Am vazut ieri pe Music Channel un trailer la un film pe nume Love, Simon in care personajele principale erau niste tineri foarte populari pentru prezenta in productii mai celebre precum 13 Reasons Why sau The Flash. Daca ii mai pui pe Jennifer Jennifer Garner si Josh Duhamel, filmul are toate ingredientele sa fie o alegere simpatica.

Filmul urmeaza sa aiba premiera la noi in tara in aceasta saptamana, dar el a rulat deja in cinematografele de peste ocean inca din 16 martie 2018. Subiectul, putin tabu  la noi, poate fi motivul pentru care acesta si-a gasit cu greu o casa de distributie in Romania. Judecand dupa tinerii actori prezenti in distributie, ma gandesc ca lansarea lui are ca target chiar adolescentii.

Dar sa vorbim insa despre subiectul filmului, Simon, interpretat de tanarul Nick Robinson, are o gasca de prieteni carora nu stie cum sa le spuna ca este gay. Elev in clasa a XII-a, acesta citeste un mesaj de pe un site unde intra toti elevii liceului in care invata. Cumva, s-ar parea ca toate liceele americane au cate un site de barfe (subiectul este prezent si intr-un alt celebru serial pentru adolescenti Gossip Girl). Revenind insa, postarea este a unui coleg anonim care ar vrea sa declare preferintele sale. Simon decide sa isi creeze o adresa de mail si sa ii trimita un mail acestuia in care ii spune ca se afla in aceeasi situatie. Cei doi decid sa isi raspunda unul altuia, iar Simon ajunge sa se indragosteasca de persoana din spatele mesajelor, pe care nu o cunoaste.

In mod amuzant, Katherine Langford, pe care o stim din 13 Reasons Why, pare ca a devenit experta in roluri in care dragostea nu ii este impartasita. Leah, personajul pe care il joaca, este cea mai buna prietena a lui Simon de la varsta de 6 ani, si nu stie nici ea cum sa ii spuna ca este indragostita de el.

Povestea lui Simon capata o intorsatura urata atunci cand este obligat sa faca fata unui santaj din partea unui coleg care ii descopera mesajele, dupa ce acesta isi uita casuta de mail deschisa pe un calculator de la biblioteca.

Cautarile lui Simon, care vede in diversi colegi, posibilitatea de a fi persoana cu care corespondeaza, reprezinta o adevarata aventura, presarata de sperante naruite si dezamagiri. Personajul nostru se vede pus in situatii imposibile, intre alegerea de isi proteja identitatea in fata colegilor sau a spune adevarul pentru a nu mai fi santajat sa isi tradeze prietenii.

Pare ca in ultimii ani, toate filmele americane cu astfel de subiecte, nu au abordat altfel aceasta tema decat prin lacrimi, iubire si acceptare. Pare greu de crezut ca toti parintii ar fi asa de intelegatori. In Statele Unite pare a fi un trend, insa chiar si asa, nici acolo nu cred ca toti sunt atat de intelegatori. Din postura de outsider, e usor sa te exprimi: "Vai ce simpatic a fost, ti se rupe inima !" insa ma gandesc ca toti parintii s-ar ruga sa nu li se intample lor asa ceva.

De altfel, mama lui Simon este psiholog, si pare ca are o altfel de pregatire in a intelege personalitatile oamenilor. Cu toate astea, avem psihologi care nu au ezitat sa trateze subiectul homosexualitatii ca pe o boala.

Ma gandesc cum ar arata un film care sa abordeze cu sinceritate si realism subiectul, cu siguranta mult diferit fata de dulcegariile din povestea de fata.

Regizorii fimului au reusit cumva sa aleaga in distributie numai personaje simpatice, citind recenziile criticilor, e usor de constatat ca toata lumea e de acord ca filmul este cam "cheesy" (n.r. adica prea multe dulcegarii). E greu sa te superi pe cineva din film, caci fiecare actor are un acel vino incoa. Din pacate aici apare si problema. Actorii din Love, Simon sunt deja cunoscuti din productii populare, iar actorii nu reusesc sa faca povestea credibila. Poate cea mai neconvigatoare parte a filmului este chiar deznodamantul lui, tocmai pentru ca personajele implicate au si alte roluri la activ.

Chiar daca filmul a reusit sa adune 60 de milioane de dolari incasari, la un buget de 40 de milioane, este interesant de vazut reactia pe pietele internationale.

Stau acum si ma gandesc daca in Romania nu cumva se vor aduna astia de la Coalitia pentru familie sa protesteze la ecranizarile din cinematografe. Nu de alta dar avem un precedent la Muzeul Satului.

Si da, poate ca titlul articolului e prea dur, dar sunt realist, filmul e pentru adolescenti si tineri, care inteleg diferit termenul de acceptare, toleranta, iubire si diversitate. Nu, nu i-a invatat profesorul de religie si nici un duhovnic chestiile astea, caci astia sunt preocupati de spagi sau colectare de donatii pentru marea catedrala. Insa articolul asta nu e despre coalitii si nici despre referendumuri, e despre un film care mai are o alta problema, e disponibil deja online pe zeci de site-uri, din cauza diferentei mari dintre premiera de peste ocean si cea de la noi.

Sinopsis Love, Simon
Bazat pe aclamatul roman al autoarei Becky Albertalli, Love, Simon (2018) este o poveste despre călătoria palpitantă și tulburătoare de a te găsi și de a te îndrăgosti. Toată lumea merită o mare poveste de dragoste. Dar pentru Simon Spier, un adolescent de șaptesprezece ani, este puțin mai complicat: el este pe punctul de a-i spune familiei și prietenilor săi că este homosexual și că încă nu știe identitatea colegului anonim de care s-a îndrăgostit online. Într-o zi, unul dintre e-mail-urile lui ajunge pe mâini greșite, iar Simon începe să fie șantajat cu secretul său: el trebuie să-l ajute pe „clovnul” clasei să iasă cu fata pe care o place sau homosexualitatea lui va fi dezvăluită, împreună cu numele băiatului pe care îl place. Rezolvarea ambelor probleme poate fi hilară, înfricoșătoare și, desigur, îi poate schimba întreaga viață. Își va găsi oare Simon drumul spre fericire?



TITLU ORIGINAL: Love, Simon (romana Cu drag, Simon)
GENUL FILMULUI: Romantic, Dramă, Comedie
DISTRIBUȚIE: Nick Robinson, Jennifer Garner, Josh Duhamel
REGIZOR: Greg Berlanti
CLASIFICARE nerecomandat copiilor sub 15 ani