușurința de a fi urmate și promovarea unui stil de viață sănătos pe termen lung", a adăugat Gretel Schueller, redactor-șef pentru sănătate la U.S. News & World Report.

Ce este un stil mediteranean de alimentație?

Studiile au constatat că dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, demență, pierderea memoriei, depresie și cancer de sân. Planul de masă, care este mai degrabă un stil alimentar decât o dietă restrictivă, a fost, de asemenea, asociat cu oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă.

Dieta se caracterizează prin gătit simplu, pe bază de plante, majoritatea meselor fiind concentrate pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe, cu câteva nuci și un accent deosebit pe uleiul de măsline extravirgin. Grăsimile, altele decât uleiul de măsline, cum ar fi untul, sunt consumate rar, dacă nu chiar deloc, iar zahărul și alimentele rafinate sunt rezervate pentru ocazii speciale.

Carnea roșie este folosită cu moderație, de obicei doar pentru a da gust unui fel de mâncare. Este încurajat consumul sănătos de pește gras, care este plin de acizi grași omega-3, în timp ce ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mult mai mici decât în dieta occidentală tradițională.

Interacțiunile sociale în timpul meselor și exercițiile fizice sunt pietre de temelie ale stilului mediteranean de alimentație. Modificările stilului de viață care fac parte din această dietă includ mâncatul cu prietenii și familia, socializarea în timpul meselor, consumul conștient al alimentelor preferate și implicarea în mișcare și exerciții fizice conștiente.

Descoperă mai multe despre dieta mediteraneană

Clasat pe ultimul loc de către experți

Ultimul loc în lista celor mai bune 30 de diete generale a revenit dietei cu alimente crude, care recomandă consumul de alimente care nu au fost "gătite, procesate, preparate la microunde, iradiate, modificate genetic sau expuse la pesticide sau erbicide", se arată în raport.

În timp ce aceste atribute pot părea sănătoase, dieta este prea restrictivă din punct de vedere nutrițional și poate fi nesigură pentru unele persoane, potrivit site-ului U.S. News & World Report. De fapt, gătitul unor alimente "permite o mai mare varietate și sporește aportul de proteine și alți nutrienți esențiali", a declarat Dr. Vanita Rahman, medic de medicină internă și director de clinică la Barnard Medical Center din Washington, DC.

"Cel mai sigur și mai sănătos mod de a vă bucura de alimentele crude este ca parte a unei diete bazate pe alimente integrale, pe bază de plante, bogată în fructe și legume crude și linte, fasole, cereale și legume gătite", a declarat Rahman în evaluarea site-ului.

Populara dietă keto s-a clasat pe locul 25 în clasamentul general, dar a obținut locul 1 în categoria cea mai bună pierdere rapidă în greutate, potrivit raportului. Cu toate acestea, experții spun că dieta, care cere limitarea carbohidraților la aproximativ 20 pe zi, este prea restrictivă pentru a fi urmată pentru mult timp.

"Văd o mulțime de oameni care trec la keto atunci când vor să slăbească și apoi renunță la keto atunci când nu mai pot face acest lucru. Această dietă este greu de ținut, iar mulți oameni nu urmează de fapt (o dietă care este) keto, ci cu un conținut scăzut de carbohidrați", a declarat dieteticianul autorizat și membrul panelului Amanda Sauceda într-o evaluare de pe site-ul U.S. News & World Report.

Persoanele cu afecțiuni cardiace, hepatice și renale și anumite tipuri de cancer nu ar trebui să urmeze dieta, a notat raportul. Copiii care nu au fost sfătuiți de un medic să slăbească, persoanele însărcinate și sportivii de înaltă performanță nu ar trebui, de asemenea, să urmeze dieta keto.

O revizuire a studiilor din 2023 a constatat preocupări legate de faptul că menținerea dietei keto pentru mai mult de doi ani poate provoca declin cognitiv, deficiențe nutriționale, pietre la rinichi, boli de inimă și pierdere de mușchi.