cainii covid

Câinii pot fi chiar mai buni în detectarea cazurilor de COVID-19 decât testele de laborator, a descoperit un nou studiu, raportează Euronews.

Cu simțul lor superior al mirosului, prietenii noștri canini s-au dovedit a fi la fel de fiabili ca testele PCR pentru detectarea cazurilor de COVID-19 la sute de oameni.

Și când a venit vorba de infecții asimptomatice cu coronavirus, câinii au observat toate cazurile - s-au descurcat mai bine decât testele PCR sau antigen.

Descoperirile, publicate săptămâna aceasta în jurnalul PLOS One, ar putea avea implicații pentru testarea în locuri publice în viitor, deoarece utilizarea câinilor pentru a detecta infecția cu coronavirus ar fi mult mai puțin invazivă decât utilizarea testelor în masă.

„Câinele nu minte”, a declarat Dominique Grandjean, medic veterinar la Școala Națională de Medicină Veterinară din Alfort din Franța și autor al studiului, pentru Science News. Pe de altă parte, a observat el, multe lucruri pot merge prost cu testele PCR.

În cadrul studiului, care a implicat mostre de transpirație de la 335 de persoane, câinii dresați au adulmecat 97% dintre cazurile de coronavirus care au fost identificate prin testele PCR și toate cele 31 de cazuri de COVID-19 dintre 192 de persoane care nu prezentau simptome.

În timp ce sensibilitatea câinilor a depășit-o pe cea a testelor PCR și antigen pentru detectarea cazurilor asimptomatice, specificitatea lor a fost puțin mai proastă, cercetătorii descoperind că uneori au confundat un alt virus respirator cu coronavirus.

Pentru studiu, câinii aparținând departamentelor de pompieri franceze și ale Ministerului de Interne al Emiratelor Arabe Unite au fost dresați pentru a detecta coronavirusul. Echipa a făcut acest lucru recompensându-i cu jucării atunci când au identificat corect un eșantion pozitiv.

A fost nevoie de trei până la șase săptămâni pentru a antrena majoritatea câinilor pentru a identifica cazurile de COVID-19 din probele de transpirație.

Câinii au fost apoi trimiși să-și pună la încercare noile abilități prin adulmecarea mostrelor de sudoare și saliva umană plasate în conuri olfactive, dintre care unele aveau mostre negative.

Câinii erau puși să adulmece conurile și s-au așezat când au mirosit o probă pozitivă.

Cercetătorii au spus în lucrarea lor că „testarea canină este neinvazivă și oferă rezultate imediate și de încredere” și că studiile ulterioare se vor concentra pe evaluarea câinilor sniffer pentru testare în masă în hub-uri de călătorie, cum ar fi aeroporturi și căi ferate, precum și la evenimente culturale și  sportive.

Ce miros de fapt câinii?

Câinii s-au antrenat pentru a identifica cazurile de COVID-19 încă din primele etape ale pandemiei.

O organizație caritabilă - Medical Detection Dogs - a început să își aloce resursele pentru detectarea coronavirusului încă din aprilie 2020.

Dr Claire Guest, directorul general al organizației de caritate, a comparat la acea vreme procesul cu cel de formare a unui somelier.