Bolt, cel mai mare operator de micromobilitate din Europa, oferă protecție utilizatorilor de trotinete electrice Bolt în eventualitatea în care aceștia sunt implicați în incidente rutiere pe teritoriul României, prin intermediul a două tipuri de asigurare oferite de Allianz Partners și incluse în taxa de închiriere: asigurare de accidente de persoane și asigurare de răspundere generală a utilizatorului. 

Astfel, utilizatorii sunt protejați dacă sunt răniți grav (asigurare de accidente de persoane), precum și dacă provoacă daune terților (răspundere generală a utilizatorului) în timp ce conduc trotinetele Bolt. Pe lângă faptul că asigurarea acoperă daunele în cauză, reprezintă și un indicator relevant cu privire la procentul trotinetelor asigurate implicate în evenimente rutiere, raportat la numărul total de incidente înregistrat de autorități. 

La nivel internațional, trotinetele Bolt sunt prezente în peste 260 de orașe din 25 de țări europene. În 2022, Bolt a înregistrat doar 5,55 vătămări grave la 1 milion de km parcurși și 8,90 vătămări grave la 1 milion de curse, arată raportul de siguranță pentru trotinetele electrice, publicat recent de companie. 

Cu toate că prioritatea Bolt este eliminarea completă a accidentelor grave, compania monitorizează toate categoriile de incidente, iar datele indică faptul că 99,997% dintre cursele cu trotinete electrice sunt finalizate fără evenimente în trafic. În România, în ultimii doi ani au fost înregistrate doar aproximativ 70 de cereri de despăgubire pentru incidente în care au fost implicate trotinetele electrice Bolt, dar fără accidente majore.

Călin Leuștean, Micromobility Manager Bolt România, a declarat: „Informațiile culese de Bolt în 2022 arată că peste 75% dintre coliziunile trotinetelor electrice au loc cu mașinile și mai puțin cu pietonii sau alte vehicule, precum bicicletele. 

De asemenea, 98% dintre utilizatori se comportă în mod responsabil și doar 2% dintre ei conduc iresponsabil sau parchează incorect. Drept urmare, investim constant în campanii naționale de educare alături de autoritățile locale, limităm viteza de deplasare de la 25 km/h la 15 km/h în anumite zone și dezvoltăm noi tehnologii care previn mersul în tandem, parcarea neregulamentară sau condusul nesăbuit.”

Michael Maicher, Global Head of New & Micro Mobility la Allianz Partners, spune: 

„În calitate de lider de piață în domeniul asigurărilor dedicate serviciilor de mobilitate în regim partajat din Europa, deschidem drumul pentru viitorul micromobilității. Scopul nostru este să jucăm un rol activ în îmbunătățirea siguranței și securității utilizatorilor, alături de alți membri ai ecosistemului, precum operatori, autorități de reglementare și furnizori de infrastructură. Parteneriatul încheiat cu Bolt în 2021 pe multe piețe din Europa ne permite să oferim, împreună, un nivel ridicat de siguranță și securitate utilizatorilor.”

În 2022, Bolt a publicat Scooter Safety Pledge, un document prin care se angajează la luarea unor măsuri de siguranță și educație a utilizatorilor de trotinete electrice, precum și la menținerea unei colaborări strânse cu autoritățile. Documentul a fost creat pe baza informațiilor primite de la organizațiile de stat și consiliile locale, pentru integrarea în siguranță a trotinetelor în spațiul public.

Trotinetele Bolt au fost lansate la nivel internațional în 2018, iar în România serviciul este prezent din 2020.