Din luna decembrie în România tot mai mulți oameni s-au îmbolnăvit iar spitalele s-au umplu de pacienși, semn că a început valul de viroze respiratorii din timpul iernii. 

Situația nu este diferită nici în alte țări și nici chiar în SUA unde Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor continuă să înregistreze niveluri în creștere ale spitalizărilor asociate cu Covid-19, precum și o creștere a spitalizărilor pentru gripă și virusul sincițial respirator, cunoscut și sub numele de VSR.

Multe persoane bolnave raportează că simptomele lor durează mai mult de o săptămână, chiar și două săptămâni pentru unii. Este acest lucru normal? Care ar trebui să fie așteptările dvs. cu privire la durata bolilor respiratorii virale? Când ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră pentru teste suplimentare? Și ce alte măsuri ați putea lua pentru a vă facilita recuperarea? De exemplu, este recomandabil să lucrați, să mergeți la școală sau să faceți exerciții fizice?

Pentru a ne ghida prin aceste întrebări, expertul CNN în wellness, Dr. Leana Wen, medic de urgență și profesor de politică și management în domeniul sănătății la Milken Institute School of Public Health de la Universitatea George Washington a oferit câteva lămuriri.

CNN: Mulți dintre noi avem prieteni și colegi care se confruntă cu săptămâni întregi cu simptome ale virusului. Este acest lucru normal?

Dr. Leana Wen: Există trei aspecte de luat în considerare aici. În primul rând, haideți să discutăm cât timp persistă de obicei simptomele pentru unele boli comune. Pentru o răceală obișnuită, simptomele tind să atingă punctul culminant în primele câteva zile după ce au început. Cu toate acestea, unele simptome, în special nasul care curge sau se înfundă sau tusea, pot dura până la 14 zile, potrivit CDC.

În mod similar, deși cei infectați cu gripă se simt de obicei mai bine în șapte zile, unii ar putea avea simptome care durează peste două săptămâni. Și același lucru este valabil și pentru RSV, coronavirus și alte virusuri. Majoritatea simptomelor ating, în general, vârful în prima săptămână și majoritatea oamenilor se simt mai bine în două săptămâni, dar nu este neobișnuit ca recuperarea unor persoane să dureze mai mult.

În al doilea rând, nu este neobișnuit ca unele simptome specifice să persiste chiar și după ce altele se rezolvă. De exemplu, unele persoane pot dezvolta o tuse persistentă care durează câteva săptămâni, în timp ce alte simptome, cum ar fi durerile de corp și febra, pot dispărea în câteva zile.

Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care au o boală pulmonară de bază, pentru care virusul ar fi putut agrava această afecțiune. De exemplu, o persoană care suferă de astm ar putea fi nevoită să își folosească mai mult inhalatorul în săptămânile sau lunile care urmează infecției. Apoi, există, de asemenea, afecțiuni post-virale, cum ar fi Covidul lung, care sunt asociate cu simptome continue, cum ar fi oboseala și ceața cerebrală. Aceste simptome ar putea dura luni sau mai mult.

În al treilea rând, este, de asemenea, posibil ca cineva care crede că are o boală virală lungă să se confrunte de fapt cu mai multe runde de infecții virale. Copiii de la școală și de la grădiniță, de exemplu, pot avea o boală virală care abia începe să se rezolve când contractează o alta. Ei pot chiar să contracteze mai multe virusuri în același timp. Ceea ce pare a fi o recuperare prelungită poate fi de fapt mai multe virusuri suprapuse.

CNN: Când ar trebui ca oamenii să decidă să solicite asistență medicală suplimentară?

Wen: În primul rând și cel mai important, care este vârsta individului și care sunt condițiile medicale preexistente? Persoanele aflate la extremele vârstei - nou-născuții și persoanele în vârstă - sunt mai predispuse să se îmbolnăvească grav de boli virale. Cei cu afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi bolile cardiace și pulmonare, și care sunt imunocompromiși sunt, de asemenea, mai vulnerabili.

Aceste persoane ar trebui să solicite mai repede îngrijiri medicale suplimentare. În mod ideal, acestea ar trebui să aibă deja un plan cu furnizorul lor de asistență medicală primară cu privire la tipurile de simptome care ar trebui să le determine să primească îngrijiri. Toată lumea ar trebui să știe cum să își contacteze furnizorul după orele de program și, dacă acest lucru nu este posibil, să aibă un plan pentru a ști la ce cameră de urgență sau la ce centru de îngrijire urgentă se vor adresa în caz de nevoie.

Un alt factor este dacă au fost efectuate teste. Știți deja care este virusul care vă provoacă simptomele? Unii oameni ar putea fi deja testați pozitiv pentru, să zicem, Covid-19, și au început un tratament antiviral. Ați făcut și o radiografie toracică? Efectuarea unor teste suplimentare este un motiv pentru a solicita asistență medicală, iar cineva care tocmai a fost supus unor teste poate să nu aibă nevoie să le repete atât de curând. Totuși, ar trebui să contacteze furnizorul de servicii medicale pentru a fi sigur, mai ales dacă face parte dintr-un grup vulnerabil.

Un al treilea factor cheie este timpul și evoluția simptomelor dumneavoastră. Dacă au trecut 10 zile, dar simptomele dvs. se ameliorează, este o poveste diferită față de cazul în care au trecut peste două săptămâni și acum aveți simptome noi sau mai grave. Simptomele care ar trebui să solicite asistență medicală de urgență ar include dificultăți de respirație, dureri în piept și incapacitatea de a reține lichide.

De asemenea, dacă simptomele dumneavoastră s-au ameliorat, dar apoi s-au înrăutățit din nou, este posibil să aveți o a doua infecție, diferită. Dacă sunteți eligibil pentru tratamentul antiviral, luați în considerare posibilitatea de a contacta medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă ați putea fi testat pentru gripă sau Covid-19. Există, de asemenea, posibilitatea ca dumneavoastră să aveți altceva decât o infecție respiratorie virală. Unele persoane care au mai întâi o infecție virală ar putea dezvolta apoi o infecție bacteriană.

Sau poate că simptomele dvs. se datorează la altceva decât o infecție. Oboseala cu care vă confruntați ar putea fi un semn de anemie sau disfuncție tiroidiană, de exemplu. Un ultim factor de luat în considerare este să vă ascultați corpul. Medicul dumneavoastră este expertul când vine vorba de medicină, dar dumneavoastră sunteți expertul când vine vorba de dumneavoastră. Tu îți cunoști cel mai bine corpul. Dacă ceva nu se simte în regulă, acesta este un alt motiv pentru a căuta îngrijire cât mai repede decât mai târziu.

CNN: La ce ar trebui să ne așteptăm dacă ne adresăm medicului și ce întrebări ar trebui să punem?

Wen: Medicul dumneavoastră poate programa o întâlnire în persoană sau virtuală cu dumneavoastră. Vă va întreba despre simptomele dumneavoastră, așa că asigurați-vă că aduceți o descriere detaliată a modului în care v-ați simțit și cum s-au schimbat - sau nu - simptomele în timp. Descrieți ce tratamente ați încercat și dacă acestea v-au ajutat. Nu uitați să menționați un anumit simptom care vă îngrijorează.

S-ar putea să vi se recomande efectuarea unor teste suplimentare, cum ar fi teste virale, analize de sânge sau o radiografie toracică. Întrebările pe care trebuie să le puneți includ ceea ce se intenționează să arate aceste teste, precum și ce trebuie să faceți dacă testele sunt negative. Ar trebui să continuați tratamentele de susținere, cum ar fi lichidele și medicamentele pentru scăderea febrei? Există și alte diagnostice pe care medicul dumneavoastră le ia în considerare? Dacă testele nu sunt recomandate în acest moment, când ar putea fi recomandate în viitor?

CNN: Ce alte măsuri putem lua pentru a facilita recuperarea? De exemplu, este recomandabil să lucrăm, să mergem la școală sau să facem exerciții fizice?

Wen: Cele mai multe boli virale se autorezolvă, ceea ce înseamnă că dispar de la sine, fără tratament specific. Modul în care oamenii se recuperează depinde foarte mult de ceea ce au făcut în trecut și de starea lor actuală. Unii oameni au nevoie de multă odihnă. Alții preferă să se mențină ocupați și să continue exercițiile fizice ușoare. Toate acestea sunt, în general, opțiuni rezonabile, iar oamenii ar trebui să discute circumstanțele individuale cu furnizorul lor de servicii medicale.