vaccinarea djokovic

Novak Djokovic a decis sa rupa tăcerea dupa scandalul de la Australian Open in care a devenit victima numarul 1 si a spus că preferă să rateze viitoarele trofee de tenis decât să fie forțat să facă un vaccin împotriva Covid-19.

Vorbind în exclusivitate pentru BBC, el a spus că nu ar trebui să fie asociat cu mișcarea anti-vax, ci ca susținător al dreptul individului de a alege.

Djokovic a fost întrebat dacă își va sacrifica participarea la competiții precum Wimbledon și Openul Francez din cauza poziției sale față de vaccin.

„Da, acesta este prețul pe care sunt dispus să-l plătesc”, a spus el.

Câștigător de 20 de ori a unor turnee de Grand Slam, sîrbul a fost deportat din Australia luna trecută, după ce guvernul i-a anulat viza din cauza statutului său de vaccin.

Djokovic, care este jucătorul de tenis numărul unu masculin din lume, a declarat că a obținut o scutire medicală pentru a intra în țară pentru a juca la Australian Open, deoarece s-a recuperat recent de Covid-19.

Totuși, ministrul imigrării din țară, Alex Hawke, i-a anulat personal viza bărbatului de 34 de ani, pe motiv că prezența sa ar putea incita „revolte civile” și ar putea încuraja sentimentul anti-vaccin.

„Nu am fost niciodată împotriva vaccinării”, a spus el pentru BBC, confirmând că făcuse vaccinuri în copilărie, „dar am susținut întotdeauna libertatea de a alege ceea ce pui în corp”.

Într-un interviu amplu, primul său de când a fost reținut la Melbourne, în ianuarie, Djokovic a abordat speculațiile cu privire la momentul în care a apărut cazul său pozitiv Covid în decembrie și a discutat despre propria sa atitudine față de vaccin. 

Djokovic a spus că speră că cerințele de vaccinare în anumite turnee se vor schimba, adăugând că speră că „poate juca încă mulți ani”.

Dar el a confirmat, de asemenea, că a fost dispus să renunțe la șansa de a deveni din punct de vedere statistic cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor, deoarece se simțea atât de puternic. Rivalul lui Djokovic, Rafael Nadal, a câștigat 21 de titluri de Grand Slam - mai multe decât orice alt concurent.

Întrebat de ce, el a răspuns: "Pentru că principiile de luare a deciziilor asupra corpului meu sunt mai importante decât orice titlu sau orice altceva. Încerc să fiu în ton cu corpul meu cât de mult pot".

Djokovic a spus că „a fost întotdeauna un mare susșinător al bunăstarii, sănătații și nutriției” și că decizia sa a fost parțial influențată de impactul pozitiv pe care l-au avut factori precum schimbarea dietei și a tiparelor sale de somn asupra abilităților sale ca un atlet.

El a spus că „își ține mintea deschisă” cu privire la posibilitatea de a fi vaccinat în viitor, „pentru că toți încercăm să găsim în mod colectiv, cea mai bună soluție posibilă pentru a pune capăt Covid”.

„Nu am fost niciodată împotriva vaccinării. Înțeleg că, la nivel global, toată lumea încearcă să depună un efort mare pentru a gestiona acest virus și să vadă, sperăm, un sfârșit în curând acestui virus”.

Djokovic este, prin orice măsură, un individ remarcabil. Crescut în mijlocul a două războaie din fosta Iugoslavie, de către părinți care au vândut aurul familiei și au negociat pentru a-și finanța ambițiile, el vorbește fluent șase limbi, fiind probabil cel mai mare jucător de tenis; și - cel mai pertinent - un libertarian profund implicat care crede cu tărie în autonomia individuală.

S-a gândit în mod clar la conflictul dintre autonomia individuală și binele colectiv - și simte că, în calitate de  sportiv de elită, corpul lui este treaba lui - în ambele sensuri ale acestui cuvânt. Spune că are mintea deschisă, dar, așa cum stau lucrurile, nu va fi de acor să fie vaccinat obligatoriu.

Pînă acum au fost administrate peste 10 miliarde de doze de vaccinuri Covid și aproximativ șase din 10 persoane la nivel global au făcut cel puțin un vaccin. Deci există o mulțime de informații. Ca toate medicamentele, vaccinurile Covid au potențiale efecte secundare, dar profilul lor de siguranță este excelent. Au salvat nenumărate vieți, au prevenit boli grave și pot fi, de asemenea, protectori împotriva Covid-ului de lungă durată.

Aceste vaccinuri au fost dezvoltate într-un timp record, dar o mare parte din dezvoltarea vaccinurilor înconjoară de obicei întârzieri de finanțare. Oamenii de știință implicați în testele vaccinului Covid și autoritățile de reglementare care le-au aprobat, spun că siguranța nu a fost întreruptă pentru accelerarea procesului.

Unele efecte secundare rare s-au manifestat doar după ce injecțiile au început să fie administrate pe milioane de oameni, motiv pentru care autoritățile de reglementare continuă să monitorizeze siguranța săptămânal.

Este greu de știut ce mai are nevoie sau ce vrea să știe Novak Djokovic. El spune că nu are suficiente informații despre „vaccin”, ca și cum ar fi fost doar o singură doză de vaccin Covid. Există multe. În calitate de atlet de elită, el are un risc scăzut de Covid. Dar nu zero. La urma urmei, a avut infecția de două ori.

Novac Djokovic

Djokovic a abordat și speculațiile cu privire la succesiunea evenimentelor dinaintea Australian Open din ianuarie.

Unii sugeraseră că era convenabil ca infectia lui Djokovic, de la mijlocul lunii decembrie, să fi avut loc tocmai la timp pentru ca lui să i se acorde o scutire medicală pentru a participa la eveniment.

„Înțeleg că există multe critici și înțeleg că oamenii vin cu diferite teorii despre cât de norocos am fost sau cât de convenabil este”, a recunoscut el.

„Dar nimeni nu este norocos și nu e convenabil să fii infectat cu Covid. Milioane de oameni au și încă se luptă cu Covid în întreaga lume. Așa că iau asta foarte în serios, chiar nu-mi place ca cineva să creadă că am folosit greșit ceva sau în în favoarea proprie, pentru, a obține un test PCR pozitiv și, în cele din urmă, să merg în Australia.”

De asemenea, tenismentul sârb a intrat în mai multe detalii despre timpul petrecut în detenție în Melbourne luna trecută

„Am fost foarte trist și dezamăgit de felul în care s-a terminat totul pentru mine în Australia”, a spus el. — Nu a fost ușor.

Cererea sa de scutire medicală a fost făcută în mod anonim și a fost acceptată de două comisii independente australiene. Cu toate acestea, a existat o declarație de călătorie separată, care includea o eroare.

„Absolut, eroarea de declarare a vizei nu a fost făcută în mod deliberat”, a spus Djokovic. „A fost acceptat și confirmat de către Curtea Federală și chiar ministrul de la Ministerul pentru Imigrări din Australia.

„Deci, de fapt, ceea ce oamenii probabil nu știu este că nu am fost deportat din Australia pe motiv că nu am fost vaccinat, sau că am încălcat vreo regulă sau că am făcut o eroare în declarația mea de viză. Toate acestea au fost de fapt aprobate și validate de Curtea Federală a Australiei și de Ministrul Imigrării.

„Motivul pentru care am fost deportat din Australia a fost că ministrul imigrării și-a folosit discreția pentru a-mi anula viza pe baza percepției sale că aș putea crea un sentiment anti-vax în țară sau în oraș, cu care nu sunt complet de acord”.