Stirea media care a facut inconjurul presei online in cursul zilei de ieri este ca postul de televiziune Realitatea TV se inchide. Decizia vine dupa ce Consiliul National al Audiovizualului a luat act de faptul ca firma ce controla si detinea licenta de emisie nu a putut sa depuna toate actele necesare pentru prelungirea licentei de emisie.

Pentru ca o televiziune sa isi prelungeasca licenta de emisie trebuie sa depuna un dosar in fata forului in care trebuie sa depuna un certificat fiscal din care sa reiasa ca nu are datorii la stat. Aflata de ani buni in insolventa si dupa ce instantele au respins pe rand planurile de reorganizare ale societatii ce detinea licenta de emisie, eliberarea unui certificat fiscal era imposibila.

Astfel ziua de 30 octombrie 2019 este ultima in care postul Realitatea TV va emite.

Decizia vine in contextul in care, unul din patronii postului, Cozmin Gusa, a decis sa se inscrie in Partidul Social Democrat, adica acel partid intens criticat de post si pentru care Realitatea TV a primit mai multe sanctiuni in ultimii ani. Cel mai recent caz este cel al violentelor protestului din 10 august, unde au participat mii de romani din diaspora si care s-a sfarsit prin actiuni violente ale Jandarmeriei Romane.

O parte din presa de specialitate a relatat separat ca patronul Cosmin Gusa, detine de cativa ani de zile o alta licenta de emisie, detinut pe o alta firma, pentru postul de televiziune Realitatea Plus. Asa cum era de asteptat, postul Realitatea Plus este colacul de salvare detinut de patronii Realitatea si a fost folosit la momentul potrivit, exact in aceeasi zi cu refuzul de prelungire a emisiei postului.

Stirea legata de licenta de transmisie a fost succint abordata pe site-ul postului de stiri.

Consiliul Național al Audiovizualului a respins azi cererea de prelungire a licenței postului Realitatea Tv, care expiră mâine. 5 membri CNA au votat împotriva prelungirii, patru s-au pronunțat pentru, un membru CNA s-a abținut, iar cel de-al 11-lea a lipsit de la ședința de azi.
- se arata in stirea publicata de postul de televiziune.

Ulterior, Consiliul a aprobat cererea S.C. Geopol Internaţional SRL Bucureşti de modificare a licenţei audiovizuale, acordate pentru difuzarea prin satelit a serviciului de programe pentru Realitatea Plus din Bucureşti.

Postul Realitatea TV Plus nu este in momentul de fata preluat de nici un operator de servicii de televiziune prin cablu major, ci doar de cateva retele de cablu mici. Transmisia postului poate fi urmarita in direct pe site-ul televiziuenii. Referitor la difuzare, directorul editorial al postului Realitatea TV Edward Pastia a menţionat că au fost "discuţii finalizate cu cabliştii". El a adăugat că, faţă de Realitatea TV, pe Realitatea Plus "este în mare parte aceeaşi grilă".

"Realitatea Plus nu va putea înlocui niciodată Realitatea. Din punctul nostru de vedere, chestiunea nu este încheiată", a punctat Pastia.

Cererea de modificare a licenţei audiovizuale, acordate pentru difuzarea prin satelit a serviciului de programe pentru Realitatea Plus, a fost aprobată în unanimitate de cei zece membri CNA prezenţi la şedinţă.

Ce inseamna de fapt aceasta situatie a fost descris perfect de catre un comentator pe retelele de socializare. In primele zile de la incetarea emisiei pe actuala licenta, Realitatea TV nu va mai putea fi receptionata pana cand societatea Geopol nu va incheia noi acorduri de retransmisie cu marii cablisti. Avand in vedere ca CNA a aprobat in unanmitate modificarea licentei pentru Realitatea TV Plus inseamna ca pentru telespectatori nu se schimba nimic. Postul isi schimba putin sigla iar televiziunea de stiri va continua sa emita. Ce este si mai interesant este ca fosta societate va putea intra in faliment iar creditorii acesteia nu vor mai avea de unde sa recupereze datoriile pe care societatea le avea de platit.

Ramane de vazut daca societatea care a administrat licenta Realitatea TV va mai continua procesul de insolventa care are un nou termen de judecata in luna ianuarie 2020.