Postul de radio Europa Libera, pe care romanii il stiu din povestile comunismului si-a reinceput de astazi transmisia programelor sale in limba romana.

Redacția în limba română a postului de radio Europa Liberă face parte din Radio Europa Liberă/Libertatea (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), companie media independentă finanțată de Congresul Statelor Unite, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Media Globală (United States Agency for Global Media (USAGM)). Independența editorială a Europei Libere este garantată de legea americană.

Prin lege, Radio Europa Liberă este obligat să ofere informații corecte și obiective și un jurnalism profesionist.

Misiunea noastră este să promovăm valori și instituții democratice și să oferim audienței noastre ceea ce de multe ori ea nu poate obține din alte surse: știri necenzurate, dezbateri serioase și echilibrate, libertate de expresie., se arata pe pagina postului.

Nu poate fi imaginată o Românie liberă într-o Europă liberă fără cel mai de preț apărător al democrației - presa liberă”, declară președintele Klaus Iohannis în mesajul pe care l-a adresat la revenirea Europei Libere în România.

”Aici e Radio Europa Liberă! Se va auzi, începând de astăzi, din nou în România, chiar dacă într-o formulă nouă, adaptată tehnologic lumii în care trăim. Salut cu bucurie această relansare cu atât mai mult cu cât Radio Europa Liberă a reprezentat oxigenul nostru mediatic atât de necesar supraviețuirii în perioada comunistă.
Ați fost, înainte de 1989, pentru mulți ani de zile, printre puținele surse prețioase de informații pe care puterea comunistă dorea, în mod abuziv și prin cenzură, să le ascundă românilor. Prin opiniile și analizele colaboratorilor dumneavoastră, ați contribuit la răspândirea adevărului despre acel regim odios care acționa împotriva oamenilor.
În acele vremuri, posturi precum Radio Europa Liberă reprezentau adevărate bastioane ale libertății, care au întreținut aspirațiile occidentale ale românilor și speranța că eliberarea de comunism este posibilă.
Redeschiderea redacției în limba română este o veste bună, pentru că o societate sănătoasă se bazează pe o presă liberă, iar dumneavoastră ați demonstrat că sunteți profesioniști în acest domeniu.
Într-o Europă divizată, care se confruntă cu multiple amenințări, unele dintre ele de natură internă, avem nevoie de presă independentă care să ajute cetățenii să discearnă adevărul într-un ocean mediatic de minciună, știri false și manipulare.
Tendințe extrem de periculoase pe care le credeam îngropate într-un trecut sumbru au reapărut astăzi, ascunse sub forme subversive, în discursurile populiste și pline de demagogie ale unor politicieni dispuși să sacrifice chiar viitorul unei națiuni în numele unor interese meschine și personale.
Umbra întunecată a intoleranței, autocrației și a discursului urii se abate iar asupra continentului nostru.
De aceea, demersul dumneavoastră devine cu atât mai important. Aveți o dublă responsabilitate, de a vă ridica la înălțimea renumelui istoric al postului dumneavoastră și de a deveni un avanpost respectat în misiunea nobilă a corectei informări.
Gradul de democrație al unei națiuni este indisolubil legat de capacitatea de a proteja independența jurnaliștilor și de a încuraja corectitudinea și echilibrul editorial. Răspândirea de articole eronate, lansarea de campanii mediatice care vizează atingerea unor ținte politice și care dăunează grav interesului public și stabilității statului pot fi stopate prin efortul jurnaliștilor onești, care urmăresc mereu aflarea adevărului și își respectă integritatea profesională.
Existența presei independente este vitală pentru sănătatea societății noastre. Nu poate fi imaginată o Românie liberă într-o Europă liberă fără cel mai de preț apărător al democrației - presa liberă. Există jurnaliști care merită să fie susținuți și al căror efort de a-și păstra verticalitatea avem datoria de a-l recunoaște. Îi încurajez pe toți să continue și să nu renunțe la standardele lor etice. Campaniile de denigrare și atacurile personale la adresa unor jurnaliști confirmă ca pe unii politicieni îi deranjează libertatea de exprimare și adevărul spus oamenilor.
Sper ca relansarea Radio Europa Liberă, în primul an al noului secol de existență a României și la 30 de ani de la înlăturarea dictaturii în 1989, să marcheze reafirmarea valorilor care fac profesia de jurnalist una esențială într-o democrație.

Noul program Europa Libera vine intr-un program adaptat la tehnologiile si realitatile zilei de azi. Veti putea sa ascultati programele Europa Libera pe site-ul postului, acolo unde aveti la dispozitie un player audio LIVE dar si unde se vor regasi podcasturi si stiri.



Pentru a celebra relanseaza postului, aveti la dispozitie si un articol special unde se regaseste Buletin de știri 14 ianuarie 1989.

Cum arăta societatea românească și ce personaje erau în prim-plan acum 30 de ani, înainte de Revoluția din decembrie? Am considerat mereu că o retrospectivă a acelei perioade ar putea fi utilă. În 14 ianuarie 1989, toată lumea felicită familia Ceaușescu pentru că există.