SpaceX a început să vândă lasere pentru sateliți, care sunt folosite pentru comunicații rapide în spațiu, către alte firme de sateliți, a declarat în cadrul unei conferințe, președintele companiei, Gwynne Shotwell citată de Reuters.

Miile de sateliți Starlink ai SpaceX aflați pe orbita joasă a Pământului folosesc legături laser intersatelit pentru a transmite date între ei în spațiu cu viteza luminii, permițând rețelei să ofere o acoperire mai largă a internetului în întreaga lume cu mai puține stații terestre.

Shotwell, care a luat cuvântul în cadrul unui panel la conferința industriei de sateliți de la Washington, a declarat că SpaceX, în calitate de furnizor, va vinde această tehnologie altor companii.

"Vom lansa această tehnologie... cu noua noastră misiune Polaris Dawn, care va avea loc aici în această vară, cu o capsulă Dragon", a spus Shotwell, referindu-se la un viitor zbor al astronauților privați cu capsula spațială Dragon a companiei.

Shotwell a spus că oferta de lasere se numește "Plug and Plaser", sugerând că echipamentul ar putea fi instalat cu ușurință de către clienți pe nava lor spațială.

Companiile spațiale au ales să vândă componente de nave spațiale pentru a-și diversifica veniturile și pentru a strânge lichidități în vederea finanțării unor proiecte mai mari, care necesită investiții de capital. SpaceX își dezvoltă și testează următoarea generație de rachete Starship, concepute pentru a fi mai ieftine, dar mult mai puternice decât Falcon 9, racheta sa de bază.

"În general, nu vindem componente, așa că acesta este un lucru puțin nou pentru noi", a declarat Shotwell pentru Reuters după discuția din cadrul panelului. Ea a precizat că SpaceX a intrat deja în discuții cu potențiali clienți.