sportivi

Luna trecută, LeBron James l-a depășit pe Kareem Abdul-Jabbar pentru a deveni cel mai mare marcator al NBA din toate timpurile. A marcat un alt record în CV-ul său în dezbaterea în curs privind dacă el sau Michael Jordan este G.O.A.T. (cel mai bun jucator din toate timpurile) al ligii.

Dar pe tabloul de bord financiar, MJ este încă campionul clar – iar decalajul crește.

De când a fost recrutat în 1984, Jordan a câștigat aproximativ 3,3 miliarde de dolari, sumă ajustatî pentru inflație, mai mult decât orice alt atlet din istoria sportului; suma este de 2,37 miliarde de dolari neajustată. James ocupă locul șase în general, la 1,53 miliarde de dolari, după factorizarea inflației - el este al patrulea la un nivel nominal de 1,23 miliarde de dolari, după analizele publicației Sportico. 

James a fost cel mai bine plătit sportiv din lume în 2022, după ce a câștigat 127 de milioane de dolari, dar această listă reflectă doar sportivii activi. Jordan i-a depășit pe toți cu aproximativ 180 de milioane de dolari, aproape în întregime de la Nike.


Parteneriatul Nike-Jordan a luat naștere în 1984 și a ajutat la transformarea Swoosh-ului dintr-o întreprindere abia profitabilă, cu venituri de 920 de milioane de dolari, într-un gigant de îmbrăcăminte sportivă de 49 de miliarde de dolari, cu o valoare de piață de 187 de miliarde de dolari. Jordan a încasat aproximativ 1,8 miliarde de dolari de la Nike, fără a lua în considerare inflația, de la primul contract, negociat de David Falk pentru 500.000 de dolari pe an plus redevențe. Reprezintă 75% din câștigurile din carieră ale lui MJ, iar verificarea anuală a crescut odată cu creșterea mărcii în ultimul deceniu. Jordan a menținut, de asemenea, relații de susținere la pensie cu Gatorade, Hanes, Upper Deck și 2K Sports.

Doar Tiger Woods are un nivel de conștientizare mai mare decât cel de 77% al lui Jordan, dar evaluările negative ale lui Woods îi împing scorul Q la un 10 sub medie.


Opt jucători de golf au ajuns în top 50, inclusiv cei trei sportivi clasați direct în spatele lui Jordan: Woods (2,5 miliarde de dolari ajustat la inflație), Arnold Palmer (1,7 miliarde de dolari) și Jack Nicklaus (1,63 miliarde de dolari). Jucătorii de golf beneficiază de cariere de zeci de ani, iar cele mai mari vedete ale sportului rămân jucători populari mult după cele mai mari victorii ale lor. Palmer câștiga aproape 40 de milioane de dolari pe an din aprobări și licențiere a numelui său când a murit în 2016, la 87 de ani. Au trecut 43 de ani de la ultima sa victorie în PGA Tour și 28 de ani de la titlul său final la PGA Tour Champions, fostul Senior PGA Tour.

Boxul a obținut șapte înregistrări, datorită scorurilor masive pay-per-view pentru cele mai mari atracții ale sportului. Floyd Mayweather (1,41 miliarde de dolari) a revendicat primul loc pentru boxeri în mare parte pentru că a păstrat o parte mai mare din plăcintă atât ca promotor, cât și ca luptător pentru meciurile sale din a doua jumătate a carierei sale. Cursele – inclusiv F1, NASCAR și MotoGP – au obținut șase sportivi, conduși de Michael Schumacher pe locul 11, cu 1,31 miliarde de dolari.

Per total, sportivii din Top 50 au câștigat un total de 45,9 miliarde de dolari atunci când sumele sunt ajustate pentru inflație și 33,2 miliarde de dolari pe o bază nominală. Ei reprezintă nouă sporturi diferite și 17 țări. Americanii reprezintă 62% din listă.

Serena Williams este singura femeie care a ajuns pe locul 38 și 600 de milioane de dolari în 2023. Recent ieșită la pensie, de 23 de ori campioană de Grand Slam, ea este liderul din toate timpurile WTA cu premii în bani, cu 95 de milioane de dolari, dar a câștigat cea mai mare parte a veniturilor ei în afara terenului prin zeci de oferte de sponsorizare, inclusiv cele cu Nike, AT&T, Beats, Ford Motor, Gatorade și metro. Nu sunt incluse în estimare câștigurile de la Serena Ventures, pe care a fondat-o în 2014 și care a făcut peste 60 de investiții. Williams s-a clasat pe locul al doilea printre cele mai bine plătite sportive din lume anul trecut, la 35 de milioane de dolari, în urma Naomi Osaka (53 de milioane de dolari).