Organizația Narada lansează campania Împreună pentru școala noastră și a început demersurile pentru organizarea târgului cu același nume ce va avea loc concomitent, pe 18 decembrie, în 60 de școli din România. 

Campania și acest eveniment au ca obiectiv mobilizarea masivă a comunităților din jurul școlilor, a companiilor locale și naționale și a societății civile cu scopul de a strânge fonduri pentru 30 de mii de copii din România și de a rezolva astfel urgențele de infrastructură și educaționale semnalate de școlile în care învață acești copii, pe HartaEdu.ro.  

Până atunci, fiecare școală a desemnat un project manager de campanie care va coordona activitatea de fundraising, comunicarea la nivel local și producerea a 3000 de obiecte ce vor fi vândute la târg. 

Organizația Narada, pe lângă know-how-ul de organizare, fundraising și comunicare pe care îl pune la dispoziția profesorilor, demarează propria acțiune de strângere de fonduri astfel încât, la final, toți banii să fie investiți în rezolvarea celor 60 de alerte înscrise pe HartaEdu. 

Principalele alerte sunt legate de infrastructura școlilor și de eficiența energetică a acestora. Printre urgențe se numără nevoia de a înlocui pardoseala în școală, de a schimba ferestrele, renovarea sălii de sport, montarea de panouri foto-voltaice, construirea unei cantine școlare, amenajarea unui spațiu de învățare în aer liber, precum și dotarea școlii cu un defibrilator automat. 

„În septembrie au început școala aproximativ 3 milioane de copii. Credem foarte tare că toți acești copii merită să își dorească, să își imagineze și să aibă instrumentele să își construiască o viață bună. Dacă ajungem la numai 500 de mii dintre ei și îi ajutăm în acest proces, ștergând diferențele date de unde s-au născut și unde merg la școală, reușim să schimbăm pentru totdeauna felul în care se face educație în România. 

Educația presupune în centru copilul și în jurul lui profesori, directori de școli, părinți, oameni de bine din societate, companii care, împreună, știu cum să le fie alături elevilor și să se partenerieze, să aibă grijă și să se asigure să nu le mai fie frig și frică să meargă la școală. Toate aceste lucruri sunt posibile. Am ajuns până acum la 30 de mii de copii în acest an și 60 de mii cu HartaEdu și facem asta într-un fel în care cu toții putem contribui. Astăzi dăm startul campaniei „Împreună pentru Școala Noastră”. 

Intrați pe www.hartaedu.ro/targ să vedeți cine din orașul dumneavoastră e implicat și are nevoie de un pic ajutor ca să ducă procesul la următorul nivel și haideți să susținem împreună aceste inițiative antreprenoriale ale elevilor și profesorilor”, precizează Raluca Jianu, CEO Narada.

Alături de profesori, elevii din școli vor demara propria campanie pe TikTok sub hashtag-urile #Pentru30000DeCopii și #EOkSaFacemNoi, iar cea mai viralizată postare va fi premiată. 

Târgul „Împreună pentru școala noastră” se află la a doua ediție. Anul trecut, înainte de Crăciun, 25 de școli din țară au organizat evenimentul cu sprijinul Narada în aceeași zi și la aproximativ aceeași oră. Mobilizarea a fost exemplară iar, la final, din vânzarea obiectelor realizate de copii, părinți și profesori, s-au strâns aproape 100 de mii de euro. Narada a dublat această sumă cu sprijinul partenerilor Bergerat Monnoyeur și Ipso Agricultură, care susțin și ediția din acest an și astfel, în 2023, au fost rezolvate toate cele 25 de alerte listate de aceste școli anul trecut. Ediția de anul trecut a înregistrat peste 21 de mii de vizitatori, 50 de mii de obiecte au fost donate, 70 de sponsori locali s-au implicat în campanie și 24 de persoane publice au susținut cauza școlilor.

Până pe 18 decembrie, la cea de a doua ediție a târgului, timp de 60 de zile în fiecare zi, Narada va scoate în prim plan povestea fiecărei școli și a comunității din jur, cu îndemnul de donație pe site. Una dintre povești este a lui Cosmin Drăghici, învățător la Școala Gimnazială Giurgița, din județul Dolj. Pasionat fiind de sport, an de an a adunat elevi în jurul lui și a creat echipa de oină a școlii. I-a antrenat pe copii și azi se laudă cu foarte multe medalii și trofee câștigate de echipa care deține locul I pe țară la olimpiadele sportive. Cosmin Drăghici este unul dintre ambasadorii profesorilor care mobilizează comunitățile în campania „Împreună pentru școala noastră” pentru ca 30 de mii de copii să se simtă în siguranță la școală, să aibă încredere că pot reuși să viseze și să-și construiască viitorul dorit.

Date statistice: 

În ultimii 10 ani, 11 instituții de învățământ din România s-au prăbușit peste elevi, la ore.

În 2023, 35% din instituțiile de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu.

Numai în 11 județe din România, numărul școlilor care au rețele electrice mai vechi de 20 de ani se ridică la 1160. Dintre acestea, aproape 100 reprezintă un real pericol pentru elevi.

Față de 2022, numărul școlilor cu toalete în curte nu s-a modificat deloc. În continuare sunt aproximativ 200 de școli care nu au grupuri sanitare în interiorul școlilor.