Inspectorului George Gently

Începând cu 7 mai, ora 20:30, Epic Drama difuzează o dramă polițistă care își va ține telespectatorii cu răsuflarea tăiată, Inspectorul George Gently. Adaptare pentru televiziune a uneia dintre seriile de romane ale lui Alan Hunter, Inspectorul Gently, serialul este scris de englezul Peter Flannery, scenarist și dramaturg premiat, și îl are în rolul principal pe actorul britanic Martin Shaw, binecunoscut pentru rolurile din The Professionals și Judge John Deed.

Acțiunea serialului are loc în Marea Britanie, 1964: o perioadă în care granița dintre poliție și criminali a devenit din ce în ce mai estompată, când proliferarea drogurilor este pe cale să schimbe pentru totdeauna fața poliției și când tineretul Marii Britanii se află în pragul unei revoluții sociale și sexuale. Inspectorul George Gently este unul dintre puținii oameni buni de la Scotland Yard, cu un simț al datoriei publice din ce în ce mai rar într-o forță de poliție în care corupția este răspândită și necontrolată.

Și-a făurit o reputație de temut după ce i-a urmărit neobosit pe gangsterii londonezi în anii 1960, însă acum celebrul inspector-șef lucrează în decorul dramatic din Northumberland, un loc cu dealuri sălbatice și lacuri, unde a ajuns după ce soția lui a fost ucisă. Gently se adaptează la schimbările de ritm din viața lui și își caută liniștea, dar în scurt timp își dă seama că și Nordul are partea lui de infracționalitate și crime. Cu ajutorul tânărului sergent Bacchus, care e în egală măsură încântat și intimidat să lucreze pentru legendarul detectiv, Gently începe să rezolve mai multe cazuri de crimă, pe fundalul dramatic al acestor țărmuri presărate cu coline.

Scenaristul Peter Flannery a rezumat esența serialului și a protagonistului său astfel: „George Gently este un personaj extrem de interesant și știu că Martin îl va aduce la viață perfect. Elementul de rebeliune tinerească al seriei – cafenelele cu tonomat, bandele de motocicliști și traficul de droguri – contrastează strălucit cu Gently, un personaj de școală veche. Iar peisajele spectaculoase, inclusiv colțurile sălbatice și coasta abruptă, adaugă cu adevărat stilului vizual dramatic al serialului”.

La rândul său, Martin Shaw își descrie astfel personajul: „A luptat cu generalul Montgomery în al Doilea Război Mondial; este un luptător foarte dur și experimentat. Cred că are un bagaj foarte bogat. Se confruntă cu misiunea, aparent imposibilă, de a încerca să schimbe o forță de poliție coruptă”.

INSPECTORUL GEORGE GENTLY are 3 episoade a câte 90 de minute, care se concentrează fiecare pe câte un caz diferit.