Hackerii legați de principala agenție de spionaj a Ucrainei au încălcat sistemele informatice ale unui furnizor de internet cu sediul la Moscova, ca răzbunare pentru un atac cibernetic rusesc împotriva gigantului ucrainean de telecomunicații Kyivstar, a declarat pentru Reuters o sursă cu cunoștințe directe despre operațiune.

Grupul de hacking, numit „Blackjack”, a fost anterior legat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Hackerii au șters 20 de terrabytes de date de la M9 Telecom, un mic furnizor rus de internet și TV, lăsând unii locuitori din Moscova fără internet, a spus sursa.

Intruziunea digitală a fost un antrenament pentru un atac cibernetic mai amplu, care ar fi fost "o răzbunare serioasă pentru Kyivstar", a declarat o sursă, citând hackerii. Sursa nu a indicat când a avut loc hack-ul.

M9 Telecom nu a răspuns la o solicitare primită prin e-mail pentru comentarii. Site-ul companiei era încă online marți, în ciuda afirmațiilor grupului de hackeri conform cărora ar fi fost distrus.

Reuters nu a putut verifica independent gradul de succes al atacului. Contactat telefonic, directorul general al M9 Telecom, Andrey Pavlovsky, a refuzat să facă comentarii.

Kyivstar, cel mai mare operator de rețea de telefonie mobilă din Ucraina, a fost oprit de spioni ruși luna trecută în ceea ce părea a fi cel mai mare atac cibernetic de când Moscova și-a lansat războiul împotriva țării în februarie 2022.

Hackerii ruși s-au infiltrat în sistemele Kyivstar cu câteva luni înainte de atac, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters șefa de spionaj cibernetic al Ucrainei, Illia Vitiuk. Hackul a provocat distrugeri „dezastruoase” la nivelul companiei, a spus el.

Separat, agenția de informații militare a Ucrainei, GUR, a declarat luni seara că a primit un cache mare de date militare ruse clasificate de la Special Technology Center (STC), o companie rusă sancționată care produce drona Orlan și o gamă largă de echipamente de informații. pentru Moscova.