colaborare orange vodafone

Orange și Vodafone au convenit să construiască o rețea de acces radio deschis (RAN) cu partajare RAN în zonele rurale ale Europei, unde ambele au rețele mobile.

Este pentru prima dată când două companii au convenit să împartă rețelele Open RAN în Europa, iar primele site-uri comerciale care vor fi implementate în temeiul acordului sunt planificate să înceapă anul acesta într-o zonă rurală a României, lângă București.

Ele vor oferi o experiență inițială din viața reală a acestui nou model operațional bazat pe integrarea hardware și software multi-furnizor, deschizând calea pentru implementări la scară mai largă. Orange și Vodafone lucrează în prezent pentru a selecta individual furnizorii strategici pentru această fază inițială de construcție.

Anunțul întărește angajamentul respectiv al companiilor de a lansa Open RAN ca tehnologia de alegere pentru viitoarele rețele mobile din Europa, ceea ce duce la un lanț de aprovizionare a furnizorilor mai rezistent și mai revigorat. Angajamentul companiilor față de Open RAN sprijină, de asemenea, obiectivul ambițios al Comisiei Europene de a avea 5G în toate zonele populate până în 2030.

Comentând despre dezvoltare, Michaël Trabbia, director de tehnologie și inovare la Orange, a declarat: „Orange este încântat să coopereze cu Vodafone la o primă implementare deschisă de partajare a RAN în România, care este o etapă semnificativă pe drumul către adoptarea deschisă pe scară largă a RAN în toată Europa. Este un pas major către rețele agile și complet automatizate, eliberând potențialul virtualizării și AI de a crește performanța, reducând în același timp costurile de infrastructură și operaționale.

„În special, Open RAN este o oportunitate excelentă de a duce partajarea rețelei într-o dimensiune cu totul nouă, cu o diferențiere și mai mare a operatorilor datorită capacității fiecărui partener de a-și regla rețeaua în mod mai independent, în conformitate cu promisiunile față de propriii clienți”.

Alberto Ripepi, director de rețea Vodafone, a adăugat: „Suntem încântați să lucrăm cu Orange la această inițiativă primară în industrie. Prin combinarea resurselor, vom reduce costul hardware-ului, vom minimiza consumul de combustibil și nevoia de site-uri duplicate, eradicând în același timp zonele care nu sunt acoperite.

„Open RAN înseamnă, de asemenea, că putem adăuga mai rapid noi funcții software, fără a înlocui neapărat componentele hardware, ceea ce este adesea cazul astăzi. Acest lucru minimizează orice întrerupere a serviciului și asigură că clienții din zonele rurale primesc aceleași upgrade-uri ca și cei din orașe”.