Page Nav

HIDE

GRID STYLE

GRID_STYLE

Pages

Articole recente:

latest

Ads Place

Cum a ajuns "FUNNY GAS" un drog extrem de popular printre tineri

  Agenţia Naţională Antidrog (ANA) trage un semnal de alarmă cu privire la apariția unui nou tipar de consum de substanțe psihoactive în zon...

 


Agenţia Naţională Antidrog (ANA) trage un semnal de alarmă cu privire la apariția unui nou tipar de consum de substanțe psihoactive în zona de sud a litoralului românesc.

Astfel, la petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța mai sus menționată.

Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă).

Ca și efecte negative menționăm încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul.

În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice (febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă), este recomandabilă solicitarea de urgență a ajutorului medical.

Agenţia Naţională Antidrog atrage atenţia asupra pericolului consumului de substanţe interzise şi recomandă tinerilor și părinţilor să se adreseze specialiştilor Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, pentru accesarea serviciilor oferite de ANA în domeniul prevenirii şi asistenţei acordate consumatorilor de droguri.

De asemenea, ANA recomandă:

Adolescenţilor:

 • să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor;
 • să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei;
 • să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului;
 • să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi “ceva”.

Părinţilor:

 • să îşi asculte copiii – ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi creşte sănătos şi în siguranţă;
 • chiar și în situații foarte dificile, o legătură emoțională puternică între părinte şi copil reduce riscurile la care acesta este expus;
 • să aloce, zilnic, timp şi atenţie copilului;
 • să stabilească reguli clare de comportament și consecințe rezonabile pentru încălcarea lor.

Administratorilor și personalului angajat din cluburi/terase baruri:

 • să supravegheze cu atenție, prin agenții de securitate sau personalul desemnat, incinta clubului/terasei/barului;
 • să nu permită accesul persoanelor în incinta clubului/terasei/barului cu substanțe psihoactive asupra lor;
 • să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care anumite persoane au probleme de sănătate și să acorde măsuri de prim ajutor până la venirea echipajului de ambulanță.

Sursele de distractie se gasesc la liber in magazine online.

Capsulele cu azot folosite pentru a incarca aceste baloane se pot comanda usor pe internet la preturi accesibile. La o simpla cautare pe internet aflam ca aceste capsule pot fi comandate intr-un set de 10 bucati pentru 40 de lei. Pentru a putea fi desfacute este nevoie de un dispozitiv special iar pentru folosire se recomanda baloanele.

Caspsule cu Azot pentru party-urile preferate. Se folosesc pentru umplerea baloanelor. Pentru utilizarea capsulelor ai nevoie de cracker si baloane. Daca este inhalat pot aparea stari de ameteala, extaz, dureri de cap sau schimbare a vocii. - se arata in descrierea unui astfel de produs online

 Se pare insa ca produsele devin extrem de populare in randul tinerilor.


Desfacatorul costa si el 59 de lei si este necesar pentru a putea deschide acele capsule de azot.Ofertele si la capsuelele de facut frisca sunt si ele atractive, deci nu este greu sa faci rost de ele:


Gazul de oxid de azot transformă crema de frișcă în frișcă solidă iar dacă îți umpli plămânii doar de distracție, ești un pic high cât timp îți ia să-l expiri.

Dacă vrei să consumi în scopuri recreaționale oxid de azot, unul dintre cele mai mari pericole e posibilitatea „să-ți pierzi cunoștința, să cazi și să te lovești la cap, sau să-ți rupi o mână", a declarat Katie Leslie, coordonatoarea cercetărilor de anestezie de la spitalul Royal Melbourne, pentru Vice. Dacă leșini și cineva sună la salvare, Leslie recomandă ca în punctul în care paramedicii te întreabă ce s-a întâmplat, cel mai bine e să spui că e de la acest gaz, decât să inventezi alte scuze.

Niciun comentariu

Comentariul va fi postat dupa aprobare

ADS