raportare sustenabilă

În data de 28 noiembrie 2022, Parlamentul European a adoptat Directiva Privind Raportarea de Sustenabilitatea a Companiilor, CSRD (COM/2021/189), care modifică fundamental regimul actual de raportare de sustenabilitate.

Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Normele vor începe să se aplice între 2024 și 2028, a se vedea mai jos. Statele membre sunt obligate să transpună directiva în legislația locală, astfel încât directiva să se aplice de la 1 ianuarie 2024 pentru exercițiile financiare care încep la această dată pentru articolul 4 (dispoziții privind plafonarea taxei de audit și aprobarea comitetului de audit în ceea ce privește raportarea privind sustenabilitatea) și în termen de 18 luni pentru articolele 1-3 (toate celelalte). Cerințele pentru filialele societăților cu domiciliul în țări terțe vor trebui transpuse până la 1 ianuarie 2028, după publicarea ghidurilor UE.

CSRD face parte din Planul de acțiune al UE pentru finanțarea creșterii durabile adoptat la 8 martie 2018 (Ultima actualizare la: 5 august 2020). Textul integral este disponibil la adresa TA (europa.eu).

Ce este Directiva Privind Raportarea de Sustenabilitate a Companiilor (CSRD)?

CSRD modifică legislația existentă privind declarația nefinanciară (așa-numita NFRD, Directiva 2014/95/UE), percepută ca fiind insuficientă și nesigură. CSRD introduce cerințe de raportare mai detaliate și mai specifice cu privire la impactul întreprinderilor asupra mediului, societății și economiei.

Extinderea domeniului de aplicare - cui se aplică?

Noile cerințe ale UE de raportare privind sustenabilitatea se vor aplica tuturor întreprinderilor mari, indiferent dacă sunt sau nu cotate la bursă. Normele CSRD se vor aplica tuturor entităților de interes public (PIE) și întreprinderilor mari care îndeplinesc două din următoarele trei criterii:

  • · Total bilanț: 20 milioane EUR
  • · Cifră de afaceri: 40 milioane EUR
  • · Numărul mediu de angajați: 250

Întreprinderile din afara UE cu o activitate substanțială în UE (cu o cifră de afaceri de peste 150 de milioane EUR în UE și cel puțin o filială sau sucursală în UE) vor trebui, de asemenea, să respecte normele. Normele se aplică și IMM-urilor listate, dar acestea vor avea mai mult timp la dispoziție să se adapteze (până în 2028).

Colectarea și schimbul de informații privind sustenabilitatea vor deveni o normă pentru aproape 50 000 de întreprinderi din UE, comparativ cu aproximativ 11 700 de întreprinderi care intră sub incidența normelor aplicabile în prezent.

Domeniul de aplicare a cerințelor de raportare

Standardele europene detaliate și obligatorii de raportare în materie de sustenabilitate (ESRS), care acoperă toți cei trei piloni ai ESG (Environmental, Social and Governance), sunt în curs de elaborare de către Grupul Consultativ European pentru Raportare Financiară (EFRAG), în special:


  • Model de afaceri și strategie
  • Obiective și progresRolul organelor administrative, de conducere și de guvernanță
  • Politici
  • Cele mai semnificative efecte negative asupra mediului
  • Principalele riscuri, inclusiv dependențele și gestionarea riscurilor
  • Informații despre lanțul valoric al companiei
  • Modul de identificare a informațiilor raportate
  • Obligația companiilor de a prezenta informații calitative, cantitative, orientate spre viitor, retrospective, care să acopere orizonturi de timp pe termen scurt, mediu și lung. Se aplică principiul dublei materialități, atât în ceea ce privește modul în care aspectele din exterior legate de sustenabilitate afectează afacerea companiei, cât și modul în care activitățile companiei au un impact extern asupra oamenilor și a mediului. Standardele sunt în curs de elaborare de către EFRAG. Perioada de comentarii pentru primul proiect a început în martie 2022 și s-a încheiat la 8 august 2022. La 15 noiembrie, EFRAG a emis proiecte modificate și reduse de standarde privind raportarea în materie de sustenabilitate. Comisia va adopta primul set de standarde până în iunie 2023. 
  •  Expunerea informațiilor privind alinierea activităților companiilor la Taxonomia Europeană (Regulamentul 852/20202), cifra de afaceri verde, CAPEX verde și OPEX verde pentru întreprinderile nefinanciare și proporția activelor verzi (GAR) pentru instituțiile financiare.

Audit și certificare

Pentru a se asigura credibilitatea informațiilor, companiile vor face obiectul unui audit și al unei certificări independente, în special asigurare limitată. Se preconizează că va fi necesară o asigurare rezonabilă într-o etapă ulterioară. Raportarea financiară și de sustenabilitate vor fi pe picior de egalitate, iar investitorii vor avea date comparabile și sigure.

Auditorii pot fi, dar nu este obligatoriu să fie, auditorii statutari ai entității care raportează.

Rapoartele trebuie să fie prezentate sub forma unor rapoarte publicate extern ale consiliului de administrație, raportarea digitală în formatul ESEF (European Single Electronic Format) va fi, de asemenea, obligatorie, astfel încât informațiile privind sustenabilitatea să fie disponibile într-un format digital standardizat.

Consiliul a adoptat propunerea la 28 noiembrie, urmând a fi semnată și publicată în Jurnalul Oficial al UE. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Normele vor începe să se aplice între 2024 și 2028:

• De la 1 ianuarie 2024, pentru marile companii (cu peste 500 de angajați) care fac deja obiectul Directivei privind raportarea nefinanciară, rapoartele fiind scadente în 2025;

• De la 1 ianuarie 2025 pentru companiile mari care nu fac în prezent obiectul directivei privind raportarea nefinanciară (cu peste 250 de angajați și/sau o cifră de afaceri de 40 de milioane EUR și/sau 20 de milioane EUR în active totale), cu rapoarte scadente în 2026;

• De la 1 ianuarie 2026 pentru IMM-urile și alte întreprinderi incluse pe listă, rapoartele fiind scadente în 2027. IMM-urile pot amâna până în 2028.

Vă rugăm să rețineți că, în prezent, întreprinderile cu peste 500 angajați fac deja obiectul cerințelor de raportare în materie de Taxonomie UE, cerințe care vor face parte, și din raportarea CSRD.

Actualizarea standardelor modificate EFRAG

Mai jos este o listă scurtă de modificări ale standardelor propuse în martie, pe baza observațiilor publice transmise EFRAG la 8 august 2022:

• Materialitate și prezumție relativă: propunerea finală reflectă un domeniu de aplicare mai larg al evaluării semnificației, eliminând sarcina de a trebui să justifice și să explice omiterea informațiilor specifice în temeiul prezumției relative.

• Mai puține informații și mai puțini indicatori-cheie de performanță: numărul cerințelor de raportare a fost redus de la 136 la 84, iar numărul de puncte de date cantitative și calitative a fost redus de la 2.161 la 1.144.

• Număr redus de standarde (de la 13 la 12 ESRS): unul dintre cele 13 standarde inițiale (ED ESRS G1) a fost eliminat ca urmare a concentrării mai restrânse asupra guvernanței în textul CSRD publicat în iunie 2022.

• Abordare etapizată: abordarea lanțului valoric a fost clarificată și axată pe importanța informațiilor privind lanțul valoric. A fost inclusă o etapă specifică de trei ani pentru informațiile privind lanțul valoric, reflectând, de asemenea, dispoziția corespunzătoare din CSRD; a fost introdusă o integrare treptată de la unu la trei ani pentru mai multe cerințe de informare.