De câteva zile mă tot enervează o reclamă de la televizor, atât de tare încât am simțit-o ca pe o jignire adusă milioanelor de români care nu își permit să facă economii.

BCR sau Banca Comercială Română ne învață de vreo două săptămâni cum să avem o relație cu banii ca să fim fericiți.

Deși ar putea fi o campanie bine intenționată reclama în sine par mai mult decuplată total de la realitatea zilelor noastre.


Pe scurt, BCR ne zice ca ar trebui să e alocăm 50% din salariu cheltuielilor uzuale, 30% pentru ce dorințe avem și restul să îi economisim.

Campania asta este într-un contrast total cu stirea asta care are doar cateva luni si care sustine ca "aproape jumătate dintre români declară că nu reuşesc să economisească bani pentru că nu câştigă suficient, dar nici nu cunosc produsele financiare".

Informațiile reies dintr-un studiu independent pe tema educaţiei financiare, realizat de Novel Research pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional.

Un alt studiu al celor de la ING, pe de altă parte, spune că deşi românii sunt vizibil mai preocupaţi de economisire, aproape 33% dintre aceştia afirmă că nu au o rutină de economisire. Doar 27% dintre români pun bani deoparte atunci când încasează salariul, aflându-se pe ultimul loc al clasamentului european, iar 22% dintre respondenţi spun că preferă să pună deoparte banii rămaşi la sfârşit de lună. Aşteptând finalul lunii pentru depunerea economiilor, peste 17% dintre români rămân, însă, întotdeauna fără bani înainte de următorul salariu, situându-se şi aici pe prima poziţie.


Pentru a continua să fie enervantă din cale afară, campania celor de la BCR ne spune că atunci când luăm salariul ar trebui să punem mai întâi bani pentru economii și apoi să cheltuim. Asta deși, conform studiului Novel Reasearch românii reacţionează în mare parte emoţional când vine vorba despre datorii. 

Populaţia din România avea o îndatorare totală de aproximativ 165,2 mld. lei (34,3 mld. euro) la finalul anului trecut. Ascensiunea îndatorării românilor a fost influenţată în ultimii ani de majorarea creditării bancare, care reprezintă cea mai mare parte a îndatorării populaţiei, potrivit ZF. 

In condițiile în care ultimele luni toți ne-am făcut griji de explozia prețurilor la facturile la gaze și energie, într-atât de mult încât statul a fost nevoit să dea niște ordonanțe pentru a ajuta populația, să vi să ne spui că poși fi inteligent economisind mai întâi sau cheltuind doar 50% la din venituri este o lipsă de respect sau arată o campanie de marketing eșuată care nu are nici o treabă cu realitatea.