Oamenii de știință japonezi au identificat o proteină care ar putea juca un rol pivotal în menținerea a două structuri subcelulare legate de îmbătrânire și boală.

Cercetătorii au identificat o proteină care ar putea deschide noi căi pentru tratarea bolilor legate de vârstă.

Proteina ajută la eliminarea organismelor deteriorate, subunități ale unei celule care îndeplinesc funcții importante în interiorul acesteia și sunt vitale pentru funcționarea sa.

Două dintre acestea - mitocondriile și lisozomii - contribuie la producerea de energie în celule și la menținerea sănătății acestora.

Deteriorarea acestor organisme a fost asociată cu îmbătrânirea și multe boli, inclusiv boli neurodegenerative precum Parkinson, Alzheimer, boala Huntington și scleroza laterală amiotrofică (ALS).

Într-un nou studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii de la Universitatea Osaka din Japonia și alte școli de medicină afirmă că proteina numită domeniul hexokinazei conținând 1 (HKDC1) ajută la protejarea atât a mitocondriilor, cât și a lisozomilor.

"Modularea funcției HKDC1 ar putea preveni senescența celulară care este legată de îmbătrânire și bolile legate de vârstă", a declarat autorul principal Shuhei Nakamura, profesor de biochimie la Universitatea Medicală Nara, pentru Euronews Next.

Senescența celulară apare atunci când celulele încetează să se dividă, ceea ce poate împiedica celulele să devină canceroase, dar contribuie la procesul de îmbătrânire. Cercetătorii au afirmat că unele studii sugerează că prevenirea senescenței ar putea contracara procesul de îmbătrânire și bolile legate de vârstă.

Acest studiu menționează în mod specific că HKDC1 ar putea avea impact asupra cancerelor de plămâni și ficat.

"Senescența celulară este implicată să aibă roluri cauzale în multe boli legate de vârstă, inclusiv boli neurodegenerative, boli cardiovasculare, fibroză și fragilitate", a declarat Nakamura.

"Astfel, funcția HKDC1 influențează potențial aceste boli prin prevenirea senescenței celulare".

Vidyani Suryadevara, instructor de radiologie la Universitatea Stanford, a declarat pentru Euronews Next că această "descoperire nouă identifică un mecanism molecular critic care afectează simultan mai mult de o organelă în celulă".

Ea a spus că ar putea dezvălui "un nou țintă moleculară pentru dezvoltarea de noi medicamente senolitice" care vizează senescența celulară.

Cum protejează această proteină organele?

Mitocondriile acționează pentru a crea energie pentru o celulă. Atunci când sunt deteriorate, trebuie eliminate pentru ca celula să poată supraviețui.

Bolile neurodegenerative pot apărea atunci când mitocondriile deteriorate se acumulează, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard.

Eliminarea mitocondriilor deteriorate are loc printr-un proces numit "mitofagie" și depinde de proteinele numite PINK1 și Parkin.

Oamenii de știință au descoperit acum că proteina HKDC1 și interacțiunea sa cu o altă proteină numită factor de transcripție EB (TFEB) este crucială pentru această eliminare a mitocondriilor deteriorate.

De asemenea, au descoperit că reducerea HKDC1 interferează cu repararea lisozomilor.

"HKDC1 este localizată la nivelul mitocondriilor, nu-i așa? Ei bine, se pare că acest lucru este, de asemenea, crucial pentru procesul de reparare a lisozomilor", a adăugat Nakamura într-o declarație.

"Vedeți, lisozomele și mitocondriile se contactează prin proteine numite VDACs. Mai precis, HKDC1 este responsabilă pentru interacțiunea cu VDACs; această proteină este esențială pentru contactul mitocondrie-lizozom și, astfel, repararea lisozomilor".

Cercetătorii spun că întreținerea mitocondriilor și a lisozomilor era slab înțeleasă anterior.