ANCOM anunță că în anul 2022 calitatea vitezei de descărcare pentru conexiunile de internet fix și mobil din România au continuat să crească.

 ”Calitatea serviciilor de acces la internet s-a îmbunătățit în anul 2022 când am înregistrat o creștere a vitezelor medii de download și upload la nivel național atât pentru conexiunile fixe, cât și pentru cele mobile. Astfel, în anul 2022, testele realizate prin Netograf au indicat că viteza medie de download la nivel național prin conexiunile fixe a fost de 331 Mbps, iar cea prin conexiunile mobile de 38 Mbps”, a declarat președintele ANCOM, Valeriu Zgonea, cu ocazia publicării Raportului privind calitatea serviciului de acces la internet, disponibil aici.

Cum au fost obținute rezultatele ?

Dintr-un număr total de 133.641 teste valide efectuate în anul 2022, 77% sunt teste realizate pe conexiuni fixe și 23% sunt teste realizate pe conexiuni mobile. Comparativ, în anul 2021, dintr-un număr total de 187.497 de teste valide efectuate, 80% au fost teste realizate pe conexiuni fixe și 20% au fost teste realizate pe conexiuni mobile, iar în anul 2020, dintr-un număr total de 322.777 de teste valide efectuate, 54% au fost teste realizate pe conexiuni fixe și 46% pe conexiuni mobile.

Media națională – download și upload internet fix

Conform rezultatelor testelor realizate de utilizatorii finali în cadrul platformei Netograf pe parcursul anului 2022, viteza medie de download la nivel național a crescut cu aproximativ 27% față de anul precedent, înregistrând o valoare de 331 Mbps, iar viteza medie de upload a ajuns la 280 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix, creșterea procentuală fiind semnificativă: 56% față de nivelul anului 2021.

Conform datelor din raport, Orange rămâne lider detașat cu privire la media vitezelor de internet fix. Este ănsă vorba de conexiunile oferite de propria rețea nu de cea achiziționată de la Telekom. Astfel cu o medie de 803 mbps, are dublu față de RCS&RDS (Digi) cu 434 mbps, ocupanta locului 2. Telekom/Orange Romania Communicatios e pe locul 3, cu o medie de 379 mbps, urmată de Nextgen cu 322 și Vodafone, ocupanta locului 5 cu 307 mbps.

Media națională – download și upload internet mobil

În ceea ce privește internetul mobil, Orange a înregistrat creșteri ale vitezelor de download de la un an la altul, viteza în 2022 fiind cu peste 100% mai mare decât în 2017. În cazul RCS&RDS, s-au înregistrat creșteri ale vitezei de download din anul 2017 până în anul 2020 și o mică scădere în anul 2021, apoi s-a menținut constantă în anul 2022. Cu toate acestea, se observă că, în 2021 și 2022, viteza de download pentru internet mobil a înregistrat o valoare cu peste 70% mai mare decât în 2017 în rețeaua RCS&RDS. Vodafone a înregistrat diferențe în ceea ce privește vitezele de download, înregistrând, alternativ, creșteri și scăderi de la un an la altul rămânând totuși pe un trend de creștere în ultimii doi ani. Viteza de download înregistrată în rețeaua Vodafone a crescut în 2022 comparativ cu 2017 cu peste 33%. În cazul Telekom, viteza de download a crescut în 2018 față de anul precedent, dar apoi a început să scadă de la un an la altul până în anul 2021. În anul 2022 viteza de download a crescut cu 33% față de anul precedent.

Topul vitezelor medii de internet mobil în România relevă că Orange a rămas lider detașat, față de ocupanta locului 2. Vodafone are o medie de 32 mbps, conform raportului Netograf al ANCOM. Pe locul 3 s-a situat Telekom cu 24 mbps iar pe 4 Digi Mobil cu o medie de doar 15 mbps.





Statistici privind testele efectuate prin Netograf

Dintr-un număr total de 133.641 de teste valide efectuate în anul 2022, 77% au fost realizate pe conexiuni fixe și 23% pe conexiuni mobile. 

La nivel de județe, cele mai multe teste valide pentru serviciile de internet fix au fost efectuate în București (7201 teste), Prahova (2675 teste), Ilfov (2532 teste), Cluj (1782 teste) și Iași (1756 teste). Pentru serviciile de internet mobil, cele mai multe teste valide au fost localizate în București (6920), Timiș (1149), Iași (1122), Ilfov (1022) și Brașov (824).



Conform comunicatului de presă ANCOM, furnizorii au libertatea să-și stabilească valorile parametrilor de calitate pentru furnizarea serviciului de acces la internet conform politicii lor comerciale şi tehnologiilor folosite.

În cazul serviciului de acces la internet prin rețele fixe, viteza depinde de specificațiile hardware/software ale terminalului de pe care utilizatorul efectuează măsurătorile, de nivelul de utilizare a procesorului, traficul de fundal și memoria RAM liberă din timpul măsurătorilor, de numărul echipamentelor conectate la aceeași rețea care pot genera trafic în timpul măsurătorilor etc.

În cazul serviciului de acces la internet prin rețele mobile, viteza măsurată este influențată de efectuarea măsurătorilor în interiorul sau în exteriorul unei clădiri, de condițiile atmosferice, de numărul utilizatorilor finali care accesează simultan serviciul în aceeași arie, de echipamentul terminal, sistemul de operare etc. Este important ca utilizatorii să țină cont de faptul că majoritatea ofertelor dedicate clienților rezidenţiali disponibile pe piaţă nu garantează atingerea unei anumite viteze pe întreaga perioadă de utilizare a serviciului de acces la internet.

Pentru a asigura transparența informațiilor privind calitatea serviciului de acces la internet, furnizorii au obligația de a preciza în contracte și pe paginile proprii de internet valorile următorilor parametri de calitate tehnici: viteza minimă, viteza de transfer disponibilă în mod normal, viteza maximă și viteza promovată (pentru serviciile de acces la internet prin rețele fixe) și viteza maximă estimată și viteza promovată (pentru serviciile de acces la internet prin rețele mobile).

Cel mai recent studiu privind utilizarea serviciilor de comunicații electronice de către utilizatorii finali, persoane fizice (decembrie 2022) realizat de ANCOM arată că 29% dintre respondenți nu cunosc viteza abonamentului/din contract pentru servicii de acces la internet fix, cu un procent mai mare (37%) în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani.

În același timp, întrebați ce i-a determinat sau i-ar determina să achiziționeze un abonament de internet fix cu o viteză de 1000 Mbps sau mai mult, 47% dintre respondenți au ales ca răspuns viteza reală/garantată.