Consiliul Național al Audiovizualului solicită Poliției să investigheze cu celeritate faptele de agresiune fizică și verbală la care a fost supusă o echipă a postului Digi 24, care se afla vineri, 22.03.2024, la biroul fostului prefect al județului Gorj, pentru a participa la conferința de presă anunțată de acesta.

Fostul prefect Dan Ilie Morega i-a adresat injurii jurnalistei Anamaria Ianc, a împins-o și a lovit-o.

Membrii Consiliului dezaprobă categoric un astfel de comportament și îl califică drept o formă gravă de intimidare prin care un jurnalist este oprit să-și exercite profesia, iar instituțiile abilitate trebuie să investigheze acest fapt într-un termen cât mai scurt.

Potrivit art. 8 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, autoritățile publice trebuie să asigure protecția jurnaliștilor în cazul în care aceștia sunt supuși unor presiuni sau amenințări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfășurare a activității lor.

În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, CNA se pronunță ferm împotriva oricărui tip de manifestare de natură să restrângă sau să împiedice libera exercitare a profesiei de jurnalist.

Poliția gorjeană a deschis dosar penal în cazul fostului prefect Dan Ilie Morega, acuzat că a lovit astăzi o jurnalistă Digi24. Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Ioana Nanu: În această după amiază, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați de către o femeie în vârstă de 34 de ani, din localitate, cu privire la faptul că, în timp ce se afla în timpul serviciului, a fost agresată fizic de un bărbat în vârstă de 78 de ani, din municipiu. La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție, sprijinit de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Gorj și a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe. La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj au fost înregistrate patru dosare penale, cel mai recent fiind aseară, când polițiști din cadrul Biroului Rutier Târgu Jiu s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că bărbatul, în timp ce conducea un autoturism pe strada Fântânii din municipiu, a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale. În urma verificărilor efectuate de polițiști a reieșit faptul că acesta avea permisul de conducere retras de la data de 6 februarie a acestui an. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere a fost retras.