Indrăgitul actor Valentin Uritescu va primi „Premiul pentru Întreaga Activitate” la cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc pe 21 martie 2017, la Teatrul Național din Capitală.

Cu o experiență de peste 50 de ani în teatru și film, Valentin Uritescu (n. 4 iunie 1941, comuna Vinerea, județul Alba) a dat viață unor nenumărate roluri secundare, pe cât de diversificate, pe atât de ofertante precum Sergentul Șaptefrați din serialul TV “Lumini și umbre” semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior în “Noi, cei din linia întâi” în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din “Concurs” (regia Dan Pița), Dr. Marcu în “Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Șerban Marinescu).

Valentin Uritescu a avut o intensă activitate teatrală în spectacolele de pe scena Bulandra: “Luna dezmoșteniților” de Eugene O’Neill, “Cabala bigoților” de Mihail Bulgakov, “A treia țeapă” de Marin Sorescu, “Dimineața pierdută” de Gabriela Adameșteanu, “Tartuffe” de Molière, dar și în piesele montate la Naționalul bucureștean: “Avram Iancu” de Lucian Blaga, “Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, “Livada de vișini” de A. P. Cehov, “Numele trandafirului” de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke și Cadîr”, “Crimă pentru pământ” sau “Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt și rolurile din piesele „Ultima noapte a lui Socrate” de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar și „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, la Teatrul Levant.



Fără a avea vreun rol principal în cinema, Valentin Uritescu s-a remarcat în zeci de filme dintre care amintim: “Concurs” (regia Dan Pița, 1982), “Ochi de urs” (regia Stere Gulea, 1983), “Întoarcerea din iad” (regia Nicolae Mărgineanu, 1983), “Fapt divers” (regia Andrei Blaier, 1984), “Noi, cei din linia întâi” (regia Sergiu Nicolaescu, 1985), “Flăcări pe comori” (regia Nicolae Mărgineanu, 1987), “A unsprezecea poruncă” (regia Mircea Daneliuc, 1991), “Balanța” (regia Lucian Pintilie, 1992), “Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Șerban Marinescu, 1993), “Examen” (regia Titus Muntean, 2003).

De asemenea, Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiți actori români, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo.

Actor de o versatilitate incredibilă, cariera lui Ion Dichiseanu se întinde pe parcursul a aproape 60 de ani.

Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici ai filmului românesc: Florin Piersic, Coca Bloos, Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.
Născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru București, în 1959.


Marele actor român este cunoscut pentru nenumăratele roluri puse în scenă la Teatrul Nottara, numeroase apariții la teatru TV și teatru radiofonic, dar și pentru cele peste 50 de filme în care a jucat. El este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum: „Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1966), „Bătălie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1982) dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil "Toate pânzele sus", regizat de Mircea Mureșan în 1976.

Filmografia lui Ion Dichiseanu este completată de titluri precum „Titanc Vals” (regia Paul Călinescu, 1965), „Revanșa” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1986).