vaccin covid

Primul vaccin COVID-19 inhalabil din lume a fost aprobat în China.

Compania chineză CanSino Biologics Inc a anunțat duminică că versiunea sa inhalabilă a unui vaccin împotriva coronavirusului a fost aprobată de autoritatea de reglementare a medicamentelor din țară pentru utilizare de urgență ca rapel.

Vaccinul, numit Convidecia Air, folosește aceeași tehnologie de vector adenovirus ca și versiunea injectabila. Cu toate acestea, oferă o opțiune fără ace care ar putea convinge mai mulți oameni să se imunizeze pe măsură ce noile versiuni ale coronavirusului continuă să se răspândească.

Vaccinul inhalat, care poate fi autoadministrat, schimbă forma lichidă a vaccinului într-un aerosol folosind un nebulizator, astfel încât să poată fi inhalat pe gură.

Vaccinul fără ac „poate induce în mod eficient o protecție imunitară cuprinzătoare ca răspuns la SARS-CoV-2 după doar o respirație”, a spus CanSinoBIO într-un comunicat.

JabAd5-nCoV inițial al CanSinoBIO (numele de marcă Convidecia) s-a dovedit a avea o eficienta de  împotriva COVID-19 simptomatic în ansamblu și 91,7% eficient împotriva bolilor severe la patru săptămâni sau mai mult după o singură doză, conform rezultatelor studiilor clinice de fază III publicate în The Lancet.

Cu toate acestea, în afara Chinei, s-a luptat să concureze cu vaccinurile produse de Sinovac și Sinopharm.

CanSinoBIO spune că vaccinul său inhalabil este convenabil, deoarece necesită doar o cincime din doza versiunii intramusculare și poate fi transportat și păstrat între 2°C și 8°C - spre deosebire de unele vaccinuri injectabile care necesită temperaturi ultra-scăzute.

Aproximativ o duzină de vaccinuri inhalate împotriva coronavirusului sunt în prezent în cercetare și dezvoltare. AstraZeneca, împreună cu Universitatea din Oxford, se numără printre companiile farmaceutice care explorează această cale.

CanSinoBIO a spus totuși că nu este sigur când vaccinul său va putea intra pe piață, deoarece sunt încă necesare aprobări administrative suplimentare, în timp ce vânzările vor depinde de situația COVID-19 în țară și în străinătate, precum și de rata de vaccinare a Chinei.

China a cunoscut o apariție recentă a focarelor de COVID.

Centrul tehnologic din sudul Shenzhen a impus sâmbătă o carantină de weekend în majoritatea părților orașului, în timp ce metropola din sud-vestul Chengdu și-a pus 21 de milioane de oameni sub carantină joi.