ouă menemen

Rețeta de ouă menemen este un fel de mâncare tradițional turcesc și de el mă leagă amintiri din copilărie.

În anii '90 tatăl meu a fost plecat o perioadă de timp în Turcia, lucrând în Istanbul. De acolo s-a întors și cu o rețetă pe care ne-a pregătit-o când eram mici. Nu prea am înțeles noi atunci de ce mâncam ouă prăjite cu atât de multe roșii și ceapă... semăna mai mult cu o tocană de ceapă ceea ce ne pusese el în farfurie.

Pe Netflix am "devorat" toate seriile sau documentarele ce au legătură cu gătitul. Intr-unul din episoadele din "Cineva să-l hrănească pe Phil" am văzut rețeta asta pe care am zis să o încerc și eu.

Abia după ce am pus toate ingredientele în tigaie am realizat că găteam de fapt rețeta tatălui meu.

Am încercat mai multe variații ale modului de gătit, dar de la colegii mei de etnie turcă am înțeles că ouăle se pun bătute.

Menemen, făcut din ouă, roșii, ardei și, uneori, ceapă, este o mâncare confortabilă pentru micul dejun turcesc. Deși este un fel de mâncare ce se poate face pe tot parcursul anului, este deosebit de plăcut vara, cu roșii cu adevărat coapte din grădină sau din piața. 

Evident că poți fii creativ cu acest fel de mâncare: eu am adaugat jumeri, cârnați, ceapă, ardei iute, ierburi proaspete sau tradițional îl faceți doar cu roșii și ouă. Gătiți încet, amestecând rar, până când ouăle formează pufături ondulate. Poți servi acoperit cu brânză feta sau cârnați de miel, cu orice pâine caldă în lateral.

INGREDIENTE REȚETA CLASICĂ OUĂ MENEMEN

  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă albă medie, curățată și tăiată cubulețe
  • ½ linguriță de oregano uscat, după gust
  • ¼ de lingurita de chili, plus mai mult, la nevoie
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat
  • 1 ardei verde lung, neiute, dar aromat, cu tulpină, tăiat în jumătate pe lungime, fără sămânță, apoi tăiat cubulețe
  • 1 cană de roșii decojote decojite și tocate sau roșii San Marzano tăiate cubulețe din conserve cu tot cu sucul lor
  • 4 ouă mari
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • 1 lingura unt nesarat (optional)
  •  Pâine, prăjită sau neprăjită, pentru servire
În pozele atașate vei observa că eu am folosit trei ouă. Nu am pus chili pentru că am pus ardei iute care a fost destul de picant. De asemenea, în loc de ardei verde am pus roșu. Chiar și cu cele trei ouă, tot nu am putut mânca decât jumătate din retețetă.





PREGĂTIREA

Încinge uleiul într-o tigaie medie antiaderentă la foc mediu-mare. Adăugați ceapa, oregano și ardeiul iute, asezonați cu sare și piper și gătiți, amestecând ocazional, până când ceapa devine translucidă, 7 până la 9 minute. Se adaugă ardeiul verde și se călește până când se înmoaie, 5 până la 7 minute.

În timp ce se gătesc ceapa și ardeiul, tăiați jumătate din roșii într-un robot de bucătărie sau un blender. Odată ce ceapa și ardeiul sunt moi, adăugați roșiile tăiate peste ceapă și ardei. Spargeți ouăle într-un castron mediu și bateți până devine spumos.


Odată ce amestecul din tigaie ajunge la fiert, adăugați 1/4 cană de pătrunjel și untul, dacă folosiți. Reduceți focul la mic, adăugați amestecul de ouă deasupra și gătiți, amestecând din când în când, până când ouăle sunt întărite, dar încă moi, 3 până la 4 minute. Asezonați, adăugând puțină sare, oregano sau piper, dacă este necesar. Se presară pătrunjelul rămas și se servește direct din tigaie, alături de pâine.