Da, sunt la moda, sunt interesante si magazinele sunt pline de ele. Fie ca vorbim de niste jucarii ieftine, fie ca vorbim despre echipamente scumpe achizitionate de videografi, folosirea unei drone este o activitate ce implica respectarea unor reguli.

In urma cu ceva saptamani sora mea imi povestea cum un vecin se juca cu o drona pe strada filmand cam tot ce se putea, inclusiv in curtea ei. Mi-am adus aminte ca am scris recent un articol mai detaliat pe aceasta tema pentru IT MANIA, unde se pot gasi informatii despre cadrul legal al folosirii acestora.

Trebuie sa recunosc ca mi-au placut enorm acele clipulete cu filmari din drona postate de posesorii unor astfel de aparate si ca la un moment dat am cochetat cu ideea de a avea un astfel de gadget. M-am uitat chiar si lung la standurile din magazinele de specialitate ori de cate ori am trecut pe langa ele.

Pe langa pretul piperat, pentru ca imi doresc sa am si performanta, m-am dezumflat rapid cand am aflat ca simpla achizitie a unei astfel de drone nu este de ajuns.  Daca ti-ai achizitionat un astfel de gadget trebuie sa stii ca mai ai de respectat cateva prevederi. Spre exemplu, din punct de vedere legal, drona este încadrată în rândul aeronavelor civile şi se numeşte „aeronavă fără pilot la bord”. Cu alte cuvinte aceasta trebuie inregistrata la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

Toti pasii pentru a inregistra un astfel de aparat sunt mentionati in acelasi articol de pe IT MANIA, adica aici.

Daca esti genul de persoana care nu da doi bani pe respectarea unor prevederi legale, ei bine, un buzoian s-a ales recent cu dosar penal.

Potrivit Jandarmeriei Bistrița, jandarmii au prins, luni seara, un bărbat de 27 de ani din Buzău care a ridicat de la sol o dronă, fără să aibă autorizaţie în acest sens. Tânărul a folosit drona pentru a filma într-o zonă din orașul Bistriţa deasupra unui lăcaş de cult unde avea loc o cununie religioasă.

Conform prevederilor legale în vigoare acest lucru se poate efectua doar dacă proprietarul posedă un certificat de înmatriculare sau identificare şi autorizaţie de navigabilitate. Pentru că tânărul nu deţinea aceste documente, pe numele său au fost întocmite actele de sesizare pentru exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare sau identificare şi un certificat sau o autorizaţie de navigabilitate sau documente echivalente”, arată Jandarmeria Bistrița.

Ghidul complet al imatricularii unei drone se regaseste pe site-ul Autoritatii Aeronautice Civile, aici, si trebuie sa stii, ca pe langa o serie de documente vei avea de platit intre 90 si 180 de euro.

Si, daca vrei sa stii si cateva reguli, exista si un Ghid operare aeronave fără pilot la bord. Rolul “Ghidului pentru operarea aeronavelor motorizate fără pilot la bord (ediția 2)” este de a informa deținătorii de drone în legătură cu procedurile de înregistrarea la AACR a acestor aparate, precum și pașii care trebuie parcurși pentru a obține autorizare de survol.