Dacă aveți un prieten, partener sau o persoana iubită care se luptă cu anxietatea, poate fi dificil să știi ce să spui și cum să te comporti. Trebuie sa va recunosc din proprie experienta cat de dificil a fost sa ii fac pe parintii mei de exemplu sa inteleaga ce inseamna aceste stari.

La fel ca si depresia, anxietatea ii poate face pe multi dintre cei afectati sa se retraga intr-un colt al lor, sa se inchida si sa nu mai comunice cu altii, de frica ca nu vor fi intelesi sau ca vor fi judecati. Dar poate ca una din marile probleme din ziua de azi este ca uneori parintii nostrii, familia noastra, tocmai acel sprijin pe care multi il cautam, nu vor sau nu reusesc sa ne inteleaga. Si asa se face ca in loc sa primim o incurajare, suntem adesea dojeniti sau luati in deradere... "nu exista asa ceva", "dar si eu am trecut prin lucruri mai grele", "lasa ca o sa iti treaca", sunt fraze des intalnite.

Sunt insa unele lucruri la care trebuie sa fim atenti atunci cand vrem sa ajutam o persoana care sufera de anxietate. Daca ai pe cineva drag care are aceasta tulburare, iată câteva moduri de a fi un bun prieten cu acesta:

Ascultați profund și cu compasiune !
Întreabă-ți prietenul cum se simte și incearca sa il asculti cu toata atentia și fără să te gândești cum vei răspunde. Incercati sa fiti cu adevarat prezent. Recunoaște-ți sentimentele. Evitați frazele de tip „vei trece prin asta” sau „vei fi bine”. Mulțumește persoanei respective ca a avut curajul sa împărtășeasca cu tine adevaratele sale sentimente.



Nu încercați să reparati acea persoana !
Nimeni nu este stricat. Și prietenul tău a făcut deja o mulțime de cercetări și experimente pentru  a înțelege anxietatea iar daca trebuie să accepte sugestii, uneori bine intentionate, ar putea simți ca este o povară suplimentară și, probabil, va considera ca este o problemă.

Prietenul tău a supraviețuit efectelor debilitante ale anxietății; sunt puternici și curajoși pentru a face față acestei provocari, indiferent cum o fac. Sarbatoreste victoriile personale când știi că au făcut ceva deosebit de greu.

Lasati anxietatea sa fie !
Poate părea contra-intuitiv, dar spuneți-i prietenului dvs. că pot fi anxioși cu dvs., că înțelegeți că anxietatea nu este ceva pe care îl aleg și că nu veți încerca să le ii convigenti sa renunte la sentimentele lor.

Intreaba-ti prietenul de ce are nevoie !
Diferite persoane cu anxietate au moduri diferite de a gestiona aceasta situatie. Exercițiile de meditație și respirație, de exemplu, sunt utile pentru o mulțime de oameni - și pot fi utile pentru dvs. - dar este posibil să nu vă ajute prietenul. 



Unii oameni cu anxietate trebuie să facă ceva activ, cum ar fi o alergare sau aerobic. Întrebați-vă prietenul ce funcționează pentru el și cum puteți să vă ajutați reciproc. O plimbare cu bicicleta, prin parc, pe malul marii... sau pur si simplu petrecerea timpului impreuna poate fi de ajutor.

Păstrați-le companie
Pe lângă sentimentul de copleșire adusa de anxietate si mai coplesitoare poate fi încercarea de a obține sprijinul potrivit. Prietenul dvs. poate încerca diferite cursuri de mișcare, terapii, medici sau practici de meditație. Cum spuneam, poti sa te oferi sa faci ceva impreuna cu el! Este mai puțin descurajant sa lupti cu anxietatea atunci cand ai pe cineva alaltur care te intelege cu adevarat. 

Înțelegeți că anxietatea arată diferit asupra tuturor
Anxietatea se poate manifesta ca o oboseală profundă și poate provoca, de asemenea, insomnii. Poate fi experimentata ca o neliniște, agitație și incapacitate de concentrare. Aceasta provoacă iritabilitate pentru unii și temeri iraționale pentru alții. Anxietatea poate fi de asemenea experimentată ca dureri înfricoșătoare în piept și tensiune musculară inconfortabilă. Simptomele de anxietate sunt diverse și, uneori, neînțelese chiar daca ele sunt reale. Spune-i prietenului tău că îți pasă și dorești să afli despre experiența lui.

Tine-ti legatura in mod constant cu prietenul vostru
Dacă prietenul tău pare ca este anxios când sunteti împreună, verifică regulat ce mai face ” „Hei, te simți anxios chiar acum?”, poate fi una din abordari. Întrebând, îl anunțați că, cu voi, există întotdeauna spațiu pentru anxietatea lui, nu trebuie evitat și nu reprezintă o povară. "Există ceva ce am putea face impreuna care să te ajute?" 



Uneori, în mijlocul panicii, poate fi greu pentru prietenul tău să știe ce ar putea fi de ajuora. Dacă nu sunt siguri, s-ar putea să fie de ajutor daca vă oferiți să mergeți undeva liniștiți împreună sau să faceți o plimbare.

Fiti constient de impactul pe care il aveti
Daca ati stabilit o intalnire cu prieten care sufera de anxietate si urmeaza sa intarziati, anunță-l. Sau dacă nu aveți timp să răspundeți la un e-mail sau un mesaj text, dați o explicație rapidă, astfel încât prietenul dvs. nu va isi va faceț griji.

Anxietatea poate fi un agresor interior foarte rau; poate convinge oamenii că sunt adevarate poveri pentru altii. Faceți un efort conștient pentru a vă liniști prietenul care sufera de anxietate. Un simplu „Îmi place să petrec timpul cu tine” (și nu doar atunci când sunteti liniștiți) înseamnă mult pentru cealalta persoana.



Incercati sa pastrati propriile limite
Amintiți-vă că este important să aveți grijă și de dvs.! Prietenul tău se va simti probabil vinovat dacă consideră că anxietatea lui te va împiedica să faci ceea ce vrei. Deci, nu-l lăsa se simta vinovat. Faceți ceea ce doriți să faceți și anunțați-l pe prietenul dvs. că pot avea încredere în dvs. pentru a avea grijă de nevoile dvs. sociale și emoționale. Când vor cere mai mult decât puteti să le oferiți, anunțați acest lucru. "Te iubesc. Nu pot să vorbesc acum, dar putem să avem o întâlnire la o cafea mâine. ”