luna

Rusia a lansat vineri prima sa navă spațială de aterizare pe Lună în 47 de ani, pe fondul unei curse a unor mari puteri, inclusiv Statele Unite, China și India, pentru a descoperi mai multe despre elementele deținute pe singurul satelit natural al Pământului.

Rusia a spus că va lansa noi misiuni lunare și apoi va explora posibilitatea unei misiuni comune ruso-chineze cu echipaj și chiar a unei baze lunare. NASA a vorbit despre „goana aurului lunar” și a explorat potențialul exploatării lunii.

Luna, care se află la 384.400 km (238.855 mile) de planeta noastră, moderează clătinarea Pământului pe axa sa, ceea ce asigură o climă mai stabilă. De asemenea, provoacă maree în oceanele lumii.

Gândirea actuală este că s-a format atunci când un lucru masiv s-a ciocnit cu pământul în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. Resturile de la ciocnire s-au unit pentru a forma luna.

Temperaturile variază: în plin Soare, ele se ridică la 127 de grade Celsius, în timp ce în întuneric scad la aproximativ minus 173 de grade Celsius. Exosfera Lunii nu oferă protecție împotriva radiațiilor de la Soare.

APĂ

Prima descoperire definitivă a apei pe Lună a fost făcută în 2008 de misiunea indiană Chandrayaan-1, care a detectat molecule de hidroxil răspândite pe suprafața lunii și concentrate la poli, potrivit NASA.

Apa este esențială pentru viața umană și, de asemenea, poate fi o sursă de hidrogen și oxigen - și acestea pot fi folosite pentru combustibil pentru rachete.

HELIUM-3

Heliul-3 este un izotop al heliului care este rar pe Pământ, dar NASA spune că există estimări la un milion de tone de heliu pe Lună.

Acest izotop ar putea furniza energie nucleară într-un reactor de fuziune, dar, deoarece nu este radioactiv, nu ar produce deșeuri periculoase, potrivit Agenției Spațiale Europene.

METALE RARE

Metalele pământurilor rare - utilizate în telefoane inteligente, computere și tehnologii avansate - sunt prezente pe Lună, inclusiv scandiu, ytriu și cele 15 lantanide, potrivit cercetărilor Boeing.

CUM AR FUNCȚIONATĂ MINELE LUNARE ?

Nu este complet clar.

Un fel de infrastructură ar trebui să fie stabilită pe Lună. Având în vedere condițiile lunii înseamnă că roboții ar trebui să facă cea mai mare parte a muncii grele, deși apa de pe Lună ar permite prezența umană pe termen lung.

CE SPUNE LEGEA?

Legea este neclară și plină de lacune.

Tratatul Națiunilor Unite din 1966 pentru spațiul cosmic spune că nicio națiune nu poate pretinde suveranitatea asupra lunii - sau asupra altor corpuri cerești - și că explorarea spațiului ar trebui să fie efectuată în beneficiul tuturor țărilor.

Dar avocații spun că nu este clar dacă o entitate privată ar putea pretinde sau nu suveranitatea asupra unei părți a lunii.

„Minatul spațial este supus unei politici sau guvernanțe relativ reduse, în ciuda acestor mize potențial mari”, a spus RAND Corporation pe un blog anul trecut.

Acordul privind Luna din 1979 prevede că nicio parte a lunii „nu va deveni proprietatea niciunui stat, organizație internațională interguvernamentală sau neguvernamentală, organizație națională sau entitate neguvernamentală sau a vreunei persoane fizice”.

Dar acest tratat nu a fost ratificat de nicio putere spațială majoră.

În 2020, Statele Unite au anunțat Acordurile Artemis, numite după programul lunar Artemis al NASA, pentru a încerca să se bazeze pe legea spațiului internațional existent prin stabilirea de „zone de siguranță” pe Lună. Rusia și China nu s-au alăturat acordurilor.