SpaceX construiește o rețea de sute de sateliți de spionaj în cadrul unui contract clasificat cu o agenție de informații americană, au declarat cinci surse familiare cu programul, demonstrând adâncirea legăturilor dintre compania spațială a antreprenorului miliardar Elon Musk și agențiile de securitate națională.

Rețeaua este construită de unitatea comercială Starshield a SpaceX în cadrul unui contract de 1,8 miliarde de dolari semnat în 2021 cu National Reconnaissance Office (NRO), o agenție de informații care gestionează sateliți de spionaj, au precizat sursele.

Planurile arată amploarea implicării SpaceX în proiectele militare și de informații ale SUA și ilustrează o investiție mai profundă a Pentagonului în vaste sisteme de sateliți cu orbită joasă pe orbită terestră, menite să sprijine forțele terestre.

În cazul în care va avea succes, sursele au declarat că programul ar avansa semnificativ capacitatea guvernului și a armatei americane de a repera rapid potențiale ținte aproape oriunde pe glob.

Contractul semnalează o încredere tot mai mare din partea serviciilor de informații față de o companie al cărei proprietar a intrat în conflict cu administrația Biden și a stârnit controverse, în legătură cu utilizarea conectivității prin satelit Starlink în războiul din Ucraina, au declarat sursele.

Wall Street Journal a raportat în februarie existența unui contract clasificat Starshield în valoare de 1,8 miliarde de dolari cu o agenție de informații necunoscută, fără a detalia scopurile programului.

Raportul Reuters dezvăluie pentru prima dată faptul că contractul cu SpaceX este pentru un nou sistem de spionaj puternic, cu sute de sateliți cu capacități de imagistică terestră, care pot funcționa ca un roi pe orbite joase, și că agenția de spionaj cu care lucrează compania lui Musk este NRO.

Reuters nu a putut stabili când va fi pusă în funcțiune noua rețea de sateliți și nu a putut stabili ce alte companii fac parte din program cu propriile contracte.

SpaceX, cel mai mare operator de sateliți din lume, nu a răspuns la mai multe solicitări de comentarii cu privire la contract, la rolul său în cadrul acestuia și la detalii privind lansările de sateliți. Pentagonul a transmis o cerere de comentarii către NRO și SpaceX.

Într-o declarație, NRO a recunoscut misiunea sa de a dezvolta un sistem sofisticat de sateliți și parteneriatele sale cu alte agenții guvernamentale, companii, instituții de cercetare și națiuni, dar a refuzat să comenteze constatările Reuters cu privire la gradul de implicare a SpaceX în acest efort.

"Biroul Național de Recunoaștere dezvoltă cel mai capabil, divers și rezistent sistem spațial de informații, supraveghere și recunoaștere bazat pe spațiu pe care lumea l-a văzut vreodată", a declarat purtătorul de cuvânt.

Sateliții pot urmări ținte la sol și pot împărtăși aceste date cu oficiali americani din domeniul informațiilor și al armatei, au precizat sursele. În principiu, acest lucru ar permite guvernului american să capteze rapid imagini continue ale activităților de la sol aproape oriunde pe glob, ajutând operațiunile de informații și militare, au adăugat acestea.

Aproximativ o duzină de prototipuri au fost lansate începând din 2020, printre alți sateliți pe rachetele Falcon 9 ale SpaceX, au precizat trei dintre surse.

O bază de date a guvernului american privind obiectele de pe orbită arată că mai multe misiuni SpaceX au desfășurat sateliți pe care nici compania, nici guvernul nu i-au recunoscut vreodată. Două surse au confirmat că aceștia sunt prototipuri pentru rețeaua Starshield.

Toate sursele au cerut să rămână anonime deoarece nu au fost autorizate să discute despre programul guvernului american.

Pentagonul este deja un client important al SpaceX, folosind rachetele sale Falcon 9 pentru a lansa încărcături militare în spațiu. Primul prototip de satelit Starshield, lansat în 2020, a făcut parte dintr-un contract separat, de aproximativ 200 de milioane de dolari, care a ajutat SpaceX să se poziționeze pentru atribuirea ulterioară de 1,8 miliarde de dolari, a declarat una dintre surse.

Rețeaua Starshield planificată este separată de Starlink, constelația comercială de bandă largă în creștere a SpaceX, care are aproximativ 5.500 de sateliți în spațiu pentru a oferi internet aproape global consumatorilor, companiilor și agențiilor guvernamentale.

Constelația clasificată de sateliți de spionaj reprezintă una dintre cele mai căutate capacități ale guvernului american în spațiu, deoarece este concepută pentru a oferi cea mai persistentă, mai omniprezentă și mai rapidă acoperire a activităților de pe Pământ.

"Nimeni nu se poate ascunde", a declarat una dintre surse cu privire la capacitatea potențială a sistemului, atunci când a descris raza de acțiune a rețelei.

Musk, de asemenea fondator și CEO al Tesla (TSLA.O), deschide o nouă filă și proprietar al companiei de social media X, a impulsionat inovația în spațiu, dar a provocat frustrare în rândul unor oficiali din administrația Biden din cauza controlului pe care l-a exercitat în trecut asupra Starlink în Ucraina, unde armata de la Kiev îl folosește pentru comunicații securizate în conflictul cu Rusia. Această autoritate asupra Starlink într-o zonă de război de către Musk, și nu de către armata americană, a creat tensiuni între el și guvernul SUA.

O serie de articole ale Reuters au detaliat modul în care operațiunile de producție ale lui Musk, inclusiv la SpaceX, au adus prejudicii consumatorilor și lucrătorilor.

Rețeaua Starshield face parte din competiția tot mai intensă dintre SUA și rivalii săi pentru a deveni puterea militară dominantă în spațiu, în parte prin extinderea sistemelor de sateliți de spionaj în afara navelor spațiale voluminoase și costisitoare pe orbite mai înalte. În schimb, o rețea vastă, cu orbită joasă, poate oferi imagini mai rapide și aproape constante ale Pământului.

China intenționează, de asemenea, să înceapă să își construiască propriile constelații de sateliți, iar Pentagonul a avertizat cu privire la amenințările cu arme spațiale din partea Rusiei, care ar putea fi capabilă să dezactiveze rețele întregi de sateliți.

Starshield își propune să fie mai rezistent la atacurile din partea puterilor spațiale sofisticate.

Rețeaua este, de asemenea, menită să extindă foarte mult capacitățile de teledetecție ale guvernului american și va fi compusă din sateliți mari cu senzori de imagine, precum și dintr-un număr mai mare de sateliți de releu care transmit datele de imagistică și alte comunicații prin intermediul rețelei cu ajutorul unor lasere intersatelit, au declarat două dintre surse.

NRO include personal din cadrul Forțelor Spațiale Americane și CIA și furnizează imagini prin satelit clasificate pentru Pentagon și alte agenții de informații.

Sateliții de spionaj vor găzdui senzori furnizați de o altă companie, au declarat trei dintre surse.