Consiliul Național al Audiovizualului a emis astăzi un comunicat de presă referitor la situația jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor și Libertartea, parte din trustul Ringier.

Astfel, forul a transmis un comunicat de presă prin care spune că:

În calitate de reprezentant al interesului public în domeniul audiovizual și de instituție care are obligația de a veghea la respectarea libertății de exprimare, Consiliul Național al Audiovizualului își manifestă îngrijorarea față de situația semnalată de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor și Libertatea, asupra cărora patronatul a făcut presiuni pentru eliminarea separării dintre comercial și editorial. 

Considerăm că independența presei scrise sau audiovizuale în fața ingerințelor editoriale este esențială într-un stat democratic, într-o perioadă în care, chiar și la nivel internațional, presa trece prin multiple presiuni comerciale sau politice.

Un subiect de maxim interes și pentru CNA este reglementarea industriei pariurilor și a jocurilor de noroc, impactul și riscurile sociale pe care aceste activități le reprezintă pentru unele grupuri vulnerabile. Protecția minorilor este o preocupare constantă a CNA, mai ales că noile reglementări extind sfera de competență a instituției și asupra domeniului online.

Libertatea de exprimare și independența editorială a jurnaliștilor trebuie să fie prioritare într-o societate democratică, iar instituțiile cu mandat în acest sens au datoria de a semnala și a sancționa abuzurile.

Pe de altă parte, într-un comunicat postat pe site-ul Libertatea, Ringier Sports Media Group (RSMG),oferă clarificări despre plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, ca răspuns la materialele apărute în presă. 

Ca urmare a anunțului din 3 octombrie, cu privire la plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, Ringier Sports Media Group (RSMG), compania-mamă a Gazetei Sporturilor, dorește să facă precizări suplimentare pe marginea acestui subiect.

Despărțirea de Cătălin Țepelin a fost punctul culminant al unor divergențe strategice și operaționale, care se acumulau de ceva timp. Părțile au ajuns la o decizie comună, concretizată prin semnarea unui acord de încetare a contractului de muncă al lui Cătălin Țepelin. Înțelegem că această desfășurare a faptelor, mai ales în mijlocul unui an plin de provocări pentru Ringier România, a fost o surpriză pentru mulți dintre colegii lui Cătălin Țepelin. Mulți dintre acești colegi au avut o colaborare îndelungată si agreabilă, atât cu Cătălin Țepelin, cât și cu GSP.

Realizăm, de asemenea, că momentul în care a fost luată această decizie, în contextul discuțiilor în curs de desfășurare despre libertatea și independența editorială, poate duce la neînțelegeri. Cu toate acestea, este important să subliniem faptul că cele două situații nu sunt legate. Conducerea RSMG a declarat în mod constant că decizia în ceea ce îl privește pe Cătălin Țepelin este una pur managerială și operațională.

În acest context, dorim să reiterăm încrederea noastră deplină în rolul lui Cătălin Tolontan, în calitate de coordonator al redacțiilor GSP și Libertatea. Aceasta include autoritatea de a stabili viitorul redactor-șef al GSP. Cu toate acestea, Cătălin Tolontan a ales să nu accepte această responsabilitate.

Timp de peste 190 de ani, în peste 20 de țări, mărcile media ale Grupului Ringier au fost piloni ai independenței, integrității și fiabilității jurnalistice. Vorbim inclusiv de peste 30 de ani de servicii cu o verticalitate de nezdruncinat în România. În lumina dialogurilor actuale din România privind această tranziție, considerăm că este esențial să punem în lumină acest istoric și această moștenire. Situația este foarte îngrijorătoare pentru conducerea Ringier și RSMG. Suntem la fel de îngrijorați ca mulți dintre angajații noștri. Rămânem loiali angajamentului ferm de a găsi cele mai bune soluții și suntem într-o comunicare constantă și deschisă cu managementul celor două redacții. Credem cu tărie că o abordare jurnalistică bazată pe fapte este primordială și nu susținem narațiunile emoționale care se îndepărtează de adevăr”