visa

PayPal își suspendă serviciile în Rusia ca răspuns la „agresiunea militară violentă a țării în Ucraina”, potrivit unui raport de la Reuters. Aceiași decizie au luat-o și cei de la Visa și Mastercard.

Viceprim-ministrul ucrainean Mykhailo Fedorov a transmis pe Twitter o scrisoare a CEO-ului PayPal, Dan Schulman, confirmând decizia companiei de a-și închide operațiunile în Rusia.

„În circumstanțele actuale, suspendăm serviciile PayPal în Rusia”, spune Shulman în scrisoare. „De asemenea, facem tot ce putem pentru a ne sprijini personalul din regiune în această perioadă profund dificilă.”

După cum notează Reuters, PayPal a fost disponibil în Rusia doar pentru plăți transfrontaliere. A încetat să accepte noi utilizatori ruși la începutul acestei săptămâni, dar acum a luat decizia radicală de a-și opri complet serviciile – o măsură care include și serviciul de transfer de bani deținut de PayPal, Xoom. 

Purtătorul de cuvânt al PayPal, Aidan Kelly, a declarat că PayPal va „continua lucrul pentru a procesa retragerile clienților pentru o perioadă de timp, asigurându-se că soldurile conturilor sunt dispersate în conformitate cu legile și reglementările aplicabile”.

Odată cu sancțiunile financiare instituite de SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană și multe altele, este posibil ca unii utilizatori ruși să nu fi putut să-și folosească cardurile bancare pentru a efectua plăți prin PayPal. Sancțiunile au oprit deja unii utilizatori de la Apple Pay și Google Pay, deoarece vizează cele mai mari instituții financiare din Rusia, interzicând clienților băncilor să efectueze plăți cu cardul către companii și servicii înregistrate în țările care au impus sancțiuni.

Visa și Mastercard își suspendă și ele operațiunile în Rusia, într-o altă lovitură majoră pentru sistemul financiar al țării, potrivit unui raport al Associated Press.

Într-un anunț pe site-ul web al Visa, compania spune că lucrează cu parteneri din Rusia pentru a „înceta toate tranzacțiile în următoarele zile”. Un comunicat de presă separat de la Mastercard conține un mesaj similar, menționând că suspendă serviciile în Rusia și că decizia sa nu a fost luată „cu ușurință”. Ambele companii explică că orice tranzacție efectuată cu carduri Mastercard sau Visa emise de bănci din Rusia nu vor funcționa în afara Rusiei, în timp ce orice carduri emise de bănci din afara țării nu vor funcționa la comercianții sau bancomatele rusești.

Oricine are un card emis în Rusia va putea în continuare să plătească pentru produse și servicii cu carduri Mastercard și Visa, cu toate acestea, nicio companie financiară nu va procesa tranzacțiile - Sistemul național de carduri de plată din Rusia (NSPK) va trebui să se ocupe de acestea.