Agenția Spațială Europeană a anunțat că telescopul său spațial Euclid este programat să se lanseze pe 1 iulie, plecând într-o misiune de a arunca lumină asupra misterelor materiei întunecate și ale energiei întunecate.

Misiunea se va lansa pe o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Cape Canaveral din Florida, iar difuzarea va începe la 1430 GMT, a spus ESA într-un tweet.

Euclid a fost planificat inițial să călătorească în spațiu cu o rachetă rusă Soyuz, dar anul trecut Moscova și-a retras lansatoarele ca răspuns la sancțiunile impuse invaziei Ucrainei.

ESA a fost nevoită să apeleze la rivalul său SpaceX, compania americană a miliardarului Elon Musk, pentru a lansa misiunea de 1,4 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari).

Euclid, ce cîmtărește de două tone, care are 4,7 metri înălțime și 3,5 metri lățime, se va alătura telescopului spațial James Webb într-un loc stabil de plutire la 1,5 milioane de kilometri de Pământ, numit al doilea punct Lagrangian.

De acolo, Euclid va trasa o hartă 3D a universului, cuprinzând două miliarde de galaxii pe mai mult de o treime din cer.

Privirea lui Euclid se va întinde până la 10 miliarde de ani lumină distanță. Din cauza cât timp îi ia luminii de la stelele îndepărtate să ajungă pe Pământ, asta înseamnă că va privi înapoi cu 10 miliarde de ani în trecutul cosmic.


Misiunea le va permite oamenilor de știință să reconstituie istoria universului vechi de 13,8 miliarde de ani prin intermediul „fețelor de timp”, a declarat astrofizicianul Yannick Mellier consorțiului Euclid la începutul acestei luni.

Obiectivul principal al lui Euclid este de a înțelege mai bine materia întunecată și energia întunecată, care împreună alcătuiesc 95% din univers.

Existența ambelor rămâne în întregime teoretică – deși este necesară și pentru oamenii de știință pentru a construi o înțelegere funcțională a universului.

Materia întunecată este invizibilă, existența ei fiind dedusă din mișcarea obiectelor afectate de atracția sa gravitațională.

Energia întunecată este numele dat forței necunoscute care provoacă accelerarea expansiunii universului.

Nu se așteaptă ca Euclid să identifice adevărata natură a acestor mistere întunecate, dar astronomii speră că viziunea sa fără precedent asupra universului va face lumină asupra modului în care aceasta acționează și evoluează în timp.

Se așteaptă ca primele imagini ale lui Euclid să apară rapid odată cu începerea operațiunilor științifice în octombrie, dar oamenii de știință cor avea nevoie de mai mult timp pentru a verifica cantitatea masivă de date.