droguri MAI

Deși doi tineri au murit și peste 100 de persoane sunt cercetate penal pentru deținere de droguri la Festivalul de muzică electronică SAGA FESTIVAL din București, ministrul de interne Lucian Bode a făcut azi declarații de presă cu privire la "realizările" MAI în sfera luptei împotriva traficului și consumului de droguri. 

Bode s-a arătat deranjat de întrebările jurnaliștilor cu privire la ce anume au făcut reprezentanții MAI pentru a se evita tragediile de la festivalul Saga.

„Nu este normal și este incorect pentru structurile MAI să se pună o întrebare retorică, așa, în spațiul public ce-ați făcut în acest domeniu, când pe linia prevenirii am avut zeci de mii de elevi care au intrat în proiectele Agenției Naționale Antidrog. Pe linia combaterii doar la nivelul anului 2021 am avut peste 7.000 de dosare penale, am destructurat 52 de grupări infracționale. Am trimis în judecată, au fost inculpați peste 1.600 de persoane, 2,8 tone de droguri au fost confiscate anul trecut.”
bode droguri

Televiziunea Română anunță că 15 membrii ai clanului Zoicărenilor, care ar acționa cu precădere în Sectorul 2 al Capitalei, au fost reținuți. Ei ar fi de fapt dealerii care au vândut droguri la Festivalul Saga. Membrii grupării s-ar fi pregătit din timp pentru festivalul Saga. S-au aprovizionat cu heroină și variante mai ieftine, precum etonobotanicele. Și au făcut planul de bătaie. Vânzarea s-a făcut pe străzile din jurul stadionului Arena Națională, ca să nu trezească suspiciuni.

La festival au intrat cu droguri doar clienții cunoscuți ai grupării. Zece dintre ei au fost și reținuți de polițiști. Abia după aceste rețineri, polițiștii antidrog din București au hotărât să intervină și să anihileze rețeaua de trafic de stupefiante. Prea târziu însă pentru tânărul care și-a pierdut viața după ce a folosit stupefiante și pentru cei care au ajuns în spital în stare gravă. Abia acum, Ministrul de Interne vrea ca poliția să intervină și descoperă că este vorba de un fenomen în creștere.

Bode spune că la ministerul pe care îl conduce au loc discuții în legătură cu ce măsuri suplimentare pot fi luate:

„Vom reevalua activitățile de colectare a datelor, vom pregăti suplimentar personalul Ministerului Afacerilor Interne, vom stabili calendarul evenimentelor cu public numeros și acolo vom avea o prezență sporită a efectivelor MAI. Vom pregăti organizatorii de evenimente pentru că este nevoie să avem o colaboare foarte bună structurile Ministerului Afacerilor Interne cu organizatorii acestor evenimente.”

Se anunță o vară extrem de dificilă pentru angajații MAI în sfera consumului de droguri cu foarte multe festivaluri ce vor aduna sute de mii de oameni.

Surse din Ministerul de Interne au declarat, pentru Știrile TVR, că, în actualele condiții, se pot face prea puține pentru combaterea traficului de droguri.

Prevenirea traficului de droguri necesită resurse importante și una dintre cele mai importanteeste cea umană. Tocmani aceasta lipsește Poliției ”, susțin surse judiciare.

Sunt aproximativ 300 de polițiști care se ocupă de combaterea traficului de droguri.

Fenomenul consumului de droguri a câștigat teren în perioada pandemiei peste tot în Europa. Se estimează că aproximativ 83 de milioane de adulți din Uniunea Europeană, adică 28,9 %, au consumat droguri ilegale cel puțin o dată în viață.