Postul de televiziune NCN și patronul Liviu Alexa au scăpat cu somație din partea CNA după campania publică de denigrare a patronului, care a fost acuzat de pedofilie și agresiune sexuală.

Forul audiovizual a analizat în şedinţa din această săptămână o reclamaţie venită chiar din partea patronului festivalului Untold, Bogdan Buta. Membrii au analizat emisiunea în cauză şi a ajuns la concluzia că, deşi subiectul prezentat este unul legitim, problema a fost că s-a prezentat o „umbră” asupra întregului festival, dar şi asupra premierului Boc, pe care Alexa l-a acuzat că susţine pedofilia gay. 

CNA a votat în unanimitate sancţionarea postului NCN cu o somație publică, pentru că „nu s-a sigurat distincţia între fapte şi opinii”. 

Context:

Jurnalistul clujean Liviu Alexa, fost candidat la Primăria Cluj, patron al postului NCN și publicației online Ziar de Cluj, a publicat o anchetă la finalul lunii ianuarie în care îl acuza pe unul din patronii Untold de pedofilie, agresiune sexuală și că este homosexual.

El a publicat un interviu cu trei tineri care îl acuzau pe Buta că i-a drogat și violat. În cadrul anchetei Alexa a prezentat capturi de ecran cu presupuse discuții intre victime și agresor și poza din casa lui Buta, niciuna însă în care patronul Untold să apară alături de unul dintre tineri.

Citește: 

Războiul jurnalistului Liviu Alexa, care îl acuză pe patronul Untold de pedofilie, e unul mai vechi

Ce s-a mai întâmplat între timp ?

Pe site-ul său, jurnalistul Alexa scrie pe 18 martie că dosarul lui Buta a fost CLASAT la 23 februarie 2024.

… la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a fost înregistrată cauză nr. 645/187/P/2024 ca urmare a faptelor reclamate de către mai multe persoane minore împotriva numitului Buta Bogdan. În concret, organul judiciar a stabilit că faptele reclamate de către persoanele vătămate sunt două infracțiuni de act sexual cu un minor, tentativă la act sexual cu un minor şi două infracțiuni de şantaj.
Prin actul de sesizare din oficiu, intocmit la data de 29.01.2024, organele de cercetare
penală din cadrul I.P.J. Cluj - Serviciul de Investigații Criminale, s-au sesizat din oficiu cu

privire la faptul că în noaptea de 09/10.02.2021, numitul Buta Bogdan l-ar fi abordat pe aplicația "Tinder" pe un minor necunoscut, pe nume Ștefan, în vârstă de 16 ani la acel moment, pe care l-ar fi invitat la domiciliul său situat în cartierul Gruia din mun. Cluj-Napoca, unde acesta a venit însoțit de alți doi minori, unul pe nume "Adi" și celălalt rămas necunoscut, context în care numitul Buta Bogdan le-ar fi oferit acestora băuturi alcoolice și ar fi întreținut relații sexuale cu doi dintre aceștia, existând de asemenea suspiciunea că numitul Buta Bogdan le-ar fi administrat anterior minorilor substanțe psihoactive care le-ar fi alterat starea de conștiență. 

În prezent, urmărirea penală a fost finalizată fapt pentru care în data de 23.02.2024 s-a dispus o soluție de clasare a cauzei.”, au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, la solicitarea reporterilor Gazeta de Cluj.

Avocata lui Bogdan Buta a precizat că în niciun moment, până la închiderea dosarului de către autorități, nu i-a fost adusă vreo învinuire directă clientului său. Dosarul în care fondatorul Untold era acuzat că ar fi agresat sexual doi minori a rămas la stadiul de verificare a faptelor .

„Foarte important de menționat faptul că, în niciun moment, până la închiderea dosarului de către autorități, nu i-a fost adusă vreo învinuire directă lui Bogdan Buta. Dosarul a fost clasat ‘in rem’, adică a rămas în stadiul de verificare a faptelor și nu a fost deschis un dosar pe numele lui Bogdan Buta”, a transmis, într-un comunicat de presă, avocata lui Buta, Luiza Buduşan.

„În urma cercetărilor efectuate, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca nu a validat acuzațiile aduse de către controversatul jurnalist, nu l-a pus în niciun moment sub învinuire pe Bogdan Buta, motiv pentru care, din informațiile deținute până în acest moment, dosarul a fost închis”, a susținut Luiza Budușan.

„Răspunsul lui Bogdan Buta a venit ferm, de la început, prin respingerea acuzațiilor false, cât și prin procedurile judiciare inițiate atât în plan civil, cât și penal, împotriva celor responsabili de planul constant de distrugere a reputației sale”

Intre timp la CNA

Jurnalistul și patronul Liviu Alexa și-a folosit televiziunea pentru difuzarea unei campanii de defăimare împotriva patronului Untold. Iată extrase din ședința și ce au avut de declarat pe marginea subiectului:

Liviu Alexa:

„Vis-a-vis de emisiunea la care am participat la NCN în calitate de invitat, numitului Bogdan Buta, care face reclamaţia, i s-a cerut în repetate rânduri să comunice un punct de vedere, atât în timpul conceperii articolului, cât şi în timpul emisiunii NCN. A refuzat să o facă şi când a venit un punct de vedere, nu ca persoană fizică, ci folosind aparatul de PR al societăţii Untold, am publicat totuşi comentariile. În poziţia oficiale, domnul Buta a catalogat dezvăluirile noastre drept minciuni şi scenariu SF. Câteva săptămâni mai târziu domnul Buta, inclusiv în reclamaţia pe care mi-o face la CNA îşi asumă conversaţiile cu victimele abuzului său sexual chiar în plângerea respectivă.

Vis-a-vis de baza factuală care a stat la baza scrierii anchetei, cred că am acoperit toate punctele necesare. Vreau să suplimentez afirmaţia mea cu cel mai recent demers de săptămâna trecută, publicat ieri, am efectuat şi testul poligraf asupra martorului Ştefan, care a declarat că a întreţinut relaţii sexuală la vârsta de 16 ani cu numitul Bogdan Buta, iar testul poligraf arată câ martorul Ştefan nu a minţit.”

Nota autorului pentru context: testul poligraf a fost făcut de jurnalistul Liviu Alexa pentru unul dintre acuzatori ci nu în cadrul anchetei, după cum precizează însuși jurnalistul într-un articol pe propriul site. Testul poligraf a fost făcut și plătit de jurnalist, la un expert ales de el, din Târgu Mureș, din dorința sa de a demonstra că ancheta sa nu este una mincinoasă chiar dacă dosarul a fost clasat și în ciuda dosarului penal de defăimare intentant de Bogdan Buta.

Dorina Rusu, membru CNA: 

„Am văzut că au fost încercări de contactare a celui acuzat şi am văzut că a fost dat şi punctul de vedere care exista în acel moment.

Pe mine mă interesează următoarele afirmaţii care au fost făcute în emisiune: „Emil Boc susţine pedofilia gay” şi aici aş vrea să-mi spuneţi în ce fel credeţi că susţine Emil Boc pedofilia gay.

Au mai fost afirmaţii legate de faptul că părinţii care îşi lasă copii să se ducă la Untold îşi pun copiii în pericol pentru că acolo sunt încurajaţi sau sunt în pericol de a fi agăţaţi sau ce se întâmplă acolo de către pedofili gay. Nimeni nu ştie în acest moment dacă acuzaţiile care au fost aduse unuia dintre patronii Untold sunt reale sau nu, justiţia o să-şi facă treaba. Pe mine mă interesează felul în care dumneavoastră extindeţi aceste acuzaţii pe care le aduceţi asupra întregului festival şi asupra celor care îşi lasă copiii la festival, asupra organizatorilor, asupra oraşului.”

Liviu Alexa: 

„Mie nu mi se pare deloc grav ce am afirmat, pentru că sunt cu susţineri. Domnul Emil Boc încă de acum opt este cel care a legitimat acest festival prin furnizarea de bani publici pentru cerarea lui şi apoi an de an a fost în prezenţa lui Bogdan Buta. De asemenea, inclusiv după apariţia anchetei mele, un membru al familiei sale, doamna Boc, soţia sa, a transmis cu fiica mesaje de susţinere pentru domnul Buta.”

Dorina Rusu: 

„Mie problema cea mai mare la acest material este lagtă de faptul că se generalizează, se aruncă asupra întregului festival un blam, că Emil Boc, primarul Clujului, susţine pedofilia gay, mai mult şi Alina Gorghiu şi Lucian Bode susţin pedofilia gay.”

Valentin Jucan: 

„Demersul jurnalistic referitor la ce s-a petrecut cu patronul Untold este unul justificat, din punctul meu de vedere. Avem o persoană publică, în legătură cu care se aduc nişte acuzaţii. (...)

După părerea mea este o încercare clară de aruncare a acestui subiect care este legitim, este arunct asupra tuturor tocmai pentru că este un subiect foarte bun, un subiect care a fost probat şi prezentat extrem de bine, dar el este arunct asupra altor persoane jurdice sau fizice care nu au nicio legătură cu acele fapte în sine. Difrenţa dintre fapte şi opinii, adică faptele fiind ce s-a întâmplat în casa domnului Buta şi opiniile fiind: Emile, zi, susţii pedofilia şi toţi ceilalţi care au fost băgaţi în acest moloz. Această diferenţă între fapte şi opinii nu este respectată. Parţial se duce în derizoriu o acţiune de presă legitimă şi de interes public.”

Răsvan Popescu, membru CNA: 

„E un subiect valid. Domnul Alexa a descoperit ceva, patronul Untold este acuzat de pedofilie. Exact adevărul nu-l ştim, dar sunt nişte înregistrări în acest sens şi niciun jurnalist nu ar ignora un asemenea subiect. Însă mai departe pe domnul Alexa îl fură condeiul şi extinde umbra asupra primarului Boc şi asupra festivalului în sine. Cam aici suntem.”

Pe scurt, deși ar fi avut la dispoziție informații referitore la evoluția anchetei, membrii CNA au concluzionat că te poate fura condeiul într-o campanie evidentă de denigrare publică. Postul NCN a primit o somație pentru încălcarea legii audiovizualului:

"Art. 64 alin. (1) „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii”

Este curios de urmărit dacă războiul lui Alexa cu Buta va continua în instanță și dacă patronul Untold va oferi detalii despre procesul său de defăimare.