taiwan

În Taiwan, să găsești pe cineva care să vorbească despre experiența cu Covid este mai greu decât ai putea crede, scriu cei de la BBC.

Insula a menținut unele dintre cele mai scăzute rate de cazuri din lume pe parcursul pandemiei - avand mai mult de 200 de zile în 2020, fără niciun caz.

În timpul celui mai grav focar din mai 2021, volumul zilnic de cazuri s-a ridicat la câteva sute de cazuri locale pe zi.

De când varianta Omicron a lovit Taiwan la începutul lunii ianuarie, numerele de cazuri locale au rămas relativ scăzute, în cifre simple sau cu două cifre au fost mici în fiecare zi.

Având în vedere aceste cifre, există un stigmat legat de capturarea virusului. BBC a vorbit cu un bărbat din Taiwan care a luat Covid-19 la sfârșitul lunii ianuarie, dar nu și-a dezvăluit numele sau multe detalii, de teama reacțiilor negative sau dezaprobării altor persoane.

El le-a spus celor de la BBC că după ce a fost testat pozitiv la un test la domiciliu și apoi din nou la spital, a fost trimis într-o secție de izolare. Poliția i-a investigat apoi mișcările timp de 14 zile înainte de a fi testat pozitiv - pe baza informațiilor auto-raportate și a scanărilor QR anterioare ale lui la restaurante și în alte locuri.

Acel sistem de urmărire sofisticat a apărut dintr-un proces de dezvoltare relativ scăzut de tehnologie și aglomerat.

G0v, pronunțat „gov zero”: un colectiv în mare parte anonim de lucrători din domeniul tehnologiei - designeri, programatori, activiști - a fost cheia în generarea ideilor.

Colectivul este cel mai bine cunoscut pentru hackathon-urile bilunare și „forking” - un concept preluat din programare, în care software-ul open source existent este reproiectat într-un produs nou.

Când Covid-19 a ajuns în Taiwan la începutul anului 2020, g0v a început să adună soluții pentru problemele emergente generate de criză, cum ar fi urmărirea în masă a contactelor și raționalizarea măștilor.

Cele mai bune idei au fost apoi aduse ministrului digital din Taiwan, Audrey Tang (de asemenea, un colaborator g0v), care le-a împărtășit cabinetului din Taiwan.

G0v a lucrat prin mai multe propuneri pentru a crea un sistem robust de urmărire a contactelor - de la formulare bazate pe Google, la pagini web și aplicații, dar toate s-au dovedit a fi prea greoaie.

În cele din urmă, grupul a venit cu o soluție hibridă. Sistemul folosește coduri de răspuns rapid (QR) și un cod corespunzător din 15 cifre, care poate fi trimis gratuit, fără un smartphone, la linia fierbinte din 1922 de la Centrul Central de Comandă Epidemic (CECC) din Taiwan.

Sistemul bazat pe QR a fost conceput inițial doar pentru transportul public, explică doamna Tang, dar a fost rapid adoptat mult mai pe scară largă.

Peste două milioane de companii, de la magazine și cafenele, până la celebrele sale piețe de noapte, au agățat coduri QR pe ​​pereți în prima săptămână de lansare. Clienții trebuie să le scaneze de fiecare dată când intră într-o afacere, să trimită mesaje la 1922 sau să completeze un formular de tip tipizat (păstrat la dosar) în cazul unui focar în comunitate.

Aceste coduri QR au permis autorităților locale din domeniul sănătății să lucreze înapoi pentru a urmări mișcările unei persoane atunci când este detectat un caz pozitiv - o procedură dificila și laborioasă, care este posibilă numai datorită unora dintre cele mai scăzute rate de cazuri din lume.


În ciuda controalelor stricte la frontieră, autoritățile au investigat în continuare șase milioane de potențiale contacte, potrivit datelor Centrului Central de Comandă a Epidemiei (CECC).

De la primul caz pozitiv confirmat de Covid-19 din Taiwan, în ianuarie 2020, au mai existat 20.156 de cazuri confirmate.

Rețelele de telefonie mobilă din Taiwan au fost, de asemenea, folosite în urmărirea contactelor pentru a găsi și contacta persoane care ar fi putut fi expuse la virus.

De exemplu, la începutul anului 2020, autoritățile din domeniul sănătății au trimis mesaje text la peste 627.000 de persoane care ar fi putut intra în contact cu pasageri covid-pozitivi după ce au debarcat în nordul Taiwanului de pe un vas de croazieră japonez.

Deși este ușor de utilizat, urmărirea contactelor a ridicat câteva întrebări importante cu privire la confidențialitatea datelor unei persoane în multe țări, o preocupare despre care dna Tang spune că a fost luată în considerare în crearea propriilor sisteme din Taiwan.

Datele turnurilor de telefonie mobil[, de exemplu, au fost alese față de datele sistemului de poziționare globală (GPS), deoarece pot oferi doar o locație aproximativă (spre deosebire de exactă) a utilizatorului, spune doamna Tang. În timp ce datele de urmărire a contactelor sunt, de asemenea, descentralizate intenționat, șterse după 28 de zile și ținute departe de mâinile procurorilor.

Ea spune că compania de telefonie, locația și producătorul de coduri QR au doar date fragmentate despre fiecare individ.

„Așadar, aceste părți diferite stochează doar o parte a piesei puzzle-ului și, fără a le pune împreună, o încălcare a securității cibernetice sau ceva de fapt nu dezvăluie nimic util.”

Cand campania de vaccinare a inceput Guvernul din Taiwan a urmat inițial un sistem de raționalizare a vaccinurilor bazat pe vârstă, ocupație și alte riscuri pentru sănătate pentru a se asigura că cât mai mulți oameni au primit prima doză, înainte de a trece la a doua doză și la cele ulterioare.

Din nou, g0v a rămas implicat, deoarece membrii au ajutat la dezvoltarea unui site web centralizat, pentru a găsi centre de vaccinare din apropiere (deși înregistrarea vaccinurilor poate fi găsită și pe site-urile web ale spitalelor individuale.)

Cofacts, un proiect existent g0v pentru a verifica știrile false, a început, de asemenea, să publice postări care dezmintă o creștere a dezinformarii despre Covid-19 și diferite vaccinuri.

În ciuda acestui val de dezinformare, taiwanezii au fost în mare parte receptivi la imunizare. Ratele de vaccinare depășesc 80% pentru prima doză, cu peste 75% pentru a doua doză și acum peste 30% pentru a treia doză de rapel, de la mijlocul lunii februarie.

Dozele de vaccin sunt înregistrate în carnetele de vaccinuri, deși certificatele digitale simple bazate pe QR pot fi, de asemenea, tipărite sau adăugate la aplicații precum Apple Wallet.

Succesul Taiwanului in lupta cu Covid nu ar fi posibil fără „asumarea” din partea unei societăți care a continuat să folosească urmărirea bazată pe QR și care urmează cu atenție alte reguli guvernamentale, cum ar fi purtarea măștilor și distanțarea socială.

„Majoritatea oamenilor din Statele Unite nu vor să fie urmăriți, dar în Taiwan, dacă spuneți că vă urmărim în scopuri de pandemie, majoritatea oamenilor vor accepta asta”, spune Jason Wang, profesor de pediatrie și politici de sănătate la Universitatea Stanford, care a publicat lucrări academice despre urmărirea contactelor din Taiwan și răspunsul la Covid-19.

Domnul Wang spune că un factor cheie care determină disponibilitatea de a coopera este faptul că mulți taiwanezi au trecut prin sindromul respirator acut sever (SARS) în urmă cu 20 de ani. Așadar, când a apărut Covid-19, atât guvernul, cât și societatea erau mai pregătite și mai dispuse să acționeze decât în majoritatea locurilor.

„Oamenii s-au speriat de ceea ce s-a întâmplat în timpul SARS și există un sentiment de autoconservare și solidaritate socială din această [experiență]”, spune ea.