Lipsa măsurilor sociale și politica salariilor mici țin românii în sărăcie și mențin România o poartă deschisă pentru dumpingul social în Europa. 

Pe 9 iunie, s-a încheiat protestul de șase zile al Caravanei Dreptății Sociale, cu o oprire la Parlamentul European din Strasbourg, unde au avut loc discuții cu europarlamentari pentru susținerea Directivei salariilor minime.

Sindicaliștii Cartel ALFA au finalizat astfel călătoria de la București la Bruxelles pentru a protesta împotriva salarizării scăzute, care îi obligă pe mulți dintre români să facă călătorii similare pentru a găsi condiții decente de muncă și trai.

„Caravana Dreptății Sociale” a pornit vineri, 1 iulie 2021, într-un parcurs de peste 2.000 de kilometri, cu opriri la Budapesta, Viena, München și Luxemburg pentru a organiza proteste la ambasadele României, cu sprijinul sindicatelor locale.

Membrii Caravanei, 22 de lideri naționali și regionali ai CNS Cartel ALFA, au fost primiți luni, 5 iulie, la sediul Confederației Europene a Sindicatelor din Bruxelles pentru o serie de întâlniri și discuții cu liderii mișcării sindicale la nivel european.

După discuțiile sindicale a urmat o întâlnire la Comisia Europeană, unde delegația Cartel ALFA a fost însoțită de Luca Visentini, secretarul general al ETUC.

Ce este Caravana Internațională a Dreptății Sociale?

În ultimul deceniu, România a cunoscut o dezvoltare economică susținută, atingând în 2020 un PIB pe cap de locuitor de 72% din media UE. Cu toate acestea, creșterea economiei nu a fost transferată către imbunătățirea calității vieții, deoarece principalele mecanisme de redistribuire sunt blocate:

1. Salariul minim este menținut la un nivel foarte scăzut, valoarea sa netă (281 EUR) acoperind doar jumătate din valoarea coșului minim de consum (572 EUR). Creșterile salariului minim din ultimii ani au rămas în urma creșterilor generale ale salariului minim în UE, ceea ce determină o pierdere a convergenței și un stimulent suplimentar pentru migrație.

2. Negocierea colectivă. Legislația adoptată în timpul crizei financiare, în 2011, la presiunea Troicii (FMI-Banca Mondială-CE), a creat condiții ostile pentru lucrătorii români. Dereglementarea și „flexibilizarea” pieței muncii slăbesc dialogul social și sistemele de negocieri colective făcând mai dificilă aderarea lucrătorilor la sindicate și apărarea drepturilor lor în mod colectiv.

Având în vedere discrepanțele între creșterea economică și îmbunătățirea calității vieții, cât și a ostilității guvernului actual față de lucrători, am pornit la protest în Europa! Caravana reprezintă o mișcare de protest internațională, ce pornește din România cu destinația finală Bruxelles, împotriva măsurilor Guvernului actual care au lovit puternic lucrătorii și au subminat democrația. Caravana s-a reunit în data de 1 iulie 2021 la Arad, de unde a pornit spre instituțiile europene – Comisia Europeană și Parlamentul European – unde au avut loc întâlniri cu oficiali europeni și reprezentanți ai României la nivelul uniunii. Pe traseu, Caravana a făcut opiriri la Ambasadele României la Budapesta, Viena, München și Luxemburg, unde au avut loc demonstrații.

Măsurile reînnoite de austeritate adoptate de Guvernul României, blocarea dialogului social, politica fiscală dezechilibrată între capital și lucrători și politica salariilor mici plasează întregul cost al crizei sanitare și economice asupra lucrătorilor și a celor mai vulnerabile categorii ale populației. Acesta este motivul pentru care cei de la Cartel Alfa au decis sa organizeze mai multe proteste.

Protestul sindical al celor de la Cartel Alfa a fost subiectul unui reportaj al celor de la Euronews.