Elon Musk poate fi rezervat în ceea ce privește presupusul său consum de droguri. După rapoartele bombă despre preocupările interne cu privire la faptul că directorul Tesla-SpaceX-Twitter-Neuralink ar fi consumat LSD, cocaină, ecstasy și ketamină, Musk a spus de obicei că acest lucru nu se întâmplă. Mai recent, el a schimbat poziția: OK, bine, se întâmplă, dar este doar ketamină pentru depresie și, de fapt, este bine pentru acționari. 

Dacă companiile sale merg bine, a susținut Musk recent, și dacă el ia medicamente în timp ce conduce aceste companii, atunci ar trebui să rămână cu medicamentele, de dragul capitalismului. S-ar putea să ne oprim la această logică, dar Musk nu este singura persoană care face acest calcul - o mulțime de oameni au ajuns la ideea că drogurile sunt un instrument de lucru decent.

Profesioniștii folosesc din ce în ce mai mult substanțe precum LSD, psilocibina și ketamina ca mecanisme de îmbunătățire a performanțelor lor. Cei care se ocupă de startup-uri și femeile care lucrează spun că apelează la ciupercile "magice" pentru a fi mai productivi și mai creativi, pentru a se relaxa sau poate doar pentru a se bucura de o stare de efervescență fără mahmureală după orele de muncă. Unii directori participă la retrageri psihedelice de lux, unde petrec câteva zile în pădure, încercând să își extindă și să își deblocheze mintea în moduri care speră că vor extinde și debloca oportunitățile de afaceri, ca în cazul lui Steve Jobs. Piața psihedelicelor este una profitabilă și se așteaptă să ajungă la 11 miliarde de dolari până în 2027.

Drogurile obișnuiau să fie privite ca fiind periculoase, o piedică în calea succesului în viață sau, știți, doar ceva ce făceai pentru distracție. Acum sunt din ce în ce mai mult văzute ca un instrument util pentru muncă. În loc să încerce să se drogheze, oamenii le folosesc pentru a încerca să progreseze.

"Nu este neobișnuit ca opinia publică să se schimbe, trecând de la negativism la "O, wow, aceste lucruri sunt grozave" și considerându-le potențial bune pentru orice", a spus Greg Fonzo, codirector al Centrului de Cercetare și Terapie Psihedelică din cadrul Școlii de Medicină Dell a Universității Texas din Austin într-un interviu pentru Business Insider. "Adevărul se află undeva la mijloc, nu-i așa? Niciun drog nu este pentru orice, iar majoritatea drogurilor nu sunt pur negative".

Microdozarea - ceea ce înseamnă să iei, să zicem, o zecime din doza normală a unui medicament - este o tendință populară printre mamele de pe terenul de joacă și muncitorii de la birou. Anecdotic, oamenii spun că ajută la creativitate, concentrare, productivitate și pur și simplu se simt mai bine la locul de muncă. Din punct de vedere științific, povestea devine mai complicată.

Juriul încă nu a stabilit dacă și cum funcționează microdozajul, a declarat Matthew Johnson, cercetător senior la Centrul de Excelență pentru Cercetare și Tratament al Psilocibinei de la Sheppard Pratt. Nu a existat o tonă de cercetări și, în timp ce oamenii spun în sondaje că microdozarea ajută la îmbunătățirea funcției cognitive și la reducerea anxietății, unele studii controlate cu placebo sugerează că, în realitate, s-ar putea să nu facă mare lucru.

"Știința microdozării este: Până în prezent, nu știm cu adevărat ce se întâmplă, dacă este vorba doar de un efect placebo", a spus Johnson.

Ați putea obține o ciupercă care are un pic mai multă sau mai puțină psilocibină... ceea ce, în funcție de activitatea zilei, ar putea fi mai mult decât v-ați așteptat.

În teorie, microdozarea este subperceptuală. Nu este ca și cum ai bea un pahar de vin pentru a te relaxa sau o ceașcă de cafea pentru a te trezi, ambele cu efecte destul de imediate. Ideea este, în schimb, să luați doze mici în timp pe care nu le observați, care sperăm că vă vor aduce beneficii pe termen lung.

Dacă oamenii simt într-adevăr ceva de la ceea ce ingerează, este posibil să nu fie vorba de microdozare din punct de vedere tehnic - ei doar se droghează un pic la locul de muncă. O privire aruncată pe Reddit ar indica faptul că se întâmplă să se producă high-uri "oops" neintenționate la locul de muncă, ceea ce se datorează faptului că măsurarea precisă a acestor droguri este dificilă.

"Ai putea lua o ciupercă care are un pic mai multă sau mai puțină psilocibină, iar apoi ai ajunge să ai o experiență perceptivă, care, în funcție de activitatea din ziua respectivă, ar putea fi mai mult decât te-ai așteptat", a declarat Katrina Michelle, terapeut clinic din New York și fost director de reducere a riscurilor pentru Asociația Multidisciplinară pentru Studii Psihedelice pentru Business Insider.

Desigur, nu toată lumea caută o micro-experiență pentru a îmbunătăți performanța la locul de muncă. Unii oameni experimentează cu psihedelicele la nivel de macrodoză. Unele elite corporatiste caută retrageri psihedelice pentru a-și îmbunătăți abilitățile de conducere, pentru a-și schimba percepțiile și, în unele cazuri, chiar pentru a crea legături cu echipele lor.

Rob Grover și Gary Logan, fondatorii Journeymen Collective, care oferă retrageri ghidate de lux cu ciuperci magice în Vancouver, Columbia Britanică, au spus pentru Business Insider că firma lor a lucrat cu o multitudine de directori, antreprenori și vizionari pentru a-i ajuta să-și ridice afacerile la "afaceri conștiente", ceea ce, recunosc ei, sună pufos.

"Când liderii devin lideri conștienți, astfel încât sunt conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul lor, au o mai mare precizie a gândirii, o mai mare claritate, o mai mare creativitate, încât pot conduce într-un mod diferit și pot conduce într-un mod mai eficient și mai eficace", a spus Grover. "Așa că aici intervenim noi și îi ajutăm pe oameni cu o resetare masivă a conștiinței lor, astfel încât să poată avea un impact asupra companiei lor, a consiliilor de administrație, a viziunii lor despre ceea ce sunt aici pentru a face într-un mod profund de impact."

Ei lucrează cu oamenii timp de cel puțin patru luni - o lună de pregătire care duce la două zile de "ceremonii", urmată de trei luni de "integrare" după retragere. Experiențele lor, care încep de la 15.000 de dolari de persoană pentru o sesiune de grup, au cunoscut un boom uriaș în ultimii doi ani: Rezervările au crescut cu 183% din 2022 până în 2023.

Afacerea sună destul de bine: Mergi la munte, trăiește experiența ta și ucide-o la muncă. Dar acesta nu este un rezultat garantat. Cineva ar putea să se împiedice și să descopere că își iubește din nou locul de muncă, dar ar putea, de asemenea, să decidă că de fapt urăște lumea corporatistă și că a trecut peste asta.

"Aceste medicamente nu sunt ceva în legătură cu care putem avea neapărat așteptări superconsistente", a spus Michelle. "Este foarte greu să spui vreodată, cu orice medicament psihedelic, că acesta va avea un anumit efect în ceea ce privește sănătatea ta psiho-emoțională."

Unii directori par să aibă convingeri atât de puternice cu privire la puterea retragerilor psihedelice încât își aduc colegii și partenerii de afaceri, în speranța că îi va apropia pe toți și îi va împinge înainte. Problema retragerilor de echipă și a consumului de droguri este una complicată. Experiențele psihedelice pot fi profund intense și personale, ceea ce nu este un lucru pe care toată lumea îl dorește într-un mediu de lucru. Există, de asemenea, chestiuni legate de presiunea și dinamica puterii în joc. Oamenii din jurul lui Musk, inclusiv unii dintre directorii consiliului său de administrație, s-ar fi simțit presați să ia droguri cu el pentru a nu-l supăra. Șeful meu este adorabil, dar nu prea vreau să vomit în fața lui la o retragere cu ayahuasca în timp ce îi împărtășesc cele mai profunde și mai întunecate secrete ale mele și nici nu vreau să simt că trebuie să o fac pentru a-mi păstra locul de muncă.

Suntem cu toții conștienți de eticheta corporatistă și, indiferent cât de apropiată și de strânsă este acea echipă, dacă vii la un refugiu psihedelic, nu ai unde să te ascunzi.

Justin Townsend, directorul general și facilitatorul principal al MycoMeditations, care oferă retrageri asistate de psilocibină în Jamaica, a  declarat pentru Business Insider că mulți dintre clienții săi spun că serviciile sale, care pot costa între 6.500 și 23.000 de dolari, îi ajută să fie lideri mai buni și să performeze mai bine din punct de vedere profesional. El lucrează la lansarea unor retrageri pentru liderii de afaceri, dar este o perspectivă care implică unele considerații speciale. Dacă o companie sună și spune că vrea să trimită cinci directori, situația ar putea deveni ciudată și dificilă dacă nu este gestionată corect.

"Suntem cu toții conștienți de eticheta corporatistă și, indiferent cât de apropiată și de strânsă este acea echipă, dacă vii la un refugiu psihedelic, nu ai unde să te ascunzi", a spus el.

Emily Stewart, jurnalist pentru Business Insider, i-a cerut un sfat despre ce ar trebui să facă dacă o astfel de situație ar ateriza la picioarele cuiva. El a spus să analizați siguranța, eficacitatea și statutul legal al propunerii, să vă gândiți la ceea ce vrea să obțină șeful dumneavoastră și dacă există soluții alternative și să vă gândiți la limitele personale. Dacă nu este pentru tine, a spus el, "spune pur și simplu nu".

Unele dintre aceste dinamici nu sunt noi. Presiunile sociale la locul de muncă au existat dintotdeauna - uitați-vă doar la happy hour. La fel și ideea de îmbunătățire a performanțelor, fie prin intermediul cafelei (legală), Adderall (legal, în funcție de modul în care îl obțineți) sau al cocainei (ilegal).

Matthew Johnson, cercetător principal pentru Centrul de excelență pentru cercetare și tratament cu psilocibină de la Sheppard Pratt

Tipul de substanțe psihedelice în vogă la locul de muncă are, de asemenea, o înclinație socio-economică. Marijuana a fost dezincriminată în mult mai multe părți ale Statelor Unite decât psilocibina, dar tot este mai probabil să vă pierdeți locul de muncă pentru că ați fumat un joint la locul de muncă decât dacă mâncați un pătrat dintr-un baton de ciocolată cu ciuperci magice. Totuși, poți fi concediat din cauza psihedelicelor - în 2021, un director executiv de start-up a fost concediat după ce a declarat că a luat microdoze de LSD la locul de muncă. Indiferent, toate trei sunt încă ilegale la nivel federal. Cu fentanil ascuns uneori în amestec, multe medicamente pot fi extra periculoase. Există, de asemenea, întrebări cu privire la efectele pe care consumul de psihedelice pe termen lung le are asupra inimii.

"Principala mea preocupare este ca oamenii să înțeleagă riscul, orice risc - riscul de bad-trip, riscul psihiatric sau riscul legal", a declarat Johnson.

Oricare ar fi riscurile și beneficiile, având în vedere lumea noastră corporatistă obsedată de optimizare, unele elemente ale drogurilor ca instrument de îmbunătățire a muncii par să fie aici pentru a rămâne. Ca să nu mai vorbim de faptul că se pot face bani în industria psihedelicelor, iar o mulțime de locuri de muncă plictisitoare sau enervante ar putea fi făcute mai tolerabile prin orice mijloace posibile.

O mulțime de directori și muncitori au un pic de Elon Musk în ei. Considerând că o mică microdoză aici, o mică excursie acolo, ar putea să nu dăuneze performanței. Townsend, care conduce retragerile din Jamaica, mi-a spus că, dacă ar fi ceva, s-a gândit că Musk ar putea dori să-i facă o vizită, având în vedere cât de mult pare să muncească și faptul că folosește ketamină pentru depresie.

"Aș spune că dacă mi-l dați pe Elon pentru o săptămână", a spus el, "o să vă dau un alt om".