aleph digi

Adrian Sârbu, actualul patron al posturilor Aleph News, Business și Smart TV se războiește de câteva luni cu cei de la Digi (RCS-RDS) pe care îi acuză de abuz de poziție dominantă pentru refuzul de a introduce canalul de știri în calupul de canale tv de știri, așa cum prevede legea. 

Grila de programe a operatorului de televiziune prin cablu este, probabil, structurată destul de bine pe segmente de categorii. Această aranjare se datorează însă unei reglementări din Legea Audiovizualului care spune că operatorii de televiziune prin cablu au obligația de a grupa posturile de televiziune din grila lor de programe.

Adrian Sârbu a reclamat RCS-RDS la Consiliul Naţional al Audiovizualului, pentru poziţionarea în grilă a televiziunii Aleph News. Compania de cablu a fost sancţionată de mai multe ori pentru că refuză să adauge Aleph News în pachetul televiziunilor de ştiri, aşa cum spune legislaţia audiovizuală.

Altfel spus, operatorul refuză să introducă postul în grupul de canale de știri Digi 24, Antena 3, România TV, B1, Realitatea Plus.

RCS-RDS, care deţine la rândul său televiziunea de ştiri Digi24, a creat două pachete cu televiziuni de ştiri. Un pachet bine poziţionat, în care sunt incluse marile televiziuni de știri, şi un al doilea pachet, poziţionat spre finalul grilei, cu televiziunile mai mici de ştiri, printre care şi Aleph News. 

CNA a sancţionat RCS-RDS în mai multe rânduri pentru această mișcare, însă nici acum compania nu s-a conformat. Dacă inițial a mers pe scuza că are unele probleme tehnice care o impiedică să facă aceste modificări, ulterior operatorul a contestat în instanță amenzile. Unele procese au fost câştigate de CNA, însă doar în prima instanţă, deci nu sunt definitive.

RCS-RDS, refuză chiar să includă versiunile HD ale canalelor TVR 2 si Prima TV, fără să explice de ce pentru cele două canale, situate în grilă înaintea propriului canal de știri, nu se poate aloca aceiași aranjare... așa cum o face pentru aproape toate celălalte posturi care au versiuni SD și HD. Cel mai probabil tot pentru a nu afecta poziția în grilă a propriului canal de știri. De altfel, nici versiunea HD a postului B1 nu se află în grilă îmediat după versiunea SD, pentru că imediat după el este poziționat Digi Sport.

Proaspăt lansate pe piață, Euronews România SD și HD au fost, de asemenea, aruncate spre finalul grilei de canale.

Pentru că la CNA nu a găsit rezolvare, Adrian Sârbu a mers mai departe și a reclamat la Consiliul Concurenței operatorul RCS-RDS pentru abuz de poziție dominantă. Instituția condusă de Bogdan Chirițoiu, spune că a declanșat deja o investigație împotriva operatorului. 

Instituția s-a autopronunțat deja și susține că RCS-RDS are deja o poziție dominantă pe piață, pentru că are o cotă de piaţă pe toate tipurile de retransmisie, şi cablu şi satelit, ce depăşeşte 50%.

Bogdan Chirițoiu spune că în momentul de față instituția pe care o conduce analizează dacă RCS-RDS face un abuz și daca acestui operator i se pot aplica sancțiuni în baza Legii Concurenței.

Pănă să fie luate măsuri, RCS-RDS, continuă să ofere pachete diferite de canale, împărțite pe posturi principale și posturi mai mici.v