stiri false armată

Rusia a adoptat o nouă lege care vizează cetățenii care răspândesc informații „false” despre armată care prevede că pot fi condamnați la închisoare până la 15 ani.

Legea vine în timp ce Kremlinul continuă să insiste că războiul său cu Ucraina vecină este o „operațiune specială”.

Vladimir Putin, președintele rus, continuă să reprime protestatarii care ies în stradă pentru a demonstra împotriva conflictului, care a intrat vineri în a opta zi.

Între timp, școlilor și organizațiilor media li s-a ordonat să nu descrie invazia drept „război”. Mai multe instituții au fost închise după acoperirea negativă a luptei.

Șefii Kremlinului au susținut în mod repetat că informații „false” au fost răspândite de inamicii Rusiei, cum ar fi Statele Unite și aliații săi, în încercarea de a semăna discordie și de a îi diviza pe oamenii.

Politicienii din Duma, parlamentul rus, au adoptat legea vineri. Aceasta transformă răspândirea de informații „false” sau solicitări publice pentru sancțiuni împotriva Rusiei, infracțiuni penale.

„Dacă falsurile duc la consecințe grave, atunci cetățenii riscă închisoare de până la 15 ani”, a spus Duma într-un comunicat.

Legea pare să ofere statului rus puteri mult mai puternice pentru a reprima ceea ce oficialii consideră a fi declarații care discreditează forțele armate.

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a ordonat închiderea singurului canal de televiziune independent al Rusiei și a unui post de radio liberal, în timp ce președintele și-a intensificat eforturile de a cenzura acoperirea războiului, lăsând cetățenilor propaganda de la instituțiile de stat ca singura lor sursă de informații.

Marți, organul de control al presei din țară a primit ordin să „restrângă accesul” la postul de televiziune Dozhd TV și la postul de radio Ekho Moskvy, după ce au fost acuzați că au răspândit „informații în mod deliberat false” despre atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Procuratura generală a declarat că cele două instituții răspândesc „informații false cu privire la acțiunile personalului militar rus în cadrul unei operațiuni speciale” în Ucraina și împărtășesc „informații care solicită activități extremiste, violențe”.

Ambele site-uri web păreau să fi fost desființate în Rusia la scurt timp după anunț.