piscina

Descoperirea a mii de piscine private nedeclarate în Franța a oferit un câștig neașteptat pentru autoritățile fiscale franceze, scrie BBC.

În urma unui experiment care a folosit inteligența artificială (AI), au fost descoperite peste 20.000 de bazine ascunse. Ei au strâns venituri de aproximativ 10 milioane de euro (8,5 milioane de lire sterline), relatează presa franceză.

Piscinile private pot duce la impozite pe proprietate mai mari, deoarece cresc valoarea proprietății și trebuie să fie declarate conform legislației franceze. 

Software-ul, dezvoltat de Google și firma de consultanță franceză Capgemini, a observat bazinele pe imagini aeriene din nouă regiuni franceze în timpul unui proces din octombrie 2021.

Regiunile Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute-Savoie, Vendée, Maine-et-Loire și Morbihan au făcut parte din procesul de verificare - dar oficialii fiscali spun că acum ar putea fi lansat la nivel național.

Au existat peste 3,2 milioane de piscine private în Franța în 2020, potrivit site-ului de date Statista, vânzările fiind deja în plină expansiune înainte de pandemia de Covid. Dar, pe măsură ce mai mulți angajați lucrau de acasă, a existat o nouă creștere a instalațiilor de piscine.

Potrivit ziarului Le Parisien, un bazin mediu de 30 mp este impozitat la 200 EUR pe an. Autoritățile fiscale spun că software-ul ar putea fi folosit în cele din urmă pentru a găsi extensii de locuințe nedeclarate, terase sau foișoare, care joacă, de asemenea, un rol în impozitele pe proprietate.

Antoine Magnant, directorul general adjunct al finanțelor publice, a declarat pentru Le Parisien: „Vizăm în special extinderile de case, cum ar fi verandele. Dar trebuie să fim siguri că software-ul poate găsi clădiri cu o amprentă mare și nu canisa sau căsuța de joacă pentru copii”, a adăugat el.

Cercetările au avut loc însă dintr-un alt motiv, seceta și necesitatea de a lua măsuri de ecomie a consumului de apă. Julien Bayou, de la partidul francez Europa-Ecologie Verzi, nu a exclus interzicerea noilor piscine private.

Vorbind pentru BFMTV, el a spus că Franța are nevoie de o „relație diferită cu apa” și că interdicția ar fi o „ultimă soluție”.

„Provocarea nu este să interzicem piscinele, ci să ne garantăm nevoile vitale de apă”, a spus el.

Comentariile sale vin în timp ce Franța abordează cea mai gravă secetă înregistrată, care a lăsat peste 100 de municipalități fără apă potabilă.

În iulie, Franța a avut doar 9,7 mm (0,38 inchi) de ploaie, fiind cea mai uscată lună din martie 1961, a declarat serviciul meteorologic național Meteo-Franța.

Irigarea a fost interzisă în mare parte din nord-vestul și sud-estul Franței pentru a conserva apa.