189 de proiecte, programe si campanii de comunicare pe teme sociale s-au inscris in competitia Gala Societatii Civile de anul acesta. Mai exact, 155 de proiecte, 21 de programe si 13 campanii de comunicare din partea organizatiilor, grupurilor de initiativa si, respectiv, agentiilor de comunicare si companiilor din Romania, se vor alatura celorlalte demersuri notabile din ultimii 15 ani care au scris istoria Galei Societatii Civile si au adus schimbare in Romania.

Cele mai multe proiecte au fost inscrise la sectiunea Proiecte pentru Tineret, respectiv 30, aceasta sectiune fiind urmata indeaproape de Educatie, Invatamant, Cercetare, cu 27 de proiecte si de Proiecte si campanii de Voluntariat, cu 26 de proiecte inscrise.

"Gala Societatii Civile a fost initiata in anul 2002 pentru a scoate sectorul asociativ din anonimat si pentru a pune in lumina initiativele ce apar la nivelul societatii civile. Primii 15 ani ai Galei au fost dedicati acestei misiuni. Astazi ne intereseaza sa structuram toate initiativele, atat cele care vin din partea sectorului asociativ, dar si cele ale societatii civile. Profitand de contextul oferit de competitie, care ia anual pulsul sectorului, ne-am propus sa identificam initiativele reprezentative realizate de persoane fizice sau de grupuri de initiativa constituite informal, de aceea le-am dedicat o sectiune in cadrul editiei din acest an. In acelasi timp, vrem sa vedem care sunt cele mai de durata programe ale sectorului asociativ, dar si proiectele organizatiilor new entry in sector." - Florentina Loloiu, Director Programe Gala Societatii Civile.

Cele 189 de proiecte, programe si campanii de comunicare pe teme sociale au intrat sub lupa a 45 de jurati, printre care ii amintim pe: Catalin Stefanescu, Mircea Toma, Aurora Liiceanu, Liana Alexandru, Alina Seghedi, Elena Stancu, Vintila Mihailescu, Alexandru Negrea, Luiza Vasiliu, Alex Livadaru, Christian China-Birta, Andrei Craciun, Serban Alexandrescu, Vlad Mixich, Adriana Liute si Sergiu Voicu. Sunt doar o parte dintre specialistii in implementarea si evaluarea proiectelor, cercetatorii, sociologii, jurnalistii, liderii si formatorii de opinie ai societatii civile si ai sectorului asociativ, consultanti in CSR, comunicare, corporate affairs si community affairs, care pana in data de 14 mai vor evalua cele 189 de proiecte inscrise la cea de-a XVI-a editie a Galei Societatii Civile.


Gala Societatii Civile 2018 in cifre:
Numar total de proiecte, programe si campanii inscrise in competitie si forma de organizare
189 proiecte, programe si campanii inscrise in competitia GSC 2018
155 de proiecte
21 de programe
13 campanii de comunicare

Statistici / judete participante
cele mai multe inscrieri provin de la reprezentanti din Bucuresti si Ilfov, 117, repectiv, 19 inscrieri.
9 dintre inscrieri provin de la reprezentanti din judetul Cluj, 7 inscrieri din Brasov si 5 din judetul Timis.
cate 4 inscrieri au fost realizate de reprezentanti din judetele Iasi si Mures.
cate 3 inscrieri din judetele Harghita si Prahova.
cate doua inscrieri de reprezentanti din judetele: Constanta, Hunedoara, Maramures, Satu Mare si Sibiu.
cate o inscriere a fost realizata de reprezentanti din judetele: Arad, Bistrita-Nasaud, Dambovita, Dolj, Teleorman, Valcea.

Statistici forma de organizare
116 organizatii non-profit, neguvernamentale
 10 grupuri de initiativa
 8 persoane fizice
 7 agentii & companii
Statistici inscrieri/ sectiuni

Categoria A

Educatie, Invatamant, Cercetare - 27 de proiecte
Arta si cultura - 25 de proiecte
Apararea drepturilor individuale/ colective - 9 proiecte
Comportament civic si Participare publica - 17 proiecte
Sanatate - 19 proiecte
Incluziune sociala - 17 proiecte
Servicii de asistenta sociala - 10 proiecte
Protectia mediului - 11 proiecte
Dezvoltare economica si sociala - 6 proiecte

Categoria B
Proiecte si campanii de Voluntariat - 26 de proiecte
Proiecte pentru Tineret - 30 de proiecte

Categoria C
Programe -21 de programe
Initiative Cetatenesti -17 initiative
Campanii de comunicare pe teme sociale - 13 campanii

Categoria D
Premiul Special Organizatia NEW ENTRY - 22 de proiecte
Premiul Special pentru INOVATIE - vor fi desemnati dupa prima etapa de evaluare

In prima etapa, membrii juriului de la sectiunile Categoriilor A si B vor stabili shortlist-ul de proiecte.Vor intra pe shortlist toate proiectele care vor obtine in prima etapa nota 5, nota maxima, la criteriul Originalitate. In a doua etapa de evaluare, o echipa de jurizare dedicata va evalua proiectele de pe shorlist pentru a decide castigatorul Premiului Special pentru Inovatie.


Gala Societatii Civile este cel mai amplu proiect care promoveaza si premiaza activitatea sectorului asociativ din Romania. Initiat in anul 2002, Gala Societatii Civile are ca misiune recunoasterea tuturor initiativelor luate pentru imbunatatirea vietii intr-o comunitate, promovarea si premierea spiritului civic si a responsabilitatii sociale in Romania.