Ca retelele de socializare si tehnologia sunt din ce in ce mai prezente in viata noastra este un lucru stiut. Totusi multi dintre noi nu am sesizat cat de dependenti am ajuns sa fim de retele de socializare, de exemplu.

Schitez oarecum un zambet amintindu-mi ca in urma cu vreo 5 ani aveam o discutie cu alti colegi care isi dadeau cu pararea ca Facebook va disparea in cativa ani, urmand sa aiba aceeasi soarta ca muribundul Hi5.

Iata ca la cativa an distanta Facebook reuseste performanta de a fi atat de importanta incat este subiectul unor discutii la nivel inalt: Congresul American, Comisia Europeana etc.

Ne-am intreba probabil de ce a ajuns toata presa sa vorbeasca non stop de viralizarea unor campanii si cum au reusit aparatele de propaganda politica sa renunte la sondaje de opinii, infiltrandu-si trepadusi ce pot manipula opiniile unor oameni, folosindu-se de Facebook.

Da, la inceput tehnologia si retelele de socializare erau ale generatiei millenials, insa incetul cu incetul smartphone-urile au ajuns in mainile tuturor, si brusc parintii sau oamenii mai in varsta au capatat acces la internet, socializare si asa mai departe.

Urmand trendul, insitutiile din Romania au decis ca e cazul sa se deschida catre cetateni si sa isi creeze conturi pe Facebook. E mai simplu si mai ieftin sa iti promovezi activitatea decat sa sponsorizezi ziare sau posturi locale, ca sa dau un exemplu.

In mod amuzant, paginile astea de Facebook au un sistem de rating al carui scop este de a le permite oamenilor sa noteze o anumita afacere in functie de gradul de satisfactie pe care il ofera celui care ii este client. Cu alte cuvinte, sistemul de rating se poate dovedi util daca eu ma fac proprietar de restaurant sa zic, si clientii mei imi dau o evaluare, pentru ca altii sa poata vedea cat de bun sunt eu, urmand sa ma viziteze si ei.

Este inutil de spus ca e mai mult decat irelevant daca o institutie isi face un cont de Facebook ca sa poata comunica usor cu cetatenii si are de asemenea un sistem de evaluari implementat pe pagina. In cazul Politiei Romane este si mai amuzant de crezut ca institutia cu pricina ar avea de ce sa fie suparata ca mii de romani s-au suparat pe ei si au intrat sa le dea 1 stea in sectiunea de recenzii.

Am senzatia ca departamentul de comunicare, care cel mai probabil administreaza pagina de Facebook a institutiei. nu stie ca fila de recenzii poate fi dezactivata. Pana la urma cu totii traim in Romania si nu imi imaginez sa existe vreo institutie de stat care sa aiba parte de recenzii favorabile.

Cum ar putea Ionica, pe care Brigada Rutiera l-a prins fara centura sau depasind viteza regulamentara, sa intre pe Facebook extrem de incantat si sa dea 5 stele la evaluare ? Cum ar suna evaluarea lui: "Sunt extrem de multumit si incantat ca agentul Garcea a sarit in fata mea, m-a tras pe dreapta, sesizand ca nu am centura pusa si ca am depasit viteza regulamentara. Cand mi-a zis ca imi da si amenda, i-am ramas profund recunoscator. Meritati 5 stele de la mine".

Si pana la urma, daca totusi ai o astfel de fila, cu ce te ajuta pe tine Politia Romana numarul de stele pe care ti le ofera romanii enervati de pe Facebook ? Se va schimba ceva in activitatea ta daca ai 20.000 de evaluari cu o stea ? Si cu ce te ajuta sa obtii 5 stele de la angajatii tai ?

In definitiv pe cine ajuta un sistem de recenzii daca 20.000 de oi s-au suparat ca ai decis sa iti dai seama dupa 4 zile ce inseamna placuta GURA PSD, si au intrat sa iti dea 1 stea iar tu decizi sa incerci sa echilibrezi situatia ?

Chiar asa, Politia Romana sta in stelele de pe Facebook ?

Aceeasi intrebare ar fi si pentru cei de la Digi, care m-au exasperat toata ziua de ieri, si continua, cu stiri despre pagina de Facebook a Politiei Romane. Daca Antena 3 si-ar pune fanii PSD sa va dea o stea pe Facebook si voi le cereti fanilor vostri sa faca acelasi lucru, as putea crede ca a inceput "razboiul stelelor" ?

Pana la urma evaluarile alea sunt egale cu zero atata timp cat la voi se uita 20.000 de oi pentru care aveti pregatite niste calupuri de reclame.

Pana la urma, ajung sa raman cu concluzia ca ori nu suntem noi sanatosi ori nu realizam ca putem face ceva mai util decat sa ne consumam timpul si energia pe oferirea de stelute.

Poate parea banal, dar da, Facebook a gandit oarecum sistemul asta de recenzii, insa el nu e clar destinat evaluarii unor politicieni sau institutii. Sistemul isi propune sa scoata in evidenta afacerile de succes. Si daca se intampla sa fii afacerist si concurenta isi propune sa te denigreze, reteaua poate avea implementate niste sisteme automate care sa se sesiseze ca in doar 24 de ore a curs cu recenzii negative la adresa ta. Cu alte cuvinte, daca ai intrat si tu sa dai o stea Politiei Romane, si te-ai trezit cu contul blocat, nu e cazul sa incepi cu teorii ale conspiratiei... Alora de la Facebook nu le pasa de 20.000 de oameni din 2 miliarde, incat sa stea sa te bloheze manual si nici nu vad cum ar sta la birou zeci de politisti care sa stea sa raporteze utilizatorii de Facebook.