Cei care nu au fost niciodată într-o relație abuzivă se străduiesc să înțeleagă modul în care oamenii rămân într-o relatie de acest tip atât de mult timp. Dacă cineva te-a maltratat, "de ce ai rămas in continuare in acea relatie?" se întreabă multi.

Pentru supraviețuitori, aceasta poate fi o întrebare foarte dificil de răspuns. Cei norocoși scapă și dau peste articole sau cărți care le dau termenii pentru a putea înțelege ce s-a întâmplat cu ei și descriu astfel experiența lor. În alte cazuri, însă, acest lucru nu se întâmplă și oamenii ar putea să nu știe că sunt într-o relație care ar putea fi clasificată drept "abuzivă".

Acest lucru se datorează faptului că suntem condiționați să credem că abuzul este întotdeauna fizic. Pe televizor și în filme, vedem personaje care sunt evident malefice. Acestea sunt violente față de partenerii lor, strigă la ei agresiv sau chiar îi ucid într-o stare de furie. În timp ce acest lucru se întâmplă, nu este o reprezentare adevărată a abuzului pe care mulți alții îl simt.

Potrivit terapeutului Shannon Thomas, autorul lucrarii "Vindecarea dupa abuzurile ascunse", abuzul psihologic este insidios și apare în timp ca o picătură de otravă intravenoasă.

Începe cu un comentariu extraordinar, sau o insultă, dar adesea victimele perie aceste momente. Acest lucru se datorează faptului că oamenii abuzivi sunt minunați în a pretinde că sunt tot ceea ce căutați într-un partener și vă atrag cu bomba cu afecțiune. Victimele tind să creadă că acesta este sinele real al abuzatorului, iar atunci când masca începe să alunece din ce în ce mai mult, ei cred că acest lucru este "în afara caracterului" și trebuie să fie vina lor pentru faptul ca partenerul abuziv s-a supărat.

Oamenii stau în aceste relații, parțial pentru că încearcă să recâștige afecțiunea abuzatorului. Cu toate acestea, Thomas a declarat pentru Business Insider că victimele devin, de asemenea, biologic atașate de abuzatorii lor prin ceva numit "legătura traumei".

E un pic cam la fel cu dependenta de un drog. O relație psihologic abuzivă este un rollercoaster, cu pedeapsă și apoi o întărire intermitentă a bunătății atunci când cel abuzat "este cuminte". Aceasta înseamnă că organismul trece prin propria tulburare, cu niveluri ridicate de cortizol al hormonului de stres, asociat cu dopamină atunci când afecțiunea dată este o răsplată.

"Cand acest lucru se tot repetq, corpul devine dependent", a spus Thomas. "Când căutăm ceva pe care îl dorim, pe care l-am avut odată, sau o legătură cu cineva, și ei se joacă de-a soarecele si pisica, atunci corpul devine dependent de a avea o aprobare."

Acest rollercoaster hormonal pune cu adevărat stapanire pe corpul cuiva. Victimele ar putea descoperi că pot suferi de acnee, chiar dacă au avut întotdeauna o piele fina. Ar putea sesiza de asemenea ca au dureri în piept. Thomas a spus că în practica a văzut chiar cazuri cand clienții săi au dezvoltat tulburări autoimune.

"Corpurile lor încep să se închidă și încep într-adevăr să se lupte cu dureri cronice, migrene și unele dureri și condiții de tip artritic și nu pot pur și simplu să lupte împotriva infecțiilor", spune terapeutul. "Corpul nu poate face la atât de mult stres."

Victimele rămân în aceste relații, în ciuda stresului asupra trupurilor lor, pentru că de multe ori nu le este clar care sunt problemele. Prin intermediul unor tactici manipulative, control și iubire intermitentă, abuzatorul își pune partenerul într-un colț de auto-vină și disperare de a încerca să recâștige afecțiunea persoanei pe care o iubesc.

Din păcate, pentru mulți, atunci când încearcă să părăsească aceste relații, ei sunt atât de legați de agresorul lor încât se întorc. Alții nu încearcă să plece deloc și sunt eliberați de ghearele abuzului atunci când sunt parasiti.

O relație abuzivă cu un narcisist sau psihopat tinde să urmeze același model: idealizare, devalorizare și desconsiderare. La un moment dat, victima va fi atât de afectata incat abuzatorul nu va mai avea nici un beneficiu din folosirea victimei. Poate că le-au falimentat în totalitate sau le-au distrus încrederea in sine, si mai rău, au trecut la următoarea țintă.

Cu toate acestea, după ce au dispărut din viata lor, victimele - sau supraviețuitorii, asa cum Thomas le numește în acest moment - pot în cele din urmă să înceapă să isi dea seama că au fost abuzate. Ele se pot întrista și, în cele din urmă, văd daunele cauzate de aceste relatii și își dau seama că nu era vina lor.

Atunci, vindecarea poate începe cu adevărat, spune Thomas, iar supraviețuitorul poate să-și dea seama că ei nu au fost vizați nu pentru că erau slabi, ci pentru că aveau atât de multe de oferit.

Exista cateva semne care va pot indica faptul ca sunteti intr-o astfel de relatie:
- Un model constant de neperformanță - partenerul vostru vă promite lucruri, dar se comporta exact invers.
- Alții sunt deranjați de ceva ce ți se spune sau cum esti tratat în relația ta, dar tu nu esti de acord.
- Te simți blocat în relație pentru că nu vezi nici o cale de ieșire.
- Continuați să aveți aceleași bătălii cu partenerul dvs. care se invart în acelasi cerc, fără un câștigător real.
- Ești pedepsit sau primesti tratamentul tăcut de la partenerul tău atunci când spui sau faci ceva "greșit".
- Te simti incapabil sa te desparti de partener, chiar daca nu ai incredere sau o placi pe persoana cu care esti intr-o relatie.
Când încerci și pleci, ești afectată de dorința de a te întoarce cu partenerul tău, simți că te poate distruge.